Hlavní navigace

Mobilní hospic umožní dožít doma

31. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Až 80 % lidí by raději skonalo doma než v nemocnici, ale jen 20 % se toto přání skutečně vyplní. Mobilní hospic může leccos změnit.

Ve středu 1. dubna 2015 odstartuje pilotní projekt, ve kterém Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) bude po dobu devíti měsíců hradit péči devíti mobilních hospiců. VZP je jediná zdravotní pojišťovna, která se rozhodla aktivitu provozovatelů domácí paliativní péče podpořit. Cílem je především umožnit několika stovkám pacientů v terminálním stadiu nemoci prožít poslední chvíle života doma se svými blízkými. Zároveň pak chce pojišťovna ověřit předpoklad, že domácí paliativní péče by nezatížila zdravotní systém nadměrnými výdaji, a mohla by tak být za určitých okolností výhledově hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Když umřít, tak doma

Podle opakovaných průzkumů veřejného mínění by více než 80 % obyvatel České republiky zemřelo raději doma než v nemocnici či podobném zařízení. Skutečnost je ale přesně opačná – jen zhruba 20 % lidí se toto přání skutečně vyplní. Pilotní projekt, který bude probíhat od dubna do konce roku, by mohl být jedním z kroků ke změně. Zdravotníci při něm budou docházet za nemocnými domů a budou jim v jejich vlastním prostředí poskytovat péči srovnatelnou s péčí „kamenných“ hospiců.

Poskytovatelé domácí paliativní péče zapojení do projektu:

VZP předpokládá, že by do projektu měla vložit přibližně 15 milionů korun. Poskytovatelům péče bude za jeden den a jednoho pacienta hrazena částka, která by v průměru měla být srovnatelná s částkou, kterou pojišťovny platí za totéž kamenným hospicům (cca 1300 Kč).

Péči hospiců, které umožňují umírajícím lidem důstojný konec života, VZP výrazně podporuje. Zatímco v roce 2013 dala za péči v těchto zařízeních 101,6 milionu korun, v roce 2014 už to bylo více než 103 milionů (konečné vyúčtování ještě není hotové) a letos plánuje nárůst na 110 milionů korun (tedy navýšení o 6,8 %). S výjimkou lázní tak jde o vůbec největší předpokládaný procentuální nárůst úhrad v letošním roce.

Zdroj: VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).