Hlavní navigace

Mlýnky na maso umí i plnit klobásy, ne každý to ale využije

14. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Mall.cz
Budete si hrát na řezníka amatéra a využijete řeznický nástavec pro plnění střívek, nebo si jen umelete maso na sekanou? Potřebujete různé nástavce? Jak vybrat mlýnek na maso?

V nejrůznějších spotřebitelských testech nebyly u elektrických mlýnků na maso shledány žádné vážnější nedostatky, takže záleží podobně jako u malých spotřebičů obecně na individuálním zvážení, jaké funkce očekáváte a využijete.

Klasické ruční mlýnky na maso pořídíte běžně kolem 300 až 500 korun, elektrické nabízejí větší komfort a další funkce a příslušenství, jsou však pochopitelně dražší.

Stejnou službu jako samostatný mlýnek na maso udělá většina multifunkčních kuchyňských robotů, záleží tedy opět na vás, jestli chcete pouze mlít maso nebo zda se vám vyplatí investovat do robota s dalšími funkcemi.

Ale i samotný elektrický mlýnek na maso nabízí vedle mletí další využití, některé modely jsou vybaveny nástavci na plnění střívek pro přípravu klobás a podobně, jiné mlecí strojky mají ve výbavě např. citrusovač, lis, sadu na těstoviny a cukroví nebo strouhač či kotouč na plátkování. K některým modelům lze přikoupit přes servis výrobce přídavná struhadla, která kromě mletí ořechů umožní i plátkovat zeleninu, strouhat na hrubo i na jemno, někde nabízejí i speciální nástavec na přípravu brambor na bramboráky. Lze narazit i na nástavec pro přípravu masových kuliček nebo forem na tvarování mletého masa, např. nugget.

Jaké parametry také sledovat?


Autor: Mall.cz

Mlýnky na maso umí někdy víc než mlít maso

Jednou z funkcí, které při mletí oceníte, je zpětný chod. Tuto funkci však nemají všechny modely. Pokud se maso při mletí zasekne, pomocí zpětného chodu ho jednoduše uvolníte a není potřeba hned mlýnek rozebírat a vyndávat maso ručně.

Ve výbavě mlýnků narazíte na pěchovadlo k tlačení surovin, které slouží k tomu, abyste se při obsluze nezranili, nebo na tácy, na které se maso vkládá, aby se přístroj nezašpinil od masa.

Podívejte se také, jaké kotouče přístroj nabízí, zda je pouze jeden nebo různé varianty na jemné, střední, či hrubé mletí.

Čištění a údržba - počítejte s tím, že mytí a údržbu je třeba provádět po každém použití mlecího strojku a kovové díly nejsou vhodné pro mytí v myčce na nádobí. Agresívní čisticí přípravky způsobují jejich černání. Myjte je ručně s použitím tradičních mycích přípravků a proti zrezivění ošetřujte jedlým tukem nebo olejem.

Cenové rozpětí – cca 1000–2100 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).