Hlavní navigace

Ministra rozčilují domácí porody

15. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Úmrtnost novorozenců i matek při porodu v ČR dlouhodobě klesá. Co naopak narůstá, je věk prvorodiček a umělých oplodnění.

Ročně se v České republice narodí při zhruba sto pěti tisících porodů až sto sedm tisíc dětí. Kvalita péče o matku a dítě je podle reprezentativních dat velmi vysoká a dále se zlepšuje. Česko patří v tomto ohledu mezi nejvyspělejší zdravotnické systémy světa. Uvedl to na zahájení tiskové konference, která představila data o porodnosti v České republice, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. „Proto mě vždy jako lékaře doslova rozčilují snahy některých aktivistů přestěhovat porody z takto špičkově fungující sítě péče o matku a dítě zpět do domácího prostředí s představou, že tak rodiče dělají pro své děti to nejlepší,“ dodal.

V úrovni kojenecké úmrtnosti přetrvávají výrazné rozdíly mezi západoevropskými zeměmi a zeměmi bývalého východního bloku. Výjimky představují Česká republika spolu se Slovinskem, kde je kojenecká úmrtnost dlouhodobě významně nízká (pod 3 zemřelé na 1 000 živě narozených). Nejhůře je na tom Rusko (8,6 zemřelých) a Lotyšsko (6,3 zemřelých), následuje Slovensko (5,8). V ČR dochází dále zejména k výraznému poklesu specifické novorozenecké úmrtnosti v nejnižších váhových kategoriích novorozenců. To je podle odborníků velmi podstatné, neboť předčasně narozené děti s porodní váhou pod 750 g mají riziko novorozenecké úmrtnosti nejvyšší.

V ČR také dlouhodobě klesá podíl žen, které umírají v souvislosti s těhotenstvím, porodem a šestinedělím, dlouhodobě jde o méně než deset případů na deset tisíc narozených dětí.

Stoupá počet umělých oplodnění a věk rodiček

Statistiky dále upozorňují i na fakt, že se v ČR zvyšuje počet provedených výkonů „in vitro fertilizace, IVF“ (i když zdaleka ne všechny výkony se týkají občanek České republiky, centra asistované reprodukce jsou často vyhledávána cizinkami). Zvyšuje se také podíl žen, jež IVF podstupují, ve věku nad čtyřicet let. Tento vývoj souvisí s obecným trendem odkladu rodičovství do vyššího věku, průměrný věk prvorodiček je nyní dvacet osm let.

„Dostupná data nás varují také před negativními trendy, na které se musí česká populace připravit a které pravděpodobně jen těžko lze zvrátit. Jen za poslední tři roky hodnota obecné plodnosti kolísá kolem třiačtyřiceti dětí na tisíc žen, a to je významně méně než před rokem 1990. Naše populace tak výrazně stárne. Průměrný věk prvorodiček se od počátku devadesátých let zvýšil o téměř šest let, a to na zhruba osmadvacet let. Vyšší věk matek s sebou nese vyšší výskyt komplikací v těhotenství a při porodu, celkově se komplikace vyskytují u více než čtrnácti procent matek. Proto je potřeba dbát na péči už od časného stádia vývoje plodu, nepodceňovat preventivní prohlídky, nenechávat věci v rukou náhody a jakési domácí péče,“ kritizuje znovu ministr.

Zdroj: MZ ČR, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).