Hlavní navigace

Mrkneme tisíckrát za hodinu. Mozku to pomáhá odpočívat

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Mrkání nejde zastavit. Má totiž svůj význam nejenom pro zdraví očí, ale podporuje také soustředění; nutí mozek ke krátkým chvilkám relaxace. Někdy je mrkání častější, jindy se jeho frekvence zpomalí. Kdy tomu tak je a proč?

Udržet otevřené oči po dlouhou dobu bez toho, abyste mrkali, je velmi obtížné. Jde totiž o přirozený instinkt. Ne všichni lidé mrkají stejnou rychlostí.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak často mrkáme
  2. Mrkáním se oko čistí a zvlhčuje
  3. Mozek v kratičkých okamžicích odpočívá
  4. Frekvenci mrkání zvyšuje nemoc i emoce
  5. Snížený počet mrknutí podporuje vysychání očí
  6. Jak předejít syndromu počítačového vidění

Jak často mrkáme

  • Většina z nás mrkne asi 15× až 20× během minuty.
  • To je 900× až 1200× za hodinu.
  • Za den pak mrkneme 21 600× až 28 800×.
  • Každé mrknutí trvá 0,1 až 0,4 sekundy.
  • Vzhledem k tomu, kolikrát průměrný člověk mrkne za minutu, tvoří to dohromady asi 10 procent času, kdy je vzhůru.

Ale dost matematiky. Proč vlastně lidé potřebují mrkat?

Mrkáním se oko čistí a zvlhčuje

Existují dva hlavní důvody pro mrkání. Tím prvním je odstranění nečistot z oka. Těmi mohou být například malé částice ze vzduchu, zaschlé slzy anebo odumřelé buňky.

Dalším důvodem je zvlhčení oční bulvy. Oko potřebuje hladký povrch, aby vidění nebylo rozmazané. Mrknutím se uvolní slzný film, který k tomu pomáhá. Zabraňuje také vysychání oka, které může mít velmi nepříjemné projevy:

„Pokud zůstane jeho velká oblast suchá, může to být velmi bolestivé, protože v rohovce je mnoho nervových zakončení,“ vysvětluje Brenda Pagan Duranová, mluvčí Americké oftalmologické akademie.

Slzný film také dodává do oka kyslík. Krevní cévy nedosahují na rohovku, ale slzný film do ní přímo přenáší kyslík. Film také obsahuje enzymy, které bojují s bakteriemi a pomáhají předcházet očním infekcím. Mrkání rovněž pomáhá v emocionálně vypjatých situacích. Když pláčete, mrkáte častěji, abyste odstranili slzy.

Mozek v kratičkých okamžicích odpočívá

Japonští vědci ale během studie v roce 2013 zjistili, že lidé mrkají častěji, než je potřebné ke zvlhčení oka. Mrkání může podle nich posloužit také ke chvilkovému odpočinku pro mozek. Tyto krátké přestávky trvají jen zlomek sekundy, ale i když si je ani neuvědomíme, mozku pomáhají lépe se soustředit.

Vědecký tým si také povšiml toho, že lidé mají tendenci mrkat v předvídatelných okamžicích. U někoho, kdo čte, k mrknutí dochází často po dokončení každé věty, zatímco u člověka, který poslouchá něčí řeč, přijde mrknutí obvykle tehdy, když se řečník odmlčí.

Právě v důsledku toho vědci odhadují, že bychom mohli mrknutí používat také jako jakýsi „bod duševního klidu“, abychom krátce odbourali vizuální podněty a poskytli mozku odpočinek.

Frekvenci mrkání zvyšuje nemoc i emoce

Jak už bylo řečeno, mrkání je reflex a přichází průměrně 15× až 20× za sekundu. Ale existují určité okolnosti, kvůli kterým se mrkání stává častější, nebo je tento počet naopak menší.

Mrkat častěji přinutí člověka například cizí předmět v oku, alergie, některé typy očních zánětů, stres, úzkost anebo tiky. Také nekorigované zrakové problémy mohou vést ke zvýšené frekvenci mrkání, protože oči se snaží rozmazané vidění napravit.

Galerie: Jak vidí lidé s různými druhy očních vad 

Snížený počet mrknutí podporuje vysychání očí

Pokud dojde k poškození obličejového nervu, který je zodpovědný za pohyb víčka, může být mrkání naopak pomalejší nebo méně časté. Podobný účinek může mít také únava, některé léky nebo neurologická onemocnění.

Důvodem méně častějšího mrkání je i syndrom počítačového vidění. Ten může přijít, pokud se počítač používá po dlouhou dobu bez přestávky; podle odborníků stačí pravidelné dvě hodiny denně. Výzkumy potvrzují, že při používání počítače lidé mrkají až o 66 procent méně a to vede k problémům se suchýma očima.

Jak předejít syndromu počítačového vidění

Odborníci proti syndromu počítačovému vidění doporučují následující pravidla:

  • Dělat časté přestávky, každých 20 minut odvrátit zrak od počítače a na půl minuty se zadívat na vzdálený předmět.
  • Připomínat si nutnost pravidelného mrkání při sezení před monitorem.
  • Používat speciální oční kapky ke zvlhčení oka.
  • Dbát na nastavení správného jasu a kontrastu obrazovky.
  • Omezit čas, který strávíte u počítače, zejména na konci dne před spaním.

 Zdroje:

Smithsonian Magazine: Why Do We Blink So Frequently?

Healthline.com: How Many Times Do You Blink in a Day?

Live Science: Why do we blink?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).