Hlavní navigace

Muži vážně chodí k doktorovi neradi. Jak je tam dostat?

19. 1. 2012

Sdílet

 Autor: Agentura Dreamstime
Víte, proč se muži v průměru dožívají nižšího věku? Protože nechodí k doktorovi. Důvodů je samozřejmě více, ale to, že mnozí do ordinace nejdou, ani když je jim zle, je fakt. Co s tím?

Tento článek je sice především o mužích, ale je určen hlavně ženám, které mají strach o zdraví svého partnera a rády by, kdyby se alespoň občas vydal k lékaři. Ale přečíst si ho samozřejmě mohou i muži, třeba je níže uvedené tipy postrčí rovnou. Pro ně snad ještě jedna věta úvodem, nestyďte se před svými partnerkami mluvit o tom, co vás trápí na vašem zdraví – většina z nich to ocení a rozhodně vás nebudou považovat za slabocha, naopak.

Když to přehlídnu, vyřeší se to samo


Autor: Agentura Dreamstime

Muž u lékaře? To počká…

Zapomeňte na vtipy o nejtěžší nemoci na sedm písmen, rýmičce. O té sice muži mluví, ale paradoxně se pak nezmíní, když jim je něco vážnějšího. „Můj přítel docela těžce prožíval každé své nachlazení, když ho bolelo v krku, nechával si vařit čaje a slepičí vývary a celkem dost se litoval. Ale když ho začaly trápit potíže s vnitřním krvácením, vůbec mi to neřekl,“ popisuje Simona z Prahy. O potížích svého přítele se dozvěděla náhodou, když z vyčerpání zkolaboval a tahle informace se objevila ve zprávě od lékaře, kterou si přečetla i ona. Teprve pak se nechal přesvědčit, že musí absolvovat vyšetření, která stanoví přesnou příčinu jeho problémů. „Naštěstí se ukázalo, že šlo jen o vnitřní hemoroidy, sice nepříjemné, ale ne životu nebezpečné. On se samozřejmě celou dobu bál rakoviny, takže s ním půl roku nebyla pořádně řeč a já se bála, že vztah mezi námi jde do háje,“ líčí Simona.

Chování jejího přítele je přitom typické, nejlépe ho asi vystihuje věta „když budu nějaký problém přehlížet, vyřeší se sám“. Jenže tohle možná funguje na neodnesené špinavé prádlo, dokonce možná i nějaký nepříjemný pracovní úkol, ale u zdraví se na to moc spoléhat nedá.

Žena může pomoci, ale nesmí se chovat jako matka

Chcete, aby s vámi váš přítel nebo manžel mluvil o svém zdravotním stavu? A aby své případné zdravotní problémy řešil dřív, než se zbytečně zhorší? Zkuste následující:

1. Nebojte se mluvit o svém zdraví

Nemusíte jít do detailů, důležité je, aby váš partner viděl, že je pro vás normální mluvit o svém zdraví nebo třeba o tom, že vás čeká kontrola u gynekologa. Mluvte o tom, co si léčíte sama, třeba nachlazení, a co vás, jako třeba bolest zubů, přiměje jít k doktorovi.

2. Nechovejte se jako matka, ale jako partner

Muži nechtějí, abyste je káraly za to, že se nestarají o své zdraví nebo abyste jim dokonce říkaly, že vás trápí tím, že nechodí na preventivní prohlídky, k zubaři, že radši tiše trpí v koutku… I kdyby to byla pravda, ničeho tím nedosáhnete. Chlapi nestojí ani o soucit, spíš potřebují popostrčit. Když máte pocit, že mají problém, který potřebuje lékařský zákrok, jasně to řekněte, nechoďte okolo a nepoužívejte složité konstrukce.

3. Muži ocení návod

Ženy si většinou seženou co nejvíce dostupných informací o zdraví. Muži to nedělají. Nemají problém načíst za jeden večer problematiku ohrožení eura, ale o tom, co může znamenat krev ve stolici, si nic hledat nebudou. Tečka. Ale vy to můžete udělat za ně.

A informace jim přehledně podat, včetně toho, kam by měli s takovým problémem zajít i s adresou a přehledem ordinačních hodin. Případně jim nabídněte, že je objednáte. Budete se možná divit, ale mnoho mužů se pak k lékaři skutečně vydá. Pokud jste muž, nebojte se svou partnerku o tuto službu poprosit, většina žen nebude s vaším objednáním k lékaři váhat.

