Hlavní navigace

Miloš Špitálský: Z malého farmáře v největšího pěstitele v Česku

Sdílet

 Autor: Albert ČR
Před dvaceti šesti lety založil rodinnou firmu. Rozrostla se v giganta, který dnes zásobuje český trh prakticky veškerými druhy zeleniny. Jak se firma Miloše Špitálského rozvíjela, co všechno pěstuje a jak se vyrovnává s vyhořelým skladem v Mochově?

Ve Starém Vestci je sídlo Odbytového družstva Polabí, které je jednou z pěti farem spadajících pod skupinu ZVO Group. Už její název vypovídá, že to nebude žádný drobek, ale kolos, který se zabývá jak zemědělskou, tak živočišnou výrobou. Dnes zaměstnává sto padesát lidí (v sezóně o dvě stě víc) a obhospodařuje 4400 hektarů zemědělské půdy. Málokdo by tak hádal, že právě ZVO Group začínala před šestadvaceti lety na šesti hektarech jako čistě rodinný podnik.

Za rychlým růstem firmy, kterému předcházely přesné vize a skvělé načasování, stojí Miloš Špitálský, který ZVO Group založil a vedl až do roku 2015, než firmu předal svému synovi Marku Špitálskému. Právě zakladatel firmy se stal naším průvodcem po polích a zpracovatelských závodech.

Velký název pro velkou firmu

„Jsme pravděpodobně největší pěstitelé, proto má naše společnost holdingové uspořádání. Aktuálně pokrýváme osmdesát procent zeleninových komodit, které český trh žádá. A aby všechny společnosti nedělaly všechno, máme farmy specializované na sadbu a sklizeň konkrétních plodin,“ uvádí Miloš Špitálský.

Jedna farma z pěti se zabývá živočišnou výrobou, ostatní společnosti mají rozdělené plodiny, na které se specializují. Jedna se věnuje pěstování kedluben, kompletnímu sortimentu salátů a pravděpodobně jako už jen jediná firma v Česku každoročně vysazuje květák. Další farma se zaměřuje na svazkovou zeleninu (ředkvičky a jarní cibulka), kořenovou zeleninu s natí (mrkev, celer a petržel) a také na brambory. Jiná farma využívá síly polabské půdy k pěstování obilovin a poslední podnik všechny výpěstky třídí, omývá, balí a distribuuje do obchodů.

Zkušenosti z velkých podniků byly klíčové

„Měli jsme roky dobré i špatné, ale štěstí přeje připraveným, a aby si na nás štěstíčko někdy sedlo, tak jsme zejména v začátcích opravdu hodně pracovali,“ vypráví o zrodu firmy její zakladatel. Když Miloš Špitálský založil svou vlastní soukromou firmu, bylo mu čtyřicet jedna let. Měl za sebou zkušenosti z vedení velkých zemědělských podniků v Polabí, takže disponoval spoustou zkušeností, které po revoluci hodlal zúročit, ale už na svém.

„Naučil jsem se víc velet než poslouchat, takže by to se mnou jako zaměstnancem byla asi ‚Kanada‘,“ říká o dalším důvodu, který ho též vedl ke zřízení vlastního podniku, a dodává: „Od roku 1975, kdy jsem dokončil vysokou školu, jsem se ničím jiným než zemědělstvím nezabýval, takže vlastní podnik v zemědělské oblasti byl jasná volba. A nechtěl jsem žádnou malou farmičku, chtěl jsem vybudovat velký silný podnik, který bude v rozvíjející se globalizaci perspektivní,“ věděl už tenkrát Miloš Špitálský. A hned od začátku se toho držel a za tímto cílem si šel.

Začínali od nuly

Jeho rodina vlastnila 6,2 hektaru, na kterých začal v roce 1991 v čistě rodinném složení hospodařit. O rok později už spolu se svojí ženou, bratrem a čtyřmi zaměstnanci obhospodařovali čtyřicet dva hektarů; a do dalšího roku už orali brambory a pěstovali zeleninu na tři sta šedesáti hektarech. V roce 1993 se totiž Miloš Špitálský spolu s dalšími zájemci zúčastnil privatizace družstva v Přerově na Labem, které jako vítěz získal do pronájmu s postupným odprodejem. „Dostali jsme se k pozemkům, k základním prostředkům, k lidem, a nepotřebovali jsem k tomu ani kdovíjaký kapitál, my jsme si půjčili jen dva miliony na zafinancování výroby. Ostatní prostředky jsme získali podpisem smlouvy s tím, že jsme veškerý získaný majetek v hodnotě osmnáct a půl milionu museli do sedmi let splatit, což se nám podařilo,“ vzpomíná na zlomový rok v podnikání.

Když máte skvělé know-how, přesné vize, zkušenosti a k tomu získáte polabská pole a závlahy, které čerpají vodu z devíti čerpacích stanic na Labi, jste dvacet kilometrů od Prahy, navíc v těsné blízkosti sjezdu z hradecké dálnice, všechno vám krásně hraje do karet. Můžete přikupovat další podniky, propachtovat či přikoupit další půdu a rozvíjet obchod a spolupráci s řetězci. „Když uděláte pět rozhodnutí a čtyři z toho jsou správná a jedno špatné, tak to funguje,“ říká Miloš Špitálský.

Ani oheň zemědělce nezastavil

Ale nešlo všechno vždycky hladce a nebylo všechno vždycky tak růžové, jak to možná vypadá. Naposledy ZVO Group silně zasáhla kalamita z letošního února, kdy jim v Mochově shořel sklad, který začali rekonstruovat. To aby mohli pěstovat a uchovávat více brambor na uskladnění. (Při tomto požáru asistovalo padesát jedna hasičských jednotek z celého kraje a byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Škoda, kterou způsobili dělníci ze stavby, se podle odhadů vyšplhala na sto milionů korun.)

Než se odklidí torzo skladu a začne se stavět na podzim znovu, pustili se polabští do jiné výstavby. Ve Starém Vestci aktuálně probíhá výstavba potravinářské výroby za dvacet pět milionů, kde se budou mimo jiné frézovat mrkve – na baby mrkve, a připravovat speciální balení brambor. ZVO Group prostě roste dál.

Ing. Miloš Špitálský

V roce 1991 začal se ženou a bratrem podnikat v zemědělské prvovýrobě. I díky rozsáhlým zkušenostem s vedením zemědělské organizace se za necelé dva roky podařilo rodinnou farmu rozšířit na 360 hektarů. Jeho firma ZVO Group patří k největším zemědělským podnikům u nás. Od r. 2015 na její chod jen z povzdálí dohlíží. Vedení předal svému mladšímu synovi Marku Špitálskému.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).