Hlavní navigace

Na český trh se dostává svinstvo coby zdraví prospěšná potravina, říká odborník

18. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Goji neboli kustovnice čínská může zdraví poškodit, a ne zlepšit. Problém není v goji jako takové, ale v kvalitě, či lépe řečeno nekvalitě potraviny, dovážené do ČR.

Před několika dny upozornila Státní zemědělská a veterinární inspekce (SZPI) na zásilku více než devíti tun goji z Číny kontaminovanou pesticidy. Toto sušené ovoce, známé také jako kustovnice čínská, je z nutričního hlediska cenným zdrojem živin, ovšem v takovéto „kvalitě“ může zdraví spíše poškodit, nikoli zlepšit, jak upozorňuje prof. Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

„Použití tak velkého počtu pesticidů rozum nebere“

Sdělení SZPI se týká přítomnosti pesticidů zakázaných v Evropské unii. Jde o pesticidy ze skupiny carbofuranů. „Carbofuran byl používán jako silný insekticid a pro své nežádoucí účinky jej EU od roku 2008 zakázala,“ uvedl k případu Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.

Podle Jiřího Rupricha to ale není vše: „V médiích dosud nezaznělo, že kromě jednoho až dvou pesticidů, které překročily hygienické limity pro jednotlivé látky, obsahovala kustovnice v některých případech celkem přes dvacet různých zbytků pesticidů, byť pod hygienickým limitem. A tuto směs toxických látek zatím nedokážeme spolehlivě zdravotně posoudit. Použití tak velkého počtu pesticidů rozum nebere. Jaké svinstvo, promiňte mi to slovo, se to dostává na trh v ČR jako zdraví prospěšná potravina?“ ptá se náš přední odborník a vypočítává, že zadržené množství goji by v doporučené denní dávce vystačilo na celý rok pro více než osm tisíc dětí.

„Tato aritmetika by byla nudná, pokud by nešlo o zdraví. Kustovnice, považovaná za tzv. superpotravinu, kterou si někdo kupuje kvůli podpoře svého zdraví, nikoli kvůli naplnění základních nutričních potřeb, tak zdraví spíše podlomí, rozhodně nepodpoří.“ Tragédie je podle Rupricha v tom, že čeští dodavatelé nakupují kontaminovanou surovinu a nekontrolují její kvalitu a zdravotní nezávadnost.

Jinde to jde

V konkrétním případě SZPI nařídila dovozci (společnosti Diana Company), aby prováděl vlastní preventivní laboratorní rozbory u dalších vybraných šarží potraviny. Jedná se navíc již o druhý případ tohoto dovozce v krátkém čase, v červenci inspekce zastavila distribuci sedmi tun goji se zakázaným pesticidem.

Jiří Ruprich upozorňuje, že v některých zemích Evropy některé řetězce přijaly předběžná a dobrovolná opatření, která mají podobné situaci předejít. Například v Německu, ale i jinde, se obchodníci rozhodli, že nebudou prodávat ovoce a zeleninu a potraviny z nich, které by obsahovaly více než pět různých zbytků pesticidů, přestože jde samozřejmě o látky pod hygienickým limitem.

„Pikantní na tom je, že mezinárodní řetězce tuto strategii neuplatňují ve všech zemích jednotně, tedy alespoň podle našich zahraničních zdrojů informací. Alespoň něco. U domácích řetězců/obchodníků o ničem takovém nevíme,“ komentuje Jiří Ruprich.

TIP: Jsme popelnice Evropy? Ptali jsme se ministra

Spotřebitel by se za této situace podle odborníka měl kustovnici čínské v zájmu podpory svého zdraví raději vyhnout, protože na štítku nevyčte, co kustovnice obsahuje. Prodejce či dodavatel, který se rozhodne pro preventivní kontroly, by však mohl dobrovolně o této kontrolní politice spotřebitele rovnou informovat. Další možností je kupovat bio kvalitu, kde by pesticidy vůbec být neměly. „Snad je to pravda, ale zaplatí asi třikrát až pětkrát vyšší cenu. Ovšem zdraví je jen jedno,“ uvádí Jiří Ruprich: „Je potřeba opravdu kompetentně zakročit – jde nám opravdu o zdraví!“

Na webu SZÚ najdete také tabulku, ve které jsou uvedeny nedávné případy záchytu zbytku pesticidů, z nichž vždy některý byl nad hygienickým limitem, a příklad zdravotních negativních efektů, které vyvolávají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).