Hlavní navigace

Mléko pro děti v testech zklamalo

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Časopis dTest zkoumal kvalitu mléka na našem trhu, testování podrobil osmadvacet mlék. Zaměřil se na přítomnost těžkých kovů, nebezpečných bakterií i obsah vápníku u odtučněných mlék.

Spotřebitelský časopis dTest nechal prověřit dvacet osm mlék nakoupených v českých obchodech. Zaměřil se na možnou přítomnost těžkých kovů, zbytky pesticidů a nebezpečné bakterie. Dále také zjišťoval, zda mléko po odtučnění neztrácí své cenné živiny, jako jsou bílkoviny a vápník. Pokud pro své ratolesti kupujete mléko označené jako „pro děti“, budete výsledky testu překvapeni.

Čerstvé, nebo trvanlivé?

Rozdíly v hodnotách výživově cenných látek v čerstvém nebo trvanlivém polotučném mléce nebyly nikterak významné. Všechna testovaná mléka vyhověla co do obsahu bílkovin požadavkům unijní legislativy a zákazník tak může vybírat podle chuti, případně podle ceny.

Laboratoř také současně zkoumala, zda mléko neobsahuje nebezpečné látky používané dříve v zemědělství, například DDT či hexachlorbenzen, anebo polychlorované bifenyly z již zakázaných nátěrových hmot silážních žlabů. Zaměřila se i na přítomnost těžkých kovů, jako je rtuť, olovo či kadmium. „Hledali jsme také nebezpečné bakterie, například listerie. Sledovali jsme i mykotoxiny, které mohou přejít do mléka z krmiva napadeného plísní. Závěry byly u všech vzorků mléka stejné: bez nálezu,“ uvádí vedoucí redakce dTestu Daniel Pavlis.

Přečtěte si: Vrací se prošlé mléko v krabicích znovu do oběhu?

Odtučněné mléko ztrácí vitaminy a chuť

Čerstvá, tedy pasterovaná polotučná mléka se co do obsahu bílkovin, vápníku a vitamínů nijak výrazně nelišila od těch trvanlivých, tj. ošetřených UHT. Litr každého z testovaných mlék také obsahoval dost vápníku na to, aby se jím pokryla doporučená dávka pro jednu osobu na jeden a půl dne.

Do laboratoře si to namířila dvě mléka plnotučná, dvě odtučněná a jedno obohacené mléko s označením „pro děti“. Analýza ukázala, že odebrání tuku nemá vliv na obsah bílkovin a také množství vápníku zůstává v mléce na původní úrovni. Odtučněné mléko mělo ovšem nižší obsah vitamínů rozpustných v tucích – odstraněním tuku přišlo i o devět desetin vitamínů A a E. Tuk je nositelem chuti, což se projevilo i v senzorickém hodnocení, kde odtučněná mléka vykazovala méně výraznou chuť. Plnotučná mléka hodnotila komise jako lahodnější a jemnější. Obohacený výrobek, mléko pro děti Tatra Kravík s přidaným vápníkem, bílkovinou a vitamíny, v testech zklamal. Co do obsahu bílkovin nebyl o nic bohatší než mléka neobohacená.

„Vítězem testu mezi trvanlivými výrobky se stalo Mléko polotučné trvanlivé značky Madeta. V kategorii čerstvého mléka nejlépe obstál výrobek K-Classic Mléko polotučné,“ řekl vedoucí redakce dTestu Daniel Pavlis.

Speciál: CHYTRÝ NÁKUP – čeho si všímat při nákupu mléka

Zdroj: TZ dTest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).