Hlavní navigace

Mozzarella Zott v Bille byla šizená

18. 5. 2016

Sdílet

 Autor: SZPI
SZPI zjistila mozzarellu Zott s nevyhovujícím obsahem tuku a sušiny.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při běžné kontrole v provozovně společnosti BILLA odebrala k analýze vzorek sýra typu mozzarella.

Kontrolovaná potravina

  • Zott – Zottarella, mozzarella Light 8,5% Fat,
  • měkký sýr v solném nálevu
  • výrobce: Zott SE&Co.KG, D86690, Mertingen, Německo

Na obalu potraviny výrobce mj. uvedl: tuk 8,5 % a min. 30 % sušina. „Výsledky laboratorního rozboru ale prokázaly, že obsah tuku představuje 7,92 % hmotnosti a obsah sušiny představuje 27,44 % hmotnosti a tím došlo ke klamání spotřebitele,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Sušina je přitom důležitý ukazatel jakosti sýru. Čím je podíl sušiny v sýru vyšší, tím je sýr tvrdší i chuťově výraznější. Sýry typu mozzarella patří mezi čerstvé a termizované sýry, podobně jako Cottage či termizovaný smetanový sýr Lučina. Tyto čerstvé sýry obsahují obecně nižší podíl sušiny, neboť jsou tvořeny větším množstvím vody.

Problematické sýry

SZPI zveřejňuje své nálezy na serveru Potraviny na pranýři, naposledy tu v dané kategorii zaznamenal obdobné potíže jako výrobek mozzarella Zott, tedy nižší obsah sušiny, také výrobek Mozzarella Galbani.

Na potíže s mozzarellou narazila před časem i redakce serveru Vitalia.cz. Při nákupu v Globusu v nákupním košíku skončily tři kusy Mozzarella Galbani, v odpadkovém koši následně dva. I když do konce záruční lhůty zbývalo asi deset dní, dvě ze zakoupených mozzarell byly v nálevu téměř celé rozpuštěné, navíc i zkažené. Třetí ze sady byla sice čerstvá, ale namísto deklarovaných 125 g měla gramů jen devadesát. Na naši stížnost ale reagoval výrobce obratem, omluvil se a poslal vysvětlení a poukaz na náhradu za vadné sýry.

Redaktorka otestovala i reakce prodejců při nálezu nekvalitních potravin. Zjistila, že ke svým chybám se výrobci i prodejci staví vesměs čelem a byla by chyba se neozvat, když na ni narazíte.

Zdroj: TZ SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).