Hlavní navigace

Může jíst vitarián maso? Může, ale proč by to dělal

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Vitariáni jsou lidé, kteří k přípravě svých jídel nepoužívají sporák, využívají maximálně sušičku. Objevila se teze, že by mohli jíst i maso, když jím nemrští do pánve. Je to pravda?

Může vitarián, tedy člověk, který konzumuje stravu upravenou při teplotě do 42°C, jíst i maso? Zní to podivně, ale když se nad tím zamyslíme, trochu více zapátráme, zjistíme, že odpověď by nemusela být tak jednoznačná. I wikipedie praví: „V názoru, zda vitariáni mohou jíst syrové maso, nejsou jednotní ani sami vitariáni.“ My jsme ale našli dvě vitariánky, které v názoru jednotné jsou.

Zapomeňte na škatulky

„Vitarián je svobodný člověk, alespoň tedy ve většině případů, a tím pádem může jíst cokoli, co chce, stejně jako kdokoli jiný. Je to tedy otázka výběru a preferencí,“ řekla nám Tereza Havrlandová, průkopnice rawfood v ČR, zakladatelka a majitelka Lifefood. Podobně to vnímá i Anna Hýžová, autorka knihy Škola živé stravy Vitariánství jako Cesta : „K tomu, zda jíst živočišné produkty – živočišnou bílkovinu – se vede mnoho diskuzí, a to v laickém i vědeckém světě. Z osobních zkušeností vím, že je dobré si názory vyslechnout a pak si vybrat to, co cítím, že je pro mě dobré. Rozdělování lidí na vegetariány, vegany, vitariány atd. vnímám z pohledu stravy jako zbytečné škatulkování způsobu stravování.“ 

Rawfood v překladu znamená syrové jídlo. Takže je možné býti vitariánem a přitom konzumovat maso? Třeba tataráček? „Ač tedy skutečně existuje skupina lidí, kteří do raw stravy zahrnují jídlo živočišného původu – např. syrové ryby či syrová vejce, nepasterované mléko a sýry, ba dokonce tepelně neupravené maso, kořeny konceptu rawfood vycházejí z myšlenky etického a ekologického přístupu ke stravě. Většina lidí na raw jsou tedy vegani, kteří si své pokrmy připravují ze surovin čistě rostlinného původu za teploty do 42 stupňů Celsia, aby v nich zůstalo uchováno maximum vitamínů, minerálů, enzymů a dalších zdraví prospěšných živin. Pro upřesnění se tedy používá termín raw veganská strava,“ vysvětluje Tereza Havrlandová. Jde tedy hlavně o vnitřní přesvědčení, etiku, jiný způsob uvažování, ne jen druh stravování, ve kterém nepoužívám sporák.

Maso a vitarián nejdou dohromady

„Do živé (nevařené) stravy maso nepatří, maso na pultě nemá s „živostí“ nic společného. Do opravdu živé stravy patří čerstvá rostlinná strava. Čerstvost má velký význam. Zvadlá zelenina v supermarketech, kde je udržována různými způsoby v pohledovém stavu čerstvosti, nemá s živou stravou mnoho společného. Živočišná bílkovina je pro naše tělo v mnoha způsobech nestravitelná, zatěžuje trávicí systém a v těle způsobuje mnoho reakcí, které dále způsobují postupně viditelné zdravotní problémy. Toto nejsou pouze názory laiků, jsou to již vědecky podložené dlouholeté studie, např. Čínská studie Dr. Campbella,“ říká Anna Hýžová. Obdobně se k masu staví i Tereza Havrlandová, která sice připouští, že skutečně může vitarián i kdokoli jiný pojídat syrové maso, pokud se mu zrovna zachce, což je dáno principem osobní svobody, ale zároveň říká, že konzumace syrového masa je poměrně dosti nebezpečná a nespadá pod směr a styl rawfood, který ona a její firma podporuje a následuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).