Hlavní navigace

Nový systém pro bezobalový prodej potravin. Hygienicky a chytře

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz/ Karel Choc
Zájem o nákup potravin, při němž využíváme vlastní nebo zálohované obaly, stále roste. A do českých obchodů se dostává unikátní systém prodeje v opakovatelně používaných obalech. Jak funguje MIWA a v čem se liší od jiných způsobů bezobalového prodeje?

Už i u nás dnes poměrně běžně fungují různé koncepty prodeje zboží, které si primárně nepořizujeme v jednorázovém obalu. Jde o prodeje v bezobalových obchodech, kdy si odeberete pro vás optimální množství zboží ideálně do vlastní nádoby; nebo když si koupíte nápoj v zálohované lahvi, která se následně několikrát vrátí do oběhu. Atraktivní možností pro zákazníky je i nabídka zboží v systému bezobalového prodeje MIWA (zkratka MInimum WAste – minimum odpadu), a možná ještě zajímavější je pro obchodníky. Jak MIWA funguje a v čem tkví její deviza, nám vysvětlila Ivana Sobolíková, která má ve společnosti na starosti strategii udržitelnosti.

Kapsle místo jednorázových obalů

Systém MIWA se skládá z prodejního modulu a z transportní kapsle. Modul si představte jako skříňku, do níž vkládáte opakovatelně plnitelné, hygienicky uzavřené dvanáctilitrové transportní kapsle s čipem. Jde o zásobníky se surovinou, kterou bude daný obchodník prodávat. 

MIWA je česká vývojářská technologická společnost, která funguje od roku 2016 a věnuje se cirkulárnímu obalovému řešení pro potraviny nebo drogistické zboží, které minimalizuje vznik obalového odpadu. Své moduly s kapslemi instalovala kromě Česka i v Holandsku nebo Švýcarsku a chystá se na instalace v Anglii a Portugalsku.

Prodejní systém MIWA funguje nejen v zahraničí, ale od října loňského roku si v něm celou řadu potravin můžete nakoupit například v Obchodním centru Westfield v Praze na Chodově, konkrétně v hypermarketu Albert. Tento systém na bezobalový prodej svých produktů využívá i Biopekárna Zemanka a od dubna je k dispozici i v jejich prvním obchodě v OD Kotva.

Jak systém funguje

Přinesete si vlastní nádobu, nebo si za třicet korun zapůjčíte opakovatelně použitelnou nádobu umístěnou v modulu, případně využijte sáček. Vložíte pod zásobník, zmáčknete dávkovač a odebíráte vybranou potravinu. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že čím je surovina menší, například quinoa či chia semínka, tím se odběrná nádoba rychleji plní, byť systém ví, jaké suroviny se sypou snáze, a tak výdejní klapky neotevírá naplno.

MIWA zatím není nastavená na dávkování přesného požadovaného množství zboží, ale do budoucna by měla nabídnout i tuto možnost.

Unikátní díky technologiím

V čem tkví výjimečnost celého systému? Na každé kapsli je čip, díky němuž výrobce nahraje do internetového úložiště společnosti celou řadu informací o produktu, od druhu zboží, jeho energetické hodnoty až například po jeho trvanlivost. Když obsluha vloží kapsli do stojanu, modul si tyto informace „načte“. Ty jsou pak dostupné obchodníkovi, který má dokonalý přehled o tom, zda se zásoby tenčí, či se třeba neblíží expirace.

Když je kapsle zcela prázdná, začne pod ní svítit červené světlo a informace se zobrazí v MIWA informačním systému. Prodejce kapsli z modulu vyjme a dodavatel kapsle následně sveze do mycího centra, kde jsou ošetřeny před odesláním k dalšímu plnění výrobcům. Plnění tak probíhá v hygienickém výrobním prostředí pod stejnými standardy jako balení do jednorázových obalů.

Dokonalou hygienickou ochranu potravinám poskytuje uvnitř kapsle tenká jednorázová fólie, která se perforuje až při zasunutí kapsle do modulu. Ta se po použití posílá ke kontrolované recyklaci. Sama o sobě představuje pouhý zlomek materiálu, který se používá pro jednorázové obaly.

Systém používá jen 10 % materiálu oproti běžným obalům

Celkově systém MIWA potřebuje ve srovnání se systémem jednorázových obalů pouze 10 % materiálu, a to i při zahrnutí opakovaně používaných kapslí.

Tím, že jsou kapsle standardizované, může tento systém fungovat regionálně. Jednou kapsli naplní například Zemanka, podruhé – po vymytí – výrobce ořechů… Vždy ten, kdo je blíž konkrétnímu mycímu centru. Dále kapsle opět míří do obchodů, a tak stále dokola.

V roce 2018 vypracoval tým Vysoké školy chemicko-technologické srovnání s běžnou distribucí potravin v jednorázových obalech a s odběrem potravin prostřednictvím systému MIWA. Došel k závěru, že MIWA může snížit celkové negativní dopady na životní prostředí až o 71 %. Nejde přitom o pouhou redukci obalového odpadu – číslo zahrnuje faktory jako eko toxicitu, spotřebu vody a fosilních paliv nebo vliv na klimatickou změnu.

„Materiál, z něhož jsou kapsle vyrobené, jsme vybírali s ohledem na jejich co nejdelší životnost, aby vydržely kolovat v systému co nejdéle. Věděli jsme, že musí jít o mono materiál, protože až kapsli po vyšších stovkách cyklů z oběhu odstraníme, pošleme ji ke kontrolované recyklaci. Naším cílem je takový recyklát dále využít na výrobu nových kapslí,“ vysvětluje Ivana Sobolíková. Materiálová smyčka je tak velmi dobře promyšlená a zcela uzavřená.

Nakupujete „bez obalů“?

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).