Hlavní navigace

Na co máte nárok, když si pořizujete nové brýle

16. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jaký je příspěvek na skla a obruby a co když chcete multifokální brýle? Změnily se vám dioptrie? Rozbili jste brýle? Viděli jste špatně na dálku a teď potřebujete i brýle na čtení? Mluvčí VZP vysvětluje, na co máte či nemáte nárok.

Zdravotní pojišťovny poskytují svým klientům zákonem stanovenou částku na brýlové obruby a plně hradí brýlové dioptrické čočky v základním provedení. „Ve smluvních provozovnách očních optik přitom vždy musí být dostupná plně hrazená varianta brýlí, bez doplatku. Povinnost mít v nabídce základní sortiment zcela bez doplatku pojištěnce je zajištěna prostřednictvím smluvního ujednání s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou,“ říká Oldřich Tichý z VZP. Jedná se však skutečně o naprostý základ.

Na skla je nárok po třech letech a při změně dioptrií

Brýlové čočky, lidově skla, pojišťovna hradí v závislosti na druhu oční vady (a případných dalších zdravotních potížích). Vždy jde o takové brýlové čočky, které jsou nutné pro základní korekci zraku.

Pacientovi s běžnou oční vadou (krátkozrakost, dalekozrakost, vetchozrakost) pojišťovna plně hradí běžné skleněné čočky, a to jednou za tři roky, pokud nedojde ke změně korekce. Jestliže je potřebná změna, jsou čočky hrazeny vždy.

Galerie: Jak byste vypadali s kontaktními čočkami?

Při více než třech dioptriích do dálky má pojištěnec nárok na dvoje kompletní brýle. Vychází se z předpokladu, že při takovéto zrakové vadě potřebuje mít jedny náhradní brýle.

Pokud jde o jakýkoli „nadstandard“, například čočky skleněné ztenčené, vytvrzené, s antireflexem, zabarvené nebo samozabarvovací apod., stejně jako čočky bifokální nebo multifokální, případně čočky plastové, nejsou obvykle hrazeny pojišťovnou. „Někteří pojištěnci však na brýlové čočky v tomto provedení nárok mají,“ upřesňuje mluvčí VZP. Jedná se však o specifické odůvodněné případy.

Výběr brýlových čoček

  • Sklo – je těžší a křehčí (rozbitné), ale odolnější proti poškrábání, využívá se už minimálně (cca 5 %).
  • Plast – je lehčí, odolný proti rozbití, bezpečnější, vyžaduje kvalitní péči, snáze se poškrábe.
  • Brýle s plastovými čočkami se čistí jemným mikrovláknem a neměly by být nikdy volně v tašce nebo v kapse (vždy v pouzdru). Nepoužívejte na čištění papírový kapesník, ten je může poškrábat.
  • Čočky se dají speciálně upravovat – ztenčit, opatřit antireflexní úpravu, upravit pro snadnější čištění, práci na počítači atd.
  • Možné jsou i dioptrické sluneční nebo samozabarvovací čočky.

Kdo dostane příspěvek i na speciální čočky?

Například epileptikům nebo jednookým lidem je vždy hrazena tvrzená úprava skleněných brýlových čoček.

Vysokoindexové čočky, které jsou tenčí a lehčí, jsou (se souhlasem revizního lékaře) hrazeny pacientům s myopií nad minus deset dioptrií nebo s poruchou centrálního zorného pole.

Absorpční vrstvy na brýlové čočky pojišťovna uhradí například pacientům s chorobami a vadami, které jsou provázané světloplachostí.

Bifokální čočky se hradí dětem do osmnácti let s afakií (v oku chybí oční čočka) nebo strabismem (šilháním).

U pojištěnců nad osmnáct let je lze předepsat při poruchách pohybového aparátu dolních končetin, které vyžadují trvalé používání francouzských holí; předpis však navíc podléhá schválení revizním lékařem.

Obruby jednou za tři roky

Na brýlové obruby dostanou pojištěnci od patnácti let 150 Kč jednou za tři roky, respektive – jak již bylo zmíněno – při refrakční vadě nad tři dioptrie do dálky se poskytuje příspěvek 150 Kč na dvoje brýle.

Základní typy obrouček

  • Vrtané obroučky – nejkřehčí, nejméně nápadné, mají pouze nosník a stranice („nožičky“).
  • Poloviční obroučky – tzv. vázané brýle, obruba je viditelná v horní polovině, ve spodní části je silon.
  • Kovové obroučky – mají sedýlka na nose, bývají jemnější a tenčí.
  • Plastové obroučky – jednolitý materiál očnice, sedí pohodlně na nose, jsou masivnější a výraznější, v současnosti velmi populární (např. retro brýle).

Multifokální brýle pojišťovna nehradí

Pokud například nosíte brýle na dálku a potřebujete nově také brýle na čtení, připadají pro vás v úvahu i brýle tzv. multifokální, tedy takové, které umožní pohled na všechny vzdálenosti. Ty si nicméně musíte uhradit sami. „Multifokální brýle, respektive čočky, nemohou být dle zákona hrazeny z veřejného zdravotního pojištění,“ odpovídá mluvčí na dotaz ohledně možnosti příspěvku na multifokální brýle, které využívají lidé, již špatně vidí na dálku i na blízko, případně i na střední vzdálenosti.

„Pacient, který má více než tři dioptrie do dálky a potřebuje i brýle do blízka, má tedy jednou za tři roky nárok na dvoje kompletní brýle do dálky a jedny do blízka. To znamená, že oční lékař mu může vystavit celkem tři poukazy, na jejichž základě pojišťovna uhradí třikrát 150 Kč za brýlovou obrubu a třikrát brýlové čočky v odpovídajícím základním provedení. Zda si klient nechá na základě vystaveného poukazu zhotovit běžné brýle (kde si doplatí jen případně na obruby), nebo brýle bifokální či multifokální, je na jeho rozhodnutí. Pojišťovna ale uhradí jen to, co jí umožňuje hradit zákon na základě lékařem vystaveného poukazu,“ uvádí konkrétní příklad Oldřich Tichý.

Zdravotní pojišťovny také mohou poskytovat v rámci různých balíčků a výhod i další příspěvky navíc, tento příspěvek už si každý klient vyřizuje sám přímo na své pojišťovně, jejichž nabídky se liší a jsou také průběžně upravovány.

Zdroj: VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).