Hlavní navigace

Moringu využívá ájurvéda a lidové léčitelství, věda ji zatím opomíjí

11. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Moringa olejodárná je strom s mnoha způsoby využití a účinky na zdraví. Prodává se jako prášek, kapsle, čaj, ve formě listů nebo směsi bylin určených na konkrétní problém.

Moringa má svůj původ v podhůří Himalájí a u nás nebyla dosud příliš známá. Pro své účinky se nyní stává stále častěji nabízeným produktem v prodejnách či e-shopech s bylinkami a doplňky stravy. Jak nám může být prospěšná?

Moringa a přípravky zejména z jejích listů jsou především významným zdrojem vitamínu A, dále se doporučuje například pro obsah vitamínu K. Co všechno tyto vitamíny ovlivňují a jak je ještě můžeme doplňovat? 

„Vitamín A má pro tělo velké množství důležitých funkcí – například chrání tělo před nejrůznějšími infekcemi, je důležitý pro zdravé oči, pro správný růst svalové hmoty a zdravé zuby. Zabraňuje vysoušení pokožky a tím její infekci a stárnutí. Nejvíce je ho například v mrkvi, játrech, makrele nebo paprice,“ popisuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Vitamín K je pak důležitý pro zdravé srdce, kosti, působí proti zánětům. Z přírodních zdrojů se získává například z vaječných žloutků, masa a mléka.

Galerie: Vitamíny v potravinách

Moringa olejodárná obsahuje ale i další vitamíny a tělu prospěšné látky, například draslík, vápník, železo, proteiny či vlákninu. „Kromě vitamínů a minerálů obsahuje moringa spoustu dalších tělu prospěšných látek, např. chlorofyl, hormon zeatin, salvestroly, ale i nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6. Moringa tak posiluje imunitu, podporuje lepší látkovou výměnu, funguje jako účinný antioxidant. Navíc působí proti stárnutí, je výborná pro udržení kvality a mladistvosti pleti. A dokonce ji můžete vyzkoušet, pokud trpíte nespavostí,“ doporučuje Věra Burešová.

Moringu olejodárnou využívá ájurvéda a lidové léčitelství, moderní vědecké studie nám však zatím chybí, jak upozorňuje výživová poradkyně: „Moringa je pro své výjimečné vlastnosti známá už z dob starověku a do západního světa se dostala až v poměrně nedávné době. Vědecké studie jsou téměř na začátku.“

Moringa je superpotravina

Moringa se podle odborníků dá rozhodně zařadit mezi tzv. superpotraviny. Jde o výživově nejbohatší potraviny, nicméně někteří znalci jsou k nim lehce skeptičtí, případně doporučují nepřeceňovat současnou módní vlnu. „Moringu vůbec nepoužívám. Došla jsem k závěru, že jsou pro mě nejzajímavější léčivky, které rostou u nás nebo ty, které si tu můžeme běžně pěstovat,“ říká například přírodní terapeutka a bylinkářka Simona Procházková. „Superpotraviny jsou jen potraviny, často však za super ceny,“ vysvětluje svůj postoj také známý kuchař Roman Vaněk.

Je rovněž známo již několik případů, kdy tzv. superpotraviny obsahovaly nežádoucí látky, například pesticidy. „Na český trh se dostává svinstvo coby zdraví prospěšná potravina,“ komentoval tyto zjištění prof. Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu.

Problém v těchto případech ovšem není v superpotravinách samotných, ale v jejich špatné kvalitě. Je proto dobré vybírat si pro nákup osvědčené zdroje. Moringa se prodává převážně v e-shopech, v různých formách, od sušených listů přes prášek po kapsle. Koupíte i již připravené čaje či směsi bylin. Každý si tedy může vybrat podle svých potíží či takovou formu, která mu nejlépe vyhovuje.

„Moringa je úžasná i v tom, že nemá téměř žádné vedlejší účinky,“ doplňuje Věra Burešová. „Když ji začnete používat, počítejte s tím, že během pár dnů se žádný zázrak nestane. Je potřeba k ní přistupovat tak, že jako každá bylinka i moringa začne fungovat až po čase. Všeobecně pak platí, že těhotné ženy by měly být se zkoušením jakýkoliv bylin opatrné,“ uzavírá.

Odborná spolupráce:

Věra Burešová

Hlavní výživová poradkyně Naturhouse pro ČR a Slovensko. V celosvětové síti dietetických center školí a řídí v obou zemích více než sto poboček. Aktivně se zajímá o zdravý životní styl, trendy v potravinách a stravování a cvičí jógu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).