Hlavní navigace

Může za zdravé či zkažené zuby dědičnost?

22. 8. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Je pravda, že bělení zubů ničí sklovinu? Škodí zubům kouření? Je lepší klasický, nebo elektrický zubní kartáček? Někdo má na zubech výrazné bílé skvrny, co je to? Jak velký vliv na kazivost zubů má genetika? Na 5 častých dotazů u zubaře odpovídají specialistky zubní kliniky Dental Office H33.

1. Je pravda, že bělení zubů ničí sklovinu?

Bělení zubů bychom měli podstupovat pouze pod dohledem zubního lékaře či dentální hygienistky. V dnešní době jsou bělicí prostředky šetrné k zubům, protože dle legislativy smí být koncentrace hlavní bělicí složky, peroxidu vodíku, velice slabá. Zároveň jsou v bělicích gelech látky, které zuby v průběhu bělení chrání před případnou citlivostí.

Pokud bělení provádíme dle instruktáže zubního lékaře nebo dentální hygienistky, nebo přímo v ordinaci, není třeba mít obavy z ošetření.

Galerie: Nová móda: Bělí si zuby aktivním uhlím

2. Škodí zubům kouření?

V cigaretě je obsažen nikotin, který je všeobecně škodlivý pro celé naše tělo. Snižuje průtok krve, a tím i prokrvení sliznic. Tím dochází k jejich nedostatečné výživě a zpomaluje případné hojení ran v dutině ústní. Je prokázáno, že kuřáci mají až pětkrát vyšší riziko vzniku parodontózy (onemocnění závěsného aparátu zubu). Jako další, avšak nedůležitý, jev u kuřáků je zabarvení zubu a vznik pigmentací na ploškách zubů z dehtu obsazeného v cigaretách.

Galerie: 7 vlivů na barvu zubů – po čem všem vám zhnědnou

3. Je lepší klasický, nebo elektrický zubní kartáček?

Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Pokud jsme řádně instruováni, jak používat klasický kartáček, pak si dokážeme zuby vyčistit téměř dokonale (berme v potaz mezizubní prostory). Elektrický kartáček nám v dnešní době dokáže zefektivnit a urychlit čištění zubů. Avšak je důležité vědět, jaký elektrický kartáček je šetrný k našim dásním.

Určitě bychom si neměli pořizovat kartáček, který rotuje dokola. Tento kartáček po celkem krátké době odhalí krčky zubů a ty jsou pak citlivé. Tento problém je bohužel nevratný. Vedlejší účinek rotačních kartáčků naštěstí vyřešila technologie sonická, která ve svých studiích vyvrací ústup dásní, což také potvrzuji. Sama ho používám denně již několik let nejen já, ale i moji pacienti, a u nikoho se neobjevil žádný problém spojený s čištěním zubů. Abych tedy mohla odpovědět jasněji, pokud máme správně zvolený elektrický kartáček, dokáže nám za stejnou dobu (elektrický x klasický) vyčistit zuby kvalitněji.

4. Někdo má na zubech výrazné bílé skvrny, co je to?

Bílé skvrny na zubech jsou místa s méně mineralizovanou sklovinou. Ta mohou vznikat jak již při vývoji zubu jako důsledek nadbytku fluoridu, tak i po prořezání zubů jako důsledek dlouhodobého působení kyselin (např. ze slazených nápojů).

5. Jak velký vliv na kazivost zubů má genetika, dědičnost?

Genetika má na kazivost zubu jistý, ale vlastně velmi malý vliv. Vrozené vady tvrdých zubních tkání, jako např. amelogenesis imperfecta nebo dentinogenesis imperfecta, jsou velmi vzácné. Největší vliv na kazivost zubů má proto nedostatečná dentální hygiena a nadměrný přísun cukru. Za zkažené zuby mohou líní rodiče,“ říká zubní lékařka.

Galerie: Děti mají černé mléčné zuby. Někdy všechny

Odborná spolupráce:

MDDr. Tereza Buchtová

Stomatolog, Dental Office H33. Věnuje se převážně záchovné stomatologii u dětských i dospělých pacientů. Klade velký důraz na preventivní stomatologii, jejíž nedílnou součástí je dentální hygiena.


DiS. Tereza Pěnkavová

Dentální hygienistka, Dental Office H33. Vystudovala střední zdravotnickou školu a následně Vyšší odbornou školu obor Diplomovaná dentální hygienistka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).