Hlavní navigace

Městské pláže: O koupání tu přeci nejde

17. 6. 2010

Sdílet

 Autor: Agentura SXC
Nemusíte jezdit na dovolenou. Mojito v ruce, plácnout sebou na lehátko a opalovat se na pláži jde i po práci. Vltava se sice moři nevyrovná, ale i tak je to slušný relax.

153 736 lidí miluje pláže a ze své lásky se vyznává na facebookové stránce „Chci na pláž“. Vedle orgasmických výkřiků „Já z těch fotek tak slintám…sakra­..takové orgie…:D“ nebo „Já to chci, chci a chci… být na pláži :)))“, je plno inzerátů s nabídkou zájezdů. Je libo Zanzibar nebo Bora-Bora? A fanoušci dál jásají nad exotickými fotkami a svěřují se, že už jen osm dní a pojedou se na dva týdny opalovat… do Bibione. Není to sice kořením provoněné rodiště Freddie Mercuryho v In­dickém oceánu ani modrá laguna ve Francouzské Polynésii, ale pláž je tam přece taky, tak proč se táhnout tak daleko (a za tolik peněz).

Dvaatřicetiletého zaměstnance marketingové firmy Patrika Měcholupa to každým rokem „táhne“ ještě blíž – celých 3,6 kilometrů z Košíř na Smíchovskou pláž. „Nevím, co všichni na tom cestování máte. Já si vezmu na týden dovolenou a užívám si na pláži v Praze.“

Fórum: Znáte dobré venkovní koupaliště v Praze?

Nebuďte krkouni a podělte se o svoje tipy!

O koupání tady nejde

Pravidelná návštěvnice pražských pláží Tereza Masná by ale dovolenou u moře pobytem na pražských plážích nenahradila. Podle ní je ovšem návštěva podobných podniků skvělým relaxem běžného všedního dne: „Samozřejmě je nemůžeme srovnávat s plážemi u moře. Nicméně v létě, když nemáme dovolenou, je příjemné zajít si po práci na pláž a třeba si poslechnout hudbu. Každý chce být v létě co nejvíc venku.“ Městské pláže zdaleka nejsou jen o opalování. Jak pražské Žluté lázně, tak zmíněná Smíchovská pláž nabízejí spoustu kulturních akcí – od koncertů, přes promítání filmů v letním kině po různé sportovní akce. V tom vynikají zejména Žluté lázně, které jsou větší a umožňují tak více zábavy. Například dnes, v rámci Evropského dne koupání v řekách, nás od 12 hodin zvou: „Přijďte se vykoupat do řeky.“ Akce by měla lidem pomoci najít živý vztah k řekám, u nichž žijí.

Čtěte téma: Tři největší bludy o opalování. Taky jim věříte?

Než pojedu k moři, natrénuji kůži na hnědnutí v soláriu. Pro lepší opálení budu zobat tabletky betakarotenu. Když už opalovací krém, tak pětadvacítka nestačí, chce to aspoň padesátku… Co je pravdy na těchto tvrzeních?

Pravda, řek v městském prostředí se většina lidí (snad až na vodáky a otužilce) tak trochu štítí. Bojí se znečištění. Proto také nejsou tyto pláže příliš spojené s koupáním. „Ve Vltavě se nekoupu a málokdy tu někoho vidím, že by do vody skočil. Městské pláže jsou spíš o sluníčku a o opalování se skelničkou mojita v ruce,“ říká Patrik a přiznává, že městské pláže jsou také dobrou příležitostí k seznámení. „Pozvat slečnu na skleničku jde tady tak trochu samo,“ dodává s úsměvem.    

Provozovatelé pláží s tím počítají a soustředí se právě na bary a na zábavu. Pokud se v parném létě potřebujete osvěžit, můžete použít venkovní sprchu nebo se svlažit v menším bazénku. Kvůli plavání sem přece nikdo nechodí. 

Pokud je bar místem pro rodiče, tak pro děti je to celá pláž, jejíž písek pro ně představuje nepřeberné množství zábavy. Pro děti jsou připravené i další akce, například „Léto pro děti na Smíchovské pláži“, kdy se tu každé pondělí a středu od 14 do 18 hodin konají kurzy tance, výuka anglického jazyka a další činnosti, jako například malování, hudební a rytmická cvičení, poznávací soutěže a celotýdenní hry.  

Písek se začal na městské náplavky sypat v roce 2002, poprvé to bylo v Paříži. Velice brzy následovaly další metropole, například Berlín, Brusel, Budapešť nebo Praha a Bratislava.

Chcete si zaplavat? Vyberte si v katalogu bazénů z celé republiky!

Žluté lázně

Areál žlutých lázní je skutečně velký, denně pojme okolo osmi tisíc návštěvníků, mezi kterými jsou také in-lineři a cyklisté, kteří sem zajedou ze sousední cyklos­tezky. 

Do areálu se platí vstupné, které je konzumační. To znamená, že jde o slevu ve výši zaplaceného vstupného, která bude uplatněna na jakoukoli útratu v areálu (jídlo, pití či sportoviště)

  • plné vstupné 40 Kč
  • zlevněné vstupné 20 Kč (děti, studenti, důchodci, ZTP, ZTP/P)
  • vstupné zdarma (pro děti s výškou do 100 cm)

Více info: Žlutélázně.cz

Smíchovská pláž

Smíchovská pláž letos vstoupila již do své šesté sezóny a tvoří ji 200 m dlouhá písčitá plocha vybavená lehátky, slunečníky, sprchami, převlékárnami, zázemím pro letní sporty, pódiem pro kulturní program a molem pro jachty a parníky.

Vstupné: zdarma

Více info: Smíchovskápláž.cz

Čtěte téma: Musíme riskovat život kvůli opálené kůži?

Mít barvu kůže, která připomíná sýr, je už léta „out“. Jakmile teploty trochu povylezou, balíme plavky a letíme na nejbližší pláž. Být sexy je přece nejdůležitější. Jenže rakovina kůže není žádný mýtus.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).