Hlavní navigace

Muzeum levandule ve Francii nesmíte minout

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz/Kateřina Čepelíková
Muzeum levandule při návštěvě Francie nesmíte minout, zvláště máte-li tuto bylinku v oblibě. Voní jinak než ta česká. Víc, intenzivněji, a dokonce i jinak vypadá.

Sedm kilometrů od nejkrásnějšího města ve francouzské Provence, v Gordes, najdete muzeum levandule. Nečekejte fialový svatostánek uprostřed nekonečných voňavých polí s levandulí. Museé De La Lavande se nachází na periferii vesnice Coustellet, kde se pěstuje vinná réva. I když, abychom jim nekřivdili, maličkaté políčko s levandulí za muzeem najdeme, je velké asi jako parkovací stání pro tři automobily…

Není levandule jako levandule

Uvnitř muzea, které bylo otevřeno v roce 1991, najdete největší sbírku měděných destilačních přístrojů od 16. století až po současnost, budete moci zhlédnout dva dokumenty o pěstování a zpracování levandule a v neposlední řadě budete okouzleni lahodnou vůní jemné levandule, kterou si doma jen tak nevypěstujete. Ta, kterou pěstují ve Francii, se označuje jako lavandin. Tu, kterou máme na českých zahradách, se označuje lavender. Zatímco z té české nic moc nevykřešeme, z té pravé z Provence se vyrábí neskutečně voňavá mýdla, parfémy i oleje. Své nezastupitelné místo má pak i ve farmacii. Nahlédněte do tajů dávné výroby parfémů, ať už skrze naší fotogalerii, nebo se vydejte na výlet za levandulí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).