Hlavní navigace

Poznáte klíšťovou encefalitidu od lymeské borreliózy?

16. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
U jednoho onemocnění se tvoří skvrna, u druhého máte chřipkové příznaky. Jedna nemoc má samouzdravovací schopnost a další je třeba léčit i hospitalizací. Lymeskou borreliózu a klíšťovou encefalitidu nám představí primářka Hana Roháčová.

Mezi nejzávažnější a nejčastější onemocnění přenášená především klíšťaty patří lymeská borrelióza a klíšťová encefalitida. Protože si nemoci mezi sebou často pleteme, zeptali jsme se Hany Roháčové, primářky z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce, na zásadní rozdíly. A to jak v příznacích, tak v léčbě a možnostech ochrany.

Lidé si často pletou příznaky borreliózy a klíšťové encefalitidy. Jak od sebe tyto dvě nemoci rozeznáme?

Lymeská borrelióza (LB) je onemocnění způsobené bakterií a je ve většině případů dobře léčitelné. Klíšťová encefalitida (KE) je onemocnění způsobené virem a léčba je možná pouze se zaměřením na příznaky, nikoli na virus samotný.

Typické první stádium LB začíná skvrnou, která se objeví zhruba do měsíce v místě přisátí klíštěte. KE má průměrnou inkubační dobu jeden až dva týdny a začíná celkovou nevolností, pobolíváním hlavy, tedy „chřipkovými“ příznaky. Ty mohou odeznít, nebo velmi často po několikadenním klidovém intervalu přejít v horečky, bolesti hlavy, světloplachost i zvracení.

TIP: Klíště přenáší 7 vážných nemocí. Jak poznáte jejich příznaky? 

Musím při těchto příznacích navštívit lékaře, nebo existuje jiný způsob diagnózy?

Když má člověk typickou skvrnu, je třeba navštívit lékaře ihned. Bez ohledu na výsledky laboratorních vyšetření je zahajována antibiotická léčba. Pakliže jsou příznaky netypické, nebo jen minimální – mám na mysli lehkou celkovou nevolnost, pobolívání kloubů apod., je možné vyčkat, zda se nejedná o onemocnění jiného typu. Neustupují-li příznaky, anebo se zhoršují, je vhodné vyhledat lékaře.

Vyšetřování klíšťat nemá cenu, klíště v sobě může mít jak virus, tak bakterie, a ještě to neznamená, že přenese infekci. Přítomnost bakterie LB v klíštěti rozhodně není důvod k preventivnímu užívání antibiotik.

Lymeská borrelióza se projevuje obvykle typickou skvrnou s vnitřním výbledem. Objeví se zhruba do měsíce v místě přisátí klíštěte, ale nemusí.

Klíšťová encefalitida má průměrnou inkubační dobu jeden až dva týdny a začíná celkovou nevolností, pobolíváním hlavy, tedy „chřipkovými“ příznaky.

Jak dlouho po návštěvě lékaře musím čekat na výsledek vyšetření?

Vyšetření protilátek na LB trvá zhruba týden, ale ty se tvoří pozdně, čtyři až šest týdnů po nákaze, takže při typickém obrazu se zahajuje léčba ihned, jak jsem již zmínila.

Jak dlouho probíhá léčba a je průběh u dětí lehčí než u dospělých?

Antibiotická léčba u LB trvá v závislosti na formě dva až čtyři týdny (u skvrny dva týdny). U KE dle příznaků; pobyt v nemocnici cca deset až dvacet dní, při komplikacích déle, rekonvalescence po zánětu mozku je potom několik týdnů. Obecně se udává lehčí průběh u KE u dětí, ale neplatí to absolutně.

Co se stane, pokud přehlédnu první příznaky, a jak se projevují další fáze nemoci?

LB je obecně onemocnění s velkými sebeúzdravnými možnostmi, nicméně při neléčení prvního stadia je větší možnost přechodu do stadia druhého a třetího. Je ale nutno zdůraznit, že první stadium, tj. skvrna, nemusí být vždy přítomno a onemocnění se projeví až v dalších stadiích. I ta se ale dají léčit pomocí antibiotik.

U KE se bohužel možným následkům nedá předejít ani včasnou hospitalizací – jde především o obrny a postižení sluchu.

Lymeská borrelióza má tři stadia:

1. fáze: U většiny nakažených se objeví zarudlá skvrna s vybledlým středem okolo místa zakousnutí. Může se objevit horečka, bolesti ve svalech a únava.

2. fáze: Bolesti hlavy, ztuhlost šíje, poruchy citlivosti a hybnosti, bolesti zad a končetin.

3. fáze: Objevují se zánětlivé příznaky a později i atrofické postižení kůže, kdy je pokožka ztenčená až papírová. Dále se objevují záněty mozku, míchy nebo kloubů.

Klíšťová encefalitida typicky probíhá ve dvou fázích:

1. fáze: Projevuje se podobnými příznaky jako chřipka, takže řada lidí chorobu zanedbá.

2. fáze: Dostavuje se horečka a příznaky postižení centrálního nervového systému. Typický je třes, bolest hlavy, porucha soustředění a psychické výkonnosti.

Jaké je procento pacientů s trvalými následky?

U lymeské borreliózy bývají následky minimální, spíše jsou časté stesky v oblasti psychosomatické – únavnost, pobolívání hlavy, nevýkonnost apod.

U klíšťové encefalitidy mohou následky postihovat až dvacet procent nemocných.

Nejlepší prevencí je očkování. Je i na podzim vhodná doba?

Očkovat lze pouze proti KE, a to po celý rok. Vhodná doba je podzim a zima, kdy už klíšťata nejsou aktivní a obrana se vytvoří již na příští sezónu.

Od kolika let lze očkovat? Proč jsou nutné tři dávky a proč je poté nutné očkování ještě opakovat?

Očkovat lze již děti od jednoho roku. Základní dávky jsou tři a ochrana vzniká již po druhé dávce zhruba za čtrnáct dní. Aby bylo očkování účinné po dlouhou dobu, je nutné podat základní tři dávky a potom po třech až pěti letech přeočkovat.

Je klíšťová encefalitida nakažlivá? Jaké jsou způsoby nákazy?

KE se přenáší klíšťaty a možný je přenos mlékem krav, koz a ovcí, které jsou nakaženy. Jde ale o mléko neošetřené, tj. nepřevařené, nepasterizované. Nejčastěji dojde k nákaze pití syrového mléka přímo na farmách.

Pokud už někdo klíšťovou encefalitidu prodělal, může ji mít znovu, nebo si tělo vytvoří protilátky?

Po onemocnění KE se vytvoří protilátky, které nemocného chrání řadu let. Pokud chce mít člověk jistotu, že stále přetrvávají, je možné po deseti až patnácti letech provést vyšetření na jejich přítomnost. Vyšetření si hradí nemocný.

MUDr. Hana Roháčová, Ph.D.

Primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce, Praha

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).