Hlavní navigace

Mochyně neboli physalis

10. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Titbit
Physalis neboli také mochyně peruánská nebo židovská třešeň pochází původně z Jižní Ameriky. Plody této rostliny jsou nejenom zdraví prospěšné, ale také krásně vypadají.

Plody mochyně se dají zdobit saláty, dezerty nebo obložené mísy. Physalis se pěstuje v subtropickém pásmu, hlavně v Kolumbii, Keni a JAR.

Galerie: Poznejte exotické ovoce

Rostlina physalis roste do výšky půl až tří metrů. Je známo až na sto druhů této rostliny. Plody jsou zelenožluté až zeleno-oranžové. Tvarem připomínají třešni nebo cherry rajče. Dominantou physalisu je také kalich, ve kterém je bobule uložena. Tvarem připomíná lampion.

Jak chutná a kam se hodí mochyně

Bobule jsou šťavnaté, mají sladkokyselou chuť a aroma připomínající jahody nebo ananas. Uvnitř jsou drobná semínka, která se konzumují společně s plodem.

Pro svůj netradiční vzhled se bobule physalisu často používají jako dekorace k dezertům nebo drinkům.

Udělat si z něj můžete i marmeládu nebo přidat do koláče. Nezapomeňte před tím párkrát propíchnout hladkou slupku, aby se dovnitř mohl dostat cukr. Můžete vyzkoušet i physalis vařený ve víně a sirupu.

Vliv na zdraví

Physalis je bohatý na vitamíny A, C a B. Pravidelnou konzumací tak posílíte svou imunitu a budete odolnější vůči stresu.

Díky vysokému obsahu antioxidantů a jiných zdraví prospěšných látek se extrakt z physalis používá k léčbě malárie, žloutenky, revma, dermatitidy, astma nebo rakoviny.

Jak správně vybrat physalis

Zralost poznáte podle barvy, ta by pak měla být žlutá až do oranžova. Před konzumací odstraňte kalich kolem plodu, který nezapomeňte omýt.

Seriál exotické ovoce server Vitalia.cz připravil společně se společností Titbit, dovozcem exotických pochoutek, www.titbit.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).