Hlavní navigace

Muži jsou tlustší než ženy, přestože více sportují

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com/Vitalia.cz
Jak jsou na tom Češi a Slováci s váhou, sportem a výživou? Kdo jí více luštěnin, jaký olej preferujeme a proč ženy moc nesportují? To všechno sledoval nejnovější mezinárodní průzkum.

Společnost Walmark se v rámci své aktivity nazvané Index zdraví zeptala skoro pětasedmdesáti tisíc Čechů a Slováků na spoustu soukromých otázek; kolik váží, zda svačí, sportují nebo jaký olej v kuchyni preferují. Veškeré údaje zpracovala a ta nejzajímavější data nám poskytla.

Mají výsledky testu relevanci?

Výsledky online testu byly shromážděny v období 1. 1. – 31. 5. 2018. Do online testu se během tohoto období zapojilo 25 475 respondentů ze Slovenska a 47 845 respondentů z České republiky.

Šlo o online test, ve kterém by respondenti klidně mohli lhát – o váze či obvodu pasu, ale tím pádem by pro ně výsledky byly zkreslené a oni by na konci viděli vyhodnocení a rady pro člověka, kterého si vymysleli. Nikoli vlastní. Dá se tedy předpokládat, že lidé poskytovali údaje reálné. A co je nejdůležitější, šlo o lidi, kteří se o zdraví, respektive o dostatek vitamínů ve stravě zajímají. Test se totiž nachází na webu výrobce vitaminových doplňků. Abychom se v relevanci dat utvrdili, zjištěná data jsme si porovnali i s nejnovějšími oficiálními studiemi o České republice i Evropě.

Mužům váha ukazuje více než ženám…

Průměrný česko-slovenský respondent z řad mužů je na světě pětatřicet let a jeho BMI (Body Mass Index neboli index tělesné hmotnosti) atakuje hodnotu 25, čili jde o muže s mírnou nadváhou. To průměrné česko-slovenské ženě, která se testování zúčastnila, je dvacet čtyři let a má ideální zdravou váhu.

Pokud bychom tyto údaje měli srovnat s letos zveřejněnými daty Českého statistického úřadu (ČSÚ), kdy byly jednotlivé evropské státy mezi sebou porovnávány, nebudou se výsledky příliš lišit. Podle nich máme v Česku padesát procent žen se zdravou váhou a přes šedesát procent mužů s nadváhou. Ve srovnání se Slováky jsme na tom prakticky stejně, rozdíly jsou plus minus dvě procenta.

…přestože více sportují

Je však zajímavé, že přestože jsou muži tělnatější než ženy, ke sportu mají blíže. Přes sedmdesát procent z nich, ať už Slováků, či Čechů, dle online průzkumu denně sportuje. To ženy sportu tolik času nevěnují, běžnou součástí každého dne je jen u šedesáti procent z nich. A co je důvodem jejich ne tak časté fyzické aktivity? Podobně jako nesportující muži nejčastěji uváděli, že nemají na sportování čas ani energii. Zhruba čtvrtina všech dotázaných žen pak nemá sport příliš v lásce.

Online výsledky jsme porovnali s nejnovějšími letními daty pocházejícími z Eurobarometru, který shromažďuje data o Evropanech už od roku 1974. Mezi patnáctým a čtyřiadvacátým rokem sportují muži skutečně častěji než ženy; ten, kdo nesportuje, se nejčastěji vymlouvá na to, že nemá čas, je nemocný nebo mu schází motivace. Kupodivu muži nesportují nejčastěji pro dobrý pocit, kvůli relaxaci ani pro zábavu, ale proto, aby byli zdraví a zlepšili si kondici. Slováci dle Eurobarometru sportují výrazně méně než Češi, jejich důvody pro neaktivitu jsou ale zcela identické.

Ryby nám stále nevoní

Kulatíme se, najdeme si řadu důvodů, proč nesportovat, je tedy zřejmé, že s jídlem na tom budeme podobně. Podle průzkumu více než polovina všech dotázaných mužů a přes šedesát procent všech testovaných žen nejí rybu ani jednou za týden, přičemž odborníci doporučují konzumaci ryb alespoň dvakrát týdně. A to zejména proto, že snižuje riziko onemocnění kardiovaskulárního systému. Aktivně snižuje cholesterol, tvorbu trombů, snižuje riziko infarktu, má výborný vliv na udržení správných funkcí nervové soustavy a mozku.

Jak stojí v marketingové studii z roku 2017, kterou si nechalo vypracovat ministerstvo zemědělství, mezi častější konzumenty sladkovodních ryb patří pouhá třetina Čechů. Ti jedí rybu dvakrát až třikrát měsíčně, což je ovšem podle uvedeného doporučení stále málo.

Luštěnin konzumujeme mnohem více než v roce 1950

Luštěniny by se měly v našem jídelníčku objevit alespoň jednou týdně, tak velí výživáři. Dříve většinu lidí odrazovala jejich složitá příprava nebo nadýmání, které po jejich konzumaci obvykle následuje, dnes se ale trend trochu mění. Zatímco například v roce 1950 dle ČSÚ na jednoho obyvatele připadl kilogram a půl luštěnin ročně, o šedesát let později šlo o dva a půl kilogramu.

Oblibu luštěnin potvrdil i nový česko-slovenský průzkum; podle něj si luštěniny jednou týdně dopřeje víc než polovina českých žen a mužů, na Slovensku si na nich pochutnávají zejména muži (60 % z dotázaných). Podílejí se na tom jistě i nové pokrmy, které se rychle staly oblíbenými; třeba hummus, saláty z černé a zelené čočky nebo brownies z fazolí.

TIP: Jak vařit luštěniny, aby nenadýmaly

Olivový olej vede, druhý je řepkový

Co se použití olejů v kuchyni týče, zde jsem podlehli doporučením i trendu, u Čechů i Slováků je nejoblíbenějším olejem olivový, následovaný řepkovým. Rozhodnutí sáhnout po řepkovém oleji posvěcuje i Světová zdravotnická organizace (WHO), která ho dlouhodobě považuje za nejlepší řešení ze všech běžných rostlinných olejů. A to navzdory nedávno zveřejněným informacím, které zpochybňovaly jeho kvality.

Z výsledků online testu a jeho porovnáním s velkými studiemi je zřejmé, že se zjištění od sebe nijak výrazně neliší. A co je nejdůležitější, nejsou nijak zásadně špatné. Ale jak říká klasik, vždy je prostor pro zlepšení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).