Hlavní navigace

Zuby moudrosti umí zkazit dovolenou

23. 8. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Odkládali jste návštěvu zubaře a teď, těsně před dovolenou, vás berou zuby? Prozradíme, kolik si v různých státech připlatíte za ošetření i jak lze moudráky a váčky léčit.
Před dovolenou se vyplatí návštěva zubního lékaře

Před dovolenou se vyplatí návštěva zubního lékaře

Kufry seřazené v předsíni, letenky na stole a za dva dny tradá za odpočinkem. Nezapomněli jste ale na očkování, doporučované do místa vašeho pobytu? Nebo třeba na dlouho odkládanou návštěvu zubaře? Je jedno, zda se vydáte do hor, pod stan nebo k moři. Pokud chcete předejít zbytečným návštěvám zubní ordinace v místě, kde si hodláte dopřát odpočinku či poznávání dálek, je dobré mít na paměti, že v turistických oblastech je většina zdravotních zařízení soukromá. A to značí jedno jediné, lékaři tam vyžadují úhradu zdravotní péče v hotovosti. A to se vám pak jeden bolavý zub může setsakramentsky prodražit.

Ve většině států se za péči připlácí – spoluúčast v různých státech je velmi rozdílná.Je proto vhodné si ještě před dovolenou naplánovat zubní prohlídku. Jak říká stomatolog Petr Chalupa: „Pravidelná kontrola – prevence u zubaře vám zajistí klid na cestách a nezatíží zbytečně peněženku.“ Ono totiž nejde jen za platbu za ošetření, bolest zubů, nemoc či nehoda vás může stát mnohonásobně víc, než byste čekali. Zvláště v případě, že je k zásahu nutno využít vrtulník, ubytování nebo platit zpáteční cestu do Čech.

  • Dánsko – péče stomatologa 100 % ceny
  • Francie – léky až 85%, hospitalizace 20 % nákladů + 16 Eur/ den
  • Itálie – léky 100 % ceny, ošetření až 36,15 Eur
  • Německo – ošetření 10 Eur, 10 Eur/ den hospitalizace, léky až 10 Eur
  • Polsko – péče stomatologa 100 % ceny, léky až 100 % ceny
  • Portugalsko – léky až 80 % ceny
  • Rakousko – každý lék na receptu 4,9 Eur
  • Řecko – léky 25 % ceny
  • Slovensko – není hrazena horská služba
  • Slovinsko – ošetření až 20 % nákladů, hospitalizace až 25 % nákladů
  • Španělsko – léky 40 % ceny, stomatolog obvykle 100 %
  • Velká Británie – stomatolog až 198 liber, léky 40 % ceny
  • Chorvatsko – hospitalizace až 30 % nákladů

V některých zemích musíte dokonce uhradit nejdříve zdravotní péči v hotovosti, například ve Francii či Belgii. Po návratu do Česka vám pojišťovna účet sice proplatí – ovšem bez spoluúčasti. V Lucembursku či Francii musíte zaplatit celé ambulantní ošetření a s tímto účtem zajít na tamní zdravotní pojišťovnu. V Chorvatsku lze nárok na zdravotní péči uplatnit pouze u smluvních lékařů. Bohužel, většina stomatologů je soukromých. 

Čtěte také: Zuby moudrosti rostou až do čtyřiceti

Léčba na poslední chvíli není dobrý nápad

Pokud jste se rozhodli, že těmto problémům předejte návštěvou svého zubaře, ještě před odjezdem za sluncem, poradíme vám, na co by se váš lékař měl při prohlídce zaměřit.
„Vyšetřením dutiny ústní stomatolog zjistí mimo okem viditelných zubních kazů, zánětu dásní, netěsnících výplní i například to, zdali jsou přítomné semiretinované (částečně prořezané) zuby moudrosti. Právě ty jsou častou příčinou potíží při cestování v letních měsících,“ popisuje stomatolog. Zhotovením velkého rentgenového snímku může lékař odhalit nesprávné uložení zubů v čelisti a rozhodne o jednoduché či složitější chirurgické extrakci. „Pokud se zuby máte dlouhodobější chronické problémy – citlivost, bolestivost či občasné zanícení, je nejlepší prevencí tyto zuby extrahovat. Neodkládejte však tento výkon bezprostředně před odcestováním,“ radí Petr Chalupa. Avšak pozor, jestli vás „moudrák“ trápí delší dobu a vy byste ho teď narychlo chtěli vytrhnout z jeho rodné dásně, mějte na paměti stomatologova slova: „ I banální chirurgický výkon může mít pooperační komplikace v podobě zánětu lůžka po vytažení zubu. Ideálem je podstoupit extrakci jakéhokoliv zubu 3–4 týdny před plánováním cesty.“

Čtěte také: Už nechci být Madonna! Jak se zbavit mezery mezi zuby?

Nic nedokáže zkazit dovolenou jako váček na zubu

Zkazit dovolenou a odsypat koruny z účtu může i zub z takzvaného váčku, odborně řečeno mrtvý zub. To je takový, který má kolem hrotu kořene jakýkoliv zánětlivý nález, ať už v podobě granulomu nebo cysty. Stomatolog je schopný tento nález vyčíst z velkého snímku či malých intraorálních snímků.

Zub odumírá nejčastěji kontaktem kazu s živou zubní dření nacházející se ve středu zubu. Bakterie způsobí odúmrť dřeně a postupně se šíří systémem kořenových kanálků. „Tento proces může probíhat akutně – silná vystřelující, pulzující bolest, zhoršující se po ulehnutí, či zcela bez vedlejších příznaků,“ nastiňuje černé chvilky Jiří Chalupa. On sice po krátké době takto bolavý zub bolet přestane, ale výsledkem je nález u hrotu kořene a necitlivost zubu na jakýkoliv tepelný podnět. Někdy lze zpozorovat i bulku plnou hnisu u příčinného zubu. I přes bolest se ji mnozí snaží propíchnout a bolesti tak ulevit. To se podaří, ale pouze dočasně, zánět totiž probíhá s chronickým zhoršením. Skus se stává nemožným, domácí léčba nemá šanci zabrat. Zde už pomůže jen pobyt v zubařském křesle a dobrý lékař.

Jak vám pomohou zahraniční stomatologové?

Je třeba počítat s draze vykoupenou bolestí a průvanem v peněžence. Stomatolog bude muset zub otevřít, odstranit infikovanou dřeň, provést dezinfekci zubu a zubních kanálků a zub samotný hermeticky uzavřít. Pokud nastane akutní vzplanutí zánětu, čili exacerbace periodontální cysty, projeví se to bolestivostí vystřelující do čelisti, často i do protilehlé. Stejně jako zánět dřeně nemusí být tlumitelná analgetiky a musí dojít opět k otevření zubu. Což je, společně s dezinfekcí kanálků a uzavřením provizorní výplní, často první pomoc v cizině.

Přečtěte si také: Víte, jak si správně čistit zuby?

Prevenci jsem zanedbal a k zubaři už to nestihnu

Pak se nezapomeňte alespoň vybavit cestovním pojištěním, které často kryje stomatologické ošetření do deseti tisíc korun. Bolest, která problém provází, mohou dočasně tlumit volně prodejná analgetika používaná dle příbalového letáku. Ovšem žádné léky proti bolesti zub nikdy nevyléčí. A tak mějte na paměti, že návštěvu lékaře nesmíte odkládat a ihned po návratu je třeba se objednat ke svému lékaři a bolestivý zub svěřit do péče zubaře. Vždy ale platí, že prevence je levnější a méně bolestivé řešení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).