Hlavní navigace

Můžu se předávkovat vitamínem D?

17. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Hlavním zdrojem vitamínu D je slunce, doplňovat ho můžeme také vhodným jídelníčkem a speciálně obohacenými potravinami či doplňky stravy. Odborníci vysvětlují, jak na to.

Vitamín D je nezbytný pro zdravé kosti, ověřují se i jeho další výhody, jako jsou ochrana proti nachlazení nebo prevence deprese.

Celkem ovlivňuje vitamín D v našem těle přes dvě stě různých funkcí. Přitom více než 95 % populace v ČR nedosahuje potřebné hodnoty tohoto důležitého vitamínu. Proto je potřeba věnovat péči jeho přívodu a je vhodné ho doplňovat, upozorňují odborníci. Současně vysvětlují, za jakých okolností by mohlo hrozit předávkování.

Slunce a „předávkování“ vitamínem D

Vzhledem k současnému životnímu stylu má část populace problém získávat dostatek vitamínu D tou nejpřirozenější cestou – pobytem na sluníčku. „Stručně řečeno, pro osoby s hnědými vlasy a světlejší kůží je potřeba v létě ozářit čtvrtinu těla po dobu asi 5–10 minut, z jara a na podzim je již potřeba asi 15–25 minut, aby se v těle vytvořilo asi 10 ug vitamínu D,“ přibližuje potřebný čas slunění prof. Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Záleží také na věku, mladší a starší lidé tvoří méně vitamínu D než dospělé osoby. Jak ostatně ukázala nedávná studie SZÚ, českým dětem vitamín D chybí, protože mají málo slunce.

Pokud by se někdo obával „předávkování“ ze sluníčka, nemusí mít strach z nadbytku vitamínu D – ale spíše z jiných důvodů. „Delší expozice UVB záření nepřináší riziko tvorby nadbytku vitamínu D v těle. Riziko je spíše spojeno s poškozením kůže při opalování,“ uvádí Jiří Ruprich.

Mohu se předávkovat vitamínem D z jídla a doplňků?

Odborníci Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ opakovaně upozorňují, že přívod vitamínu D dietou je pro populaci v ČR relativně nízký. Je tomu tak i v dalších okolních zemích. Nové poznatky ukazují, že stravou či doplňky potřebujeme přijmout větší množství vitamínu D, než se dosud myslelo. Platí to zejména pro období od podzimu do jara, kdy trávíme venku méně času a kůže je kryta oděvem a často i UVB ochrannou kosmetikou. „Dříve se věřilo, že 5 ug na osobu a den dostačuje k pokrytí potřeb organismu, protože zbytek si tělo vytvoří po ozáření kůže UVB paprsky slunce. Nové poznatky ale ukazují, že k dosažení minimální vhodné koncentrace vitamínu D v krevním séru je potřeba přijmout dietou asi 20 ug vitamínu D,“ upřesňuje prof. Ruprich.

Vitamín D získáme například z ryb či vaječných žloutků, případně ze speciálně obohacených potravin, například mléka, rostlinných tuků, cereálií či džusů. Vitamín D při krátkém vaření odolá z 50–80 % do teplot 180 ℃, je ale citlivý i na kyselé prostředí a oxidaci.

Galerie: Velký přehled – potraviny obohacené vitamínem D na českém trhu 

U normální konzumace nemusíme mít strach z předávkování: „Je velmi nepravděpodobné, že by se spotřebitel předávkoval z běžné diety. Situace může nastat při kombinaci předepsaných léčiv a doplňků stravy s vysokým obsahem vitamínu D. Za tolerovatelnou dávku pro dospělé osoby se považuje ještě hodnota 100 ug/den, pro děti ve věku 1–10 roků 50 ug/den a pro kojence 25 ug/den,“ popisuje prof. Ruprich. Při vyšší dávce vitamínu D je pozorována tzv. hyperkalcemie (zvýšený obsah vápníku v krvi). Pokud berete léčiva s vysokým obsahem vitamínu D, lékař, který vám přípravek předepisuje, by vás měl vždy upozornit na případná rizika.

Zdroje a další informace: SZÚ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).