Podle výzkumu britského Fóra pro mužské zdraví odkládají návštěvu lékaře až na dobu, kdy jim je skutečně zle, čtyři pětiny mužů. Například při potížích s vylučovacím ústrojím běžně čekají rok, než se někam vydají. Jen čtvrtina z nich někam vyrazí „už“ po půl roce. „Muži jsou vychováváni v tom, že musejí být silní a odvážní a že nesmějí dávat najevo, když mají nějaký problém,“ vysvětluje psycholožka Markéta Veselková. Podle ní je navíc pro ženy snazší mluvit o svých problémech i navzájem, ale muži se svými kamarády něco podobného neprovozují.

Navíc, je-li jim čtyřicet a více, bojí se, že potvrzením jejich zdravotních problémů jim doktor zároveň potvrdí, že začínají stárnout. „Bohužel si neuvědomují, že rychleji zestárnou spíše, když budou své zdravotní problémy ignorovat." 

Pětina mužů se prostě stydí


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Nejde samozřejmě jen o to, že by se mužům k doktorovi nechtělo, dlouho je k tomu skutečně nic nenutí, na rozdíl od žen. „Nemenstruují, nejsou těhotní a nechodí k lékaři pro antikoncepci. Tyhle věci ženy pravidelně přivádějí k lékaři, ale muže tam nic nežene,“ říká Van Bank z Fóra pro mužské zdraví. Vlastně vůbec nejsou na bílé pláště zvyklí, takže nakonec se každý desátý bojí jít k doktorovi proto, že si myslí, že by ho rovnou poslal do nemocnice, což je samozřejmě nesmysl. Téměř pětina mužů se zase stydí s lékaři mluvit o svých problémech – měli by přitom vědět, že pro doktora je to denní chleba a to dokonce i tehdy, pokud budete své problémy považovat za poněkud kuriózní, jako je třeba problém bolestivým močením nebo neustálé nadýmání.

Mnoho mužů se rovněž vymlouvá na to, že nechtějí u doktora strávit půl dne a vyplácat si na to třeba dovolenou, navíc mnoho ordinací skutečně končí ve dvě ve tři hodiny. Za příplatek ale můžete najít mnohé soukromé, které naopak pracují až do šesté či osmé hodiny večerní nebo dokonce o víkendu.

Problémy, které není radno přehlížet

  • Zadýchávání se například při chůzi do schodů – může značit problémy se srdcem a oběhem, zvláště pokud krom toho pálí za hrudní kostí. Vydejte se k praktikovi nebo internistovi.
  • Odmítání sexu – často je za nimi potíž s erekcí, může za to slabé prokrvení pánevní oblasti, například kvůli počínající cukrovce nebo opět potížím s oběhem. Praktik by měl udělat alespoň základní vyšetření krve či EKG, odborníkem na erekci je pak androlog.
  • Časté močení – potíže s prostatou, vzácně zhoubný nádor, muž by měl zajít k urologovi.
  • Nechutenství – chvilkové může být dáno virózou či stresem, dlouhodobé je důvodem k návštěvě doktora, začít můžete klidně u praktika. Je-li nechutenství doprovázeno pálením žáhy, může jít o reflux, s nímž nejlépe poradí gastroenterolog.
  • Neustálá žízeň – může jít o cukrovku, přesněji to řekne měření hladiny cukru v krvi, kterou vám naberou u praktika.
  • Dlouhotrvající kašel – u kuřáků může jít o chronickou bronchitidu, je třeba vyloučit i rakovinu plic, je-li kašel sípavý, možná je to astma.
  • Krev ve stolici – toho si na rozdíl od kašle žena u muže těžko všimne, ale na problémy se střevy může ukazovat třeba to, že na rozdíl od minulosti nevysedává na WC, aby si početl; zkuste se zeptat, zda ho něco netrápí, případně zmiňte pravdivý fakt, že většina problémů se zažíváním má banální vysvětlení, ale že je potřeba vyloučit některé závažné problémy.
  • Křečové žíly, bolest nohou – rozšířené žíly bolí a pálí obě pohlaví stejně. Má-li váš muž viditelné varixy, domluvte mu návštěvu u flebologa.
  • Zvětšující se mateřské znaménko – možná si ho všimne váš muž sám, možná si ho všimnete vy. Tak jako tak, můžete mu navrhnout, že si oba dva necháte svá znaménka preventivně prohlédnout u kožního lékaře.
  • Smutek, únava – poslat někam muže s depresí je mimořádně těžké, ale pokud si myslíte, že to je jeho případ, zkuste mu domluvit návštěvu u psychiatra a zdůrazněte, že to není žádná ostuda. Pokud přidáte nějakou zkušenost z vlastního života, tím lépe.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).