Hlavní navigace

Muži nechodí k zubaři ze strachu. A ženy?

22. 5. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Na jednoho zubaře u nás připadá 1411 obyvatel. Ke stomatologovi ale chodíme méně, než bychom měli. Ukazují to nejnovější data Českého statistického úřadu.

Jak na svém webu píše Všeobecná zdravotní pojišťovna, preventivní prohlídky se mají konat 1× ročně s cca jedenáctiměsíčním odstupem, ale po pěti měsících od provedené preventivní prohlídky můžete přijít ještě na tzv. pravidelnou prohlídku, aniž byste měli jakékoli problémy. Obě tyto prohlídky v roce jsou plně hrazeny pojišťovnou. (Těhotné ženy mají v době těhotenství nárok na dvě bezplatné preventivní prohlídky.)

Preventivní návštěvu u stomatologa tedy hradí pojišťovna dvakrát ročně. My této možnosti ale často nevyužíváme. „Ženy se tomuto limitu těsně blíží. V průměru absolvují 1,9 kontroly chrupu za rok. Muži však navštíví stomatologa jen 1,7krát za rok,“ uvádí Michaela Jirková z odboru šetření v domácnostech Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Galerie: „Mučicí nástroje“ zubaře

Třeba se to zlepší…

Z hlediska věku pacientů se průměrný počet návštěv u zubaře příliš nemění. Znatelněji klesá až u osob starších 65 let, a to na 1,5 návštěvy u mužů a 1,6 návštěvy u žen. Nejčastějším důvodem pro vynechání kontroly u zubaře jsou vysoké náklady. Uvádí to téměř čtvrtina respondentů. 21 % pacientů spíše vyčkává, zda se jejich zdravotní stav zlepší.


Autor: CSU

Důvod nenavštívení zubaře podle pohlaví

„Pokud pacienty rozdělíme podle pohlaví, u mužů je zásadní překážkou v návštěvě zubaře strach. Odpovědělo tak 27 % z nich. Největší skupině žen brání v absolvování kontroly chrupu očekávaná finanční náročnost ošetření,“ uzavírá Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ. Pokud nahlédnete do naší galerie na „mučicí nástroje“ zubaře, je ten strach pochopitelný. I když strach ze zubaře přemůžete třeba díky homeopatii nebo můžete zkusit 5 kroků, po kterých se už nikdy nebudete bát zubaře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).