Hlavní navigace

Migrény často začnou a skončí s menstruací

14. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Jako by nestačilo jedno nebo druhé samo o sobě. Přesný vztah mezi ženskými pohlavními hormony a migrénou nejsme dosud schopni definovat, ale z pozorování je jasné, že určitě existuje.

Migréna je onemocnění neznámé příčiny, které postihuje častěji ženy než muže. Jedná se o silné opakující se bolesti hlavy, které mají určité rysy a někdy začínají tzv. prodromálními příznaky (například světloplachost, mžitky před očima, atd.). Ty signalizují nástup migrenózního záchvatu.

Mechanismus vzniku a příčiny migrény nedokážeme spolehlivě vysvětlit, ale existují určitá opatření, která nám mohou pomoci zabránit jejich vzniku nebo alespoň výrazně zmírnit průběh. Někdy lze dokonce vysledovat určité vyvolávající momenty, které pravděpodobnost vzniku migrény u konkrétního jedince zvyšují.


Autor: Isifa.cz

Migrény jsou nezřídka spojené s menstruačním cyklem

Od puberty po přechod: Migrény často začnou a končí s menzes

Poměrně často se setkáváme se ženami, které začaly migrénami trpět od puberty, s nástupem menstruačního cyklu, a ustaly jim až nástupem klimakteria se zástavou menstruačního cyklu.

ROZHOVOR – Klimakterium: důležité je to, na co se ženy neptají

U části žen se migréna v průběhu cyklu může objevovat kdykoli, nezávisle na situaci a na fázi cyklu, u jiných, a to je jev častější, se vyskytují jako součást tzv. premenstruačního syndromu. Některé ženy mívají migrénu při ovulaci a další zase při menstruačním krvácení. Přesný vztah mezi ženskými pohlavními hormony a migrénou nejsme za současného stavu poznání schopni definovat, ale z pozorování je jasné, že určitě existuje. Otázkou je, proč jsou někteří jedinci na hormonální změny citlivější a někteří nikoliv.

Nástup migrény ovlivní cukr, sůl i voda v organismu

Jedním z poměrně častých faktorů vyvolávajících nástup migrény je hypoglykémie, neboli nízká hladina cukru v krvi. Důležité je i dodržování pitného režimu.

U části žen bývají migrény vyvolány nadměrným zadržováním tekutin v těle, nejčastěji opět jako součást premenstruačního syndromu.

Poměrně značná část populace, zvláště pak ženy dlouhodobě užívající hormonální antikoncepci, mohou trpět nedostatkem magnézia a vitaminu B6 – pyridoxinu. Nedostatek magnézia může způsobit zvýšené vylučování aldosteronu – hormonu z nadledvinek, který podporuje zadržování soli a vody v organizmu. Rovněž nadměrná konzumace cukru může podporovat po dobu 1–2 dnů zadržování vody v těle, a to i přesto, že hladina aldosteronu zůstává v normě.

Co si počít s migrénou

Jak tedy v případě, když trpíte migrénami, postupovat? Než zajdete k neurologovi, pod jehož kompetenci diagnostika i léčba migrenózních bolestí hlavy spadá, můžete si zkusit poradit i svépomocí. Důležité je dodržování správných stravovacích návyků s vyváženou stravou, která by měla obsahovat mimo jiné i potraviny s nižším glykemickým indexem, například cereálie nebo celozrnné pečivo, ze kterých se cukr uvolňuje pomaleji.

Čtěte téma: Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat

Celkový denní příjem potravin by měl být správně rozdělen do pěti dávek – snídaně, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina a večeře. Předejde se tak rozkolísání hladiny cukru v krvi a vzniku hypoglykémie. Rovněž správný pitný režim – tj. minimálně 2,5 litru tekutin na den – je základem zdravé životosprávy. Vhodné je doplňování hořčíku a pyridoxinu, případně i jiných vitaminů a stopových prvků. Na trhu je několik doplňků stravy, které jsou komplexnější povahy a svým působením mohou napomáhat stabilizaci hormonálních hladin v průběhu cyklu a bránit tak vzniku migrén spojených s účinkem zvláště ženských pohlavních hormonů. K regulaci hormonální aktivity a úlevě od některých nepříjemných projevů pomáhá např. Sarapis Mensis díky obsaženým vitaminům skupiny B, speciálně vitaminu B6.

Čtěte také: Sterilizace: antikoncepce navždy. Nově i za 20 minut v ambulanci

Co si počít s migrénou

  • dodržovat správné stravovací návyky s vyváženou stravou
  • preferovat potraviny s nižším glykemickým indexem, například cereálie nebo celozrnné pečivo
  • denní příjem potravin rozložit do pěti dávek
  • dodržovat pitný režim
  • vhodné je doplňování hořčíku a pyridoxinu, případně i jiných vitaminů a stopových prvků
  • případně i vynechat alkohol, kofein, čokoládu apod.
  • navštívit neurologa

Bohužel jsou určité případy, kdy se ani vhodnou životosprávou a dietním režimem, někdy i s vynecháním alkoholu, kofeinu, čokolády apod., nepodaří migrény dostatečně zvládnout.

V tomto případě, zvláště pokud se jedná o migrény vznikající v návaznosti na menstruační cyklus, neurolog při léčbě spolupracuje s gynekologem. Většinou se doporučuje užívání hormonální antikoncepce buď s antimineralokortikoidním účinkem (působícím proti zadržování vody v těle), nebo v některých případech i kontinuální užívání hormonální antikoncepce blokující ovulaci i po několik měsíců s vynecháním týdenní pauzy.

Čtěte dále: Menstruaci řídí mozek. Žena menstruovat vůbec nemusí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Pavel Turčan, odborný ženský lékař a sexuolog. Působí v olomouckém Centru MEDIOL, v ordinaci sexuologie a andrologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).