Hlavní navigace

Mobilem změříte kvalitu potravin

3. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Changhong Electric Co.
Nové technologie umožní kontrolu potravin samotnými spotřebiteli, přímo v obchodě a jen za použití chytrého telefonu.

Poznat v záři elektrického osvětlení, neřku-li v umně nasvícených regálech prodejen potravin to, zdali je prodávané ovoce, zelenina nebo třeba maso čerstvé, či už poněkud nebo hodně „unavené“, je většinou nad síly spotřebitele. Změnit by to ale mohly nově vyvíjené technologie, díky nimž to bude možné například prostřednictvím chytrých mobilů.

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2016

První pokusy: Etikety měnící barvu se neujaly

Myšlenka detekce kvality potravin, především tedy jejich čerstvosti, zdaleka není nová, ani v podmínkách naší země. Již počátkem tohoto století testovala možnost usnadnění orientace spotřebitele společnost Maso Planá v síti řetězců Makro a Tesco speciálními etiketami. Ty poté, co uplynula garance kvality, dle předem naprogramovaných podmínek změnily barvu – zfialověly.

Podmínkou přitom bylo, aby bylo maso zabaleno v ochranné atmosféře a aby nebyl obal výrobku porušen. Uplatnění technologie ale samozřejmě mělo své náklady a příslušné výrobky byly o pár korun dražší. A byť šlo o zanedbatelné částky (zhruba o korunu padesát), snížila se tím cenová konkurenceschopnost výrobků. Zřejmě kvůli tomu se tato technologie nijak zvlášť nakonec neuplatnila.

Přístroj pozná víc než zákazník

V současné době se proto pozornost technologů soustředí na vyvíjení takových forem detekce, které by neznamenaly náklady pro výrobce potravin a daly možnost poznání přímo do rukou nakupujícího spotřebitele.

Jedním z principů je například známá skutečnost, že při rozkladu masných výrobků vzniká na sto druhů různých těkavých látek, z nichž ovšem mnohé nejsou vůbec cítit a spotřebitel je tak nemůže senzoricky vyhodnotit. Přístroj ale ano, a to na základě senzorů a prostřednictvím speciální aplikace v iPhonu či telefonu s Androidem. Senzory dokáží měřit vlhkost, teplotu, přítomnost čpavku či výskyt těkavých organických látek, které se mohou vyskytovat v okolí zkaženého vepřového, hovězího, drůbežího či rybího masa. Tak lze zjistit, jestli je prodávaný výrobek čerstvý.

Nejnověji se do zjišťování kvality a čerstvosti potravin samotnými spotřebiteli zapojili Číňané, kteří do telefonu už přímo zabudovali spektrometr. Nutno přitom podotknout, že jde o izraelské know-how, což má svou logiku. Tato země čelí stále sofistikovanějším rizikům ze strany svých nepřátel, přičemž jedním z nich může být i cílená kontaminace potravin (nebo třeba zdrojů vody). Je tak žádoucí, aby existovaly technologie umožňující spotřebitelům si v praxi možné riziko ověřit. (Podrobně o mobilu s reflexním spektrometrem informuje server Osel.cz.)

Chytré mobily budou ještě chytřejší

Chytré mobily se spektrometrem se zřejmě za situace, kdy se (spíše v méně rozvinutých zemích než v ČR) v obchodech prodává podtržené ovoce, maso s prošlou dobou trvanlivosti, postupně prosadí jako běžná výbava nakupujících. Nepochybně bude záležet na jejich ceně, skutečně kvalitní spektrometr není zrovna levná záležitost.

Na druhou stranu by bylo použití mobilů se spektrometrem velmi univerzální, což by mohlo přispět k jejich cenové dostupnosti. Zdaleka by totiž nešlo jen na „posvícení si“ na prodávané potraviny, ale právě i na zdroje pitné vody, nebo by je bylo možné využít při nákupu šperků, neboť dokáží zjistit jejich složení. Zastánci mobilů se spektrometry ale ukazují i na další možnosti, jako je biometrická analýza bicepsů nebo schopnost určit v nápojích obsah cukrů či alkoholu a tím na jedné straně přispívat k prevenci obezity, na druhé straně odhalit pančování alkoholu, třeba vína. Taková novela vinařského zákona by pak nebyla vůbec zapotřebí…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).