Hlavní navigace

Molusky, bradavice a svrab – noví kamarádi z bazénu

Sdílet

 Autor: SXC
Teplo, vlhko a spousta lidí, to je ráj pro plísňová, virová a parazitální onemocnění. Jestli si je nechcete odnést z plovárny a nakazit i celou rodinu, držte se desatera dermatologa.

Pokud není ušlechtilá a není na rokfóru, nechceme ji mít. Ani v koupelně, ani na rajčatech a už vůbec ne na nohou. Dermatolog Josef Karásek nám poradí, jak se plísni na nohou vyhnout i jak se jí zbavit. Seznámí nás i s přízemními nepřáteli, kteří na nás číhají v bazénech, vlhkých prostorách a šatnách. Zjistíte, že svrab není doména obyvatel zemljanky, ale tykat si s ním může každý z nás. Kožních nemocí, které lze chytit ve společných prostorách, je totiž mnoho. Ať už jde o plísňová onemocnění – kožní a nehtové mykózy, ale i virová onemocnění, tedy bradavice, či parazitální onemocnění, například svrab.

Snad má paní vlastní ručník...
Autor: SXC

Snad má paní vlastní ručník a pantofle…

Plíseň z nohou se rychle šíří

Když se chystáme do bazénu, ne každý z nás automaticky přibalí krom ručníku a plavek i pantofle. Přimlouvám se za to, aby bosá noha v šatně byla tabu. Než koridorem projdeme ke sprchám, nabalíme si na nohy bakterie i stovky lidí, kteří tudy prošli před námi. Taková směska možná může utužit naše zdraví, ale může být i plná hub, které způsobují infekci nohou – mykózu, chcete-li plíseň.

Obzvláště náchylní k plísni nohou budete, pokud jsou vaše nohy poseté ragádami, otlaky nebo máte puchýře. Infekce se může šířit v šatnách, ale i půjčením cizích pantoflí. „Plísňová kožní onemocnění nejčastěji postihují plosky, meziprstí a paty. V případě postižení nehtů mluvíme o onychomykóze. Postižená místa se mohou olupovat, mohou však také mokvat nebo být pokryta puchýřky. Nemoc je nepříjemná zejména pro silné svědění, často i zápach a nehezký vzhled,“ říká Josef Karásek. Nespoléhejte na to, že se infekce nějak sama vyléčí. Nevyléčí, bez řádné léčby se začne šířit dál. Třeba na ruce a nehty na rukou. Nenechte si tělo pokrýt bílou vrstvou, držte se důležitých rad Josefa Karáska a snižte riziko infekce na koupališti či v bazénu. 

Čtěte také: Mykóza nohou – mýty a fakta

Desatero proti plísňovým onemocněním

  1. Každodenní mytí nohou a používání čistých ponožek je základem péče o nohy. Důležité je i důkladné osušovaní nohou po umytí zejména v prostorech mezi prsty.
  2. Pravidelně své nohy kontrolujte a všímejte si zvláště změn na pokožce. Poranění kůže či nehtů mohou být vstupní branou pro zárodky plísní.
  3. Starejte se o správné klima v oblasti nohou, protože zejména v prostředí potu se plísním velmi daří, a proto je důležité nohám dopřát dostatek čerstvého vzduchu. Nejlépe je používat ponožky a punčochy z přírodních vláken a prodyšnou obuv z kůže.
  4. Cvičení nohou a chůze naboso udržuje vaše nohy ve formě. Svalstvo nohou zůstává dobře prokrvené a schopné výkonu a tím je odolnější vůči plísňovým infekcím.
  5. Na koupalištích a plovárnách se vyhýbejte malým bazénkům před vstupem do prostoru s bazénem. I když jsou tyto malé bazénky určeny pro desinfekci nohou, právě zde je zvláště vysoký výskyt původců onemocnění.
  6. V prostorách kolem bazénu, v saunách a v hotelových pokojích nechoďte naboso, protože zde hrozí zvýšené riziko nákazy.
  7. Pokud trpíte poruchami prokrvení dolních končetin nebo cukrovkou, jsou vaše nohy velmi náchylné k infekci. Kontrolujte proto pravidelně stav vašich nohou.
  8. Pokud má některý člen rodiny plíseň nohou, nechoďte ani doma naboso a v žádném případě nepoužívejte stejné ručníky.
  9. Ve veřejných prostorech používejte vlastní pantofle či žabky.
  10. Pokud máte podezření na plísňové onemocnění, začněte svůj problém rychle řešit. Pro plíseň na kůži jsou vhodné přípravky s obsahem Clotrimazolu, naopak pokud objevíte plíseň na nehtech, existují na ně speciální séra.

Z bazénu si ale krom zážitků můžete přinést i bradavice, jejichž viry si libují ve stejných klimatických podmínkách jako plísně. „Nejčastěji se objevují na prstech, ploskách velikosti do 10 mm, ale mohou být i větší nebo splývat v" hnízda". Ložiska jsou barvy kůže, na povrchu mají drolivý, rozeklaný vzhled, po stržení mohou krvácet, na spodině bývají vidět tmavé tečky, ucpané cévky,“ popisuje nechtěné bonusy dermatolog. Léčba může kráčet ryze přírodní cestou – přikládáním cibule, ale lze to vzít i po „asfaltu“ – potírat tužkami z lékárny či vypálit laserem.

Čtěte k tématu: Bradavice můžete chytit i od svého psa

Svrab chytíte i cizích ručníků

Když ho má zvíře, říkáme, že je prašivé, když ho chytne člověk, nepochybujeme o tom, že je čuně nemyté. Jenže ono není všechno černobílé. Svrab nesouvisí jen se špatnými hygienickými návyky, je i přímo vázán na sdílení kontaminovaných ručníků, prostěradel nebo jiných textilií. Zapomenutá osuška, když vyrážíte na plovárnu, se tak může šeredně vymstít.

Svrab způsobuje zákožka svrabová, která se v pokožce velmi rychle množí. „Klinickým projevem je silné svědění celého těla, které se stupňuje zejména večer po zahřátí na lůžku. Na kůži vznikají svědivé pupínky, zejména v místech tenké pokožky, u mužů v oblasti penisu, u žen v okolí prsních bradavek, u obou pohlaví v meziprstí,“ říká Josef Karásek. Léčba je dlouhodobá a náročná pro celou rodinu, doporučována je preventivní léčba i dalších členů domácnosti. Postižený člověk se musí každý den mazat od hlavy až k patě speciální mastí, v prvních dnech léčby je třeba denně vyvářet povlečení a oblečení, aby zákožku vystěhoval i z jejich úkrytů, nejen z kůže.

Horší než svrab jsou snad jen moluska

Dalším virovým onemocněním častým v dětských kolektivech a přenosným kontaktem jsou tzv. moluska. „Jedná se o drobné ložiska velikosti 2–3 mm, hrbolky barvy kůže s centrální vkleslinkou, po stisknutí můžeme vytlačit tzv. moluskové hmoty. Moluska se mohou nacházet kdekoliv na těle, trupu, končetinách i obličeji,“ seznamuje nás s dalšími nezvanými návštěvníky Josef Karásek. Vzhledem k tomu, že se moluska ráda vyskytují ve shlucích – i po tisících, je jejich odstraňování poměrně náročné na čas. Provádí se mechanicky – propichováním, sněžením nebo potíráním mastí na předpis.

Zajímá-li vás víc, čtěte: Jak zatočit s úpornými moluskami 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).