Hlavní navigace

Názor k článku Modifikovaný škrob nemá nic společného s genetickou modifikací od Lenka Krbcova - Dobrý den, zde odpověď: Škrob, který je upravován pouze...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 4. 2013 10:34

    Lenka Krbcova

    Dobrý den, zde odpověď:
    Škrob, který je upravován pouze tepelně, není zahrnován mezi Éčka. Nicméně i tepelné zpracování škrobu, neboť jde o škrob nějak upravený, musí být uvedeno na obalu. Problém je, že výrobci údaj o použití modifikovaných škrobů uvádějí pouze obecnou formulací „modifikovaný škrob“, a z toho spotřebitel nepozná, jaká forma modifikace byla použita, a tedy nepozná ani, zda šlo pouze o tepelnou (fyzikální) nechemickou úpravu. Problém vyvolává opětovně otázku, zdali není správné na obalech potravinářských výrobků třeba uvádět také použitou technologii (v případě kuřat by to mělo být například „chlazeno vodou“ nebo „chlazeno vzduchem“), neboť ta má, jak jsem již několikrát napsal, často větší vliv na nutriční vlastnosti potravin než jejich složení…
    Petr Havel

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).