Hlavní navigace

Menstruační kalíšek není pro slabší povahy

23. 11. 2009

Sdílet

Slyšeli jste někdy o menstruačním kalíšku? Jde o silikonovou nádobku, zvonovitého tvaru, která se zavádí do pochvy a zachytává krev v období menstruace. Většina žen si ho pochvaluje. A tak jsem se rozhodla tuhle novinku vyzkoušet na vlastní kůži.

Menstruační kalíšek se objevil v Čechách teprve před pár lety. Ženám má usnadnit život a omezit používání vložek a tamponů. Vyrábí se z antialergenního silikonu a neobsahuje žádné chemikálie, parfemaci či bělidla. Při jeho použití nemůže tedy dojít k syndromu toxického šoku.

Syndrom toxického šoku – vzácnou nemoc způsobuje bakterie, která produkuje toxiny uvnitř těla, syndrom toxického šoku při menstruaci se připisuje absorbentům a syntetickým látkám obsaženým v tamponech.  

Změní váš život?

menstruační kalíšek

První menstruační kalíšek byl vyroben před více než sedmdesáti lety, ale vzhledem k tomu, že byl z latexu, vznikaly často alergické reakce a jeho používání tak bylo minimální. V současné době je na internetu nespočet webových stránek, které se zabývají používáním menstruačních kalíšků. Najdete tu odpovědi snad na všechny otázky, které by vás v souvislosti s touto hygienickou pomůckou napadly. Trochu podezřele ale vypadá poměr nadšených reakcí vůči těm váhavým (asi 30:1), negativní reakce není snad ani jediná. „Jsem nadšená, je to skvělá věc, naprosto mi změnila život!“, „To nejlepší, co někdo mohl vyrobit! Už nikdy nepoužiji vložky nebo tampóny!“. To je jen malá ukázka superlativů, které opěvují silikonový trychtýřek. Musím říct, že těmto ženám trochu závidím. Mě  tenhle vynález zatím příliš neohromil.

Také jsme napsali: Antikoncepce vás může i zabít

Balíček dorazil

Menstruační kalíšek se nabízí ve dvou velikostech a cenově se od sebe příliš neliší. Menší vás vyjde přibližně na 550 Kč, ten větší stojí o třicet korun víc. Vybírat můžete i od několika výrobců, rozdíl je minimální, některé mají mírně vroubkovaný povrch, jiné jsou hladké. V internetovém obchodě jsem si vybrala pro jistotu větší a hladký a do dvou dnů jsem ho měla doma. Koupit si ho ale můžete i v lékárně. „Velký zájem o to není, nemá to žádnou reklamu a ženy o tom asi ještě moc neví,  i když ho už několik let nabízíme“, říká lékárnice Miloslava Nováková. „Když si sem pro něj někdo přijde, většinou to bývají dívky a ženy ve věku od 20 do 35 let. Spíš se to asi prodává přes internet“, dodává.

menstruační kalíšek

Součástí balení je látkový pytlíček na uschovávání kalíšku po skončení menstruace, tablety na sterilizaