Hlavní navigace

Na čí straně jsi?

24. 8. 2010

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Dospělé děti často své rodiče podporují v tom, aby se rozvedli. Myslí si, že by se tím vyřešila spousta problémů. Rozvodem rodičů ale začíná spousta problémů jiných.

Když Markovi zavolala máma a řekla mu, že se táta odstěhoval z domu, ulevilo se mu. „Konečně budou od sebe,“ řekl si. Po těch letech neustálých hádek a uštěpačných poznámek budou mít oba na stáří klid.

Marek (29), i jeho bratr Tomáš (22), byli už léta soběstační a připadalo jim směšné, aby jejich rodiče stále udržovali iluzi tepla rodinného krbu kvůli nim. I máma působila, že jí spadl kámen ze srdce. Mluvila o tom, že si táta našel někoho jiného, klidně a bez emocí. Říkala, jak už se těší, že bude mít víc času sama na sebe. Pár dní si všichni mysleli, že ten jejich rozvod bude tím nejcivilizovanějším rozvodem, co svět kdy viděl.

Čtěte téma: Rozvod po padesátce: Nový trend?

Počet manželství, která krachují po dvaceti nebo dokonce třiceti letech, je mnohem menší než u manželství „mladších“. Přesto existují a statistiky říkají, že se jejich počet dokonce zvyšuje. 

Klidně a bez emocí? Ani náhodou

Bohužel, brzy se ukázalo, že lidé jsou schopni jen určitého počtu emocí a stav „popření“ je právě jednou z nich. Brzy se projevila fáze další: vztek. Máma, která léta s Markem mluvila o tom, že by měla od táty konečně odejít (a Marek ji v tom podporoval), byla najednou naštvaná, že to táta udělal první.


Autor: Isifa.cz

„Vůbec to nechápu,“ divil se Marek. „Místo toho, aby byla ráda, že ten první krok udělal on, tak se začala litovat a říkat si: Tak to mám za všechno! Všechna ta léta přemáhání se kvůli dětem, a on si teď najde jinou.”

To na tom všem ještě nebylo nejhorší. Když máma vycítila, že Marek není stoprocentně na její straně, začala psychicky vydírat i jeho. „Jak můžeš vůbec s tátou normálně mluvit, po tom, co udělal? Je to, jako bys mu to schvaloval,“ vyčítala mu. „A až s ním zase budeš mluvit, tak mu vyřiď, že dům v žádném případě prodávat nebudu. Ať se nastěhuje k té kurvě, když o něj tak stojí.“

Znáte případ, kdy se manželé rozvedli v klidu?

Čtěte téma: Rozvody – mýty a fakta

Jsou manželství uzavřená „před Bohem“ trvanlivější než ta světská? Má praktikování víry vliv na stabilitu manželství? Jsou Češi opravdu přeborníky v rozvodovosti? A jak je to s jinými tvrzeními ohledně manželství a rozvodů? 

Mezi otcem a matkou

Marek se tak zcela nečekaně a nechtěně dostal do role prostředníka mezi mámou a tátou. „Některé ty věci, které mi oba pod návalem vzteku o tom druhém řekli, bych radši navždy vymazal z paměti, ale pochybuju, že se mi to podaří,“ řekl Marek, který se snažil nesoudit ani jednoho z nich a být oporou pro oba, což vůbec nebylo tak jednoduché, jak si představoval. „Teď momentálně jsou na mě naštvaní oba. Máma je naštvaná, protože jsem tátu neodsoudil a nezatratil, protože si našel někoho jiného. A táta je naštvaný za to, že to s mámou pořád dokola probírám a že v ní prý tak jen podporuju ty hysterické výlevy,“ říká Marek. „To si člověk nevybere. Možná by bylo nejlepší, kdybych začal dělat scény já a vyčítat jim, že mi těma hádkama zničili život. Pak by se třeba přestali tak soustřeďovat na sebe a soustředili by se na mě. A to by jim mohlo pomoct.“

Marek si vždycky myslel, že rozvodem rodičů trpí jen malé děti. Domníval se, že ty dospělé už rodiče, nebo alespoň nějaký rodičovský vzor, nepotřebují a rozvod tudíž nic neznamená. „Myslel jsem si, že když jsme všichni už dospělí, tak to vyřešíme jako dospělí lidé. Jenže to jsem se přepočítal. Poraněné ego je mocnější než rozum,“ říká Marek. „Mám pocit, že mí rodiče se teď chovají jako děti, které nás s bratrem nutí postavit se na nějakou stranu, jak kdyby šlo o fotbalový zápas.“

Rozvod rodičů se podepsal i na vztahu mezi bratry. Tomáš, který měl vždycky komplikovaný vztah ke svému otci, vzal jeho nevěru a odchod jako ideální příležitost k tomu odsoudit ho a postavit se jednoznačně na stranu mámy. Markovi vyhrožuje, že když neudělá to samé a nepostaví se tak jasně „na stranu dobra“, přestane se s ním stýkat. Marek má pocit, že se celá jeho rodina zbláznila.

„Aspoň jsem ale konečně pochopil, proč je nemožné chtít světový mír. Když se není schopná rozumně domluvit jedna rodina a lidé, o kterých jsem si vždycky myslel, že jsou inteligentní a rozumní, jak můžeme něco takového chtít po Palestině a Izraeli,“ říká. „Jestli jediné řešení je to, že se člověk musí definitivně postavit buď na jednu, nebo na druhou stranu, tak to žijeme v hodně depresivním světě.“   

Čtěte téma: Nejvyšší čas se rozvést

Lidé se rozvádějí kvůli nejrůznějším problémům v manželství. Ale někteří se rozhodnou k radikálnímu řešení právě proto, že ve vztahu žádné vážné problémy nemají. Je „nuda“ dobrým důvodem k rozvodu? 

Láska

Máte-li výjimečný a silný příběh lásky, o který se chcete podělit, napište nám na adresu laska2010@vita­lia.cz

V případě, že váš příběh budeme mít zájem publikovat, spojíme se s vámi. Chápeme, že témata lásky jsou citlivá, a proto můžeme v zájmu zachování anonymity vaše jméno v článku změnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka, novinářka, pravidelná spolupracovnice serveru Vitalia.cz, autorka Newsweeku, New York Times, Reflexu, Respektu a Lidových novin

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).