Hlavní navigace

Mimina vidí jen pět procent toho, co dospělí

20. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Novorozenec rozeznává pouze světlo a tmu, postupně vidí rozmazaně a často šilhá. Roční dítě oproti dospělému zaostří jen na 20–30 %. Zrak se vyvíjí až do sedmi let. Co vidí vaše dítě?

Jak se na svět dívají děti? Novorozenci vidí jen do vzdálenosti 25 centimetrů, věci a osoby ve větší vzdálenosti vidí rozmazaně. V jednom roce jsou děti oproti dospělým schopné zaostřit jen na 30 procent.


Autor: Isifa.cz

Oči malého dítěte se mohou pořádně rozbíhat. Do půl roku je to běžné

Oko se začíná vyvíjet už během čtvrtého týdne těhotenství. Zpočátku jsou oči umístěny po stranách hlavy embrya. Teprve postupně se posouvají do středu obličeje. Zdravé miminko se narodí s fungujícím zrakem, ale ten ještě není úplně vyvinutý. Novorozenci rozeznávají pouze světlo a tmu. Jsou citliví na ostré světlo, reagují na něj přivíráním očí nebo zakláněním hlavičky.

Přečtěte si: Dá se barva očí použít jako primitivní test otcovství?

Rozbíhání očí je u mimin normální

„V období prvních šesti měsíců se u dítěte vyvíjí centrální fixace a konvergence, tedy schopnost zaměřit oči na předmět při pohledu do blízka. Vidění není tak zralé, aby dokázalo centrálně fixovat, proto se dítěti mohou oči ještě pořád hodně rozbíhat,“ vysvětluje Pavel Stodůlka, primář oční kliniky Gemini. „Funkce centrálního vidění a fixace se objevuje zhruba v půl roce. To znamená, že zrakové centrum ostrosti začíná být funkční a zraková ostrost dosahuje asi pěti procent toho, co u dospělého člověka.“

Nejvíce dítě zajímají předměty, které se pohybují. Líbí se mu hračky a leporela výrazných barev a tvarů. Kolem pátého měsíce věku je dítě schopné pozorovat předměty pouze očima, nemusí tedy pohybovat hlavou. U některých dětí trvá déle, než se jejich okohybné svaly zkoordinují, proto mohou šilhat. Občasné šilhání do půlroku věku považují odborníci za normální.

„Půlroční dítě je schopno zaměřit pohled na nějaký předmět. Když mu rodič ukáže hračku, dokáže ji sledovat. V prvním roce života dítěte se rozvíjí i barevné vidění. To je spojeno s centrem ostrosti neboli makulou a jejím vývojem a funkcí. V období devíti měsíců je zraková ostrost deset procent. V jednom roce je potom zraková ostrost asi 20 až 30 procent,“ popsal Pavel Stodůlka.

Čtěte dále: Kazí čtení oči? Možná trochu ano

Jak vidí děti

  • Oko se začíná vyvíjet během 4. týdne těhotenství.
  • Miminko se rodí s fungujícím, ale ne zcela vyvinutým zrakem.
  • Novorozenec rozeznává pouze světlo a tmu.
  • Novorozenec vidí do vzdálenosti 25 centimetrů.
  • Do půl roku vidí předměty i lidi ve větší vzdálenosti jen rozmazaně.
  • Dítěti do cca půl roku se mohou oči hodně rozbíhat, šilhání je v tomto věku normální.
  • Ostrost u půlročního dítěte dosahuje asi pěti procent toho, co u dospělého člověka.
  • V půl roce je schopno zaměřit pohled na nějaký předmět.
  • V prvním roce života dítěte se rozvíjí barevné vidění.
  • V období devíti měsíců je zraková ostrost deset procent.
  • Roční dítě oproti dospělému zaostří jen na 20–30 procent.
  • Zrak dítěte se vyvíjí až do sedmi let, kdy vidí stejně jako dospělý.

Vývoj zraku trvá do sedmi let

Velký vliv na zrak má období, kdy dítě začíná lézt a chodit. V tomto období dochází k rozvoji prostorového vidění a odhadu vzdálenosti. Vývoj zraku je možné ovlivnit různými pomůckami. Když například rodiče ukážou miminku hračku, dítě ji sleduje.

„Rodiče by měli sledovat, jestli za hračkou dítě otáčí hlavu, zda se otáčí za světlem a podobně. Je také důležité všímat si, jestli oko neujíždí příliš do strany, a sledovat zbarvení zornice. Barva zornice by měla být černá, objeví-li se jiné zabarvení, například bílé, nebo pokud si rodiče všimnou nějakého netypického reflexu, měli by s dítětem zajít na odborné vyšetření,“ dodal Pavel Stodůlka.

Až kolem sedmého roku je vývoj zrakových funkcí u konce a dítě by mělo vidět stejně kvalitně jako zdravý dospělý člověk. U dětí se mohou objevit různé refrakční vady, jako je například krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus. Drobné a nevýznamné vady jsou dokonce poměrně časté, vyskytují se až u třetiny dětí do 15 let.

Čtěte dále: Brýle, nebo čočky? Oboje, ale vždy začněte u odborníka

Použité zdroje: TZ oční kliniky Gemini.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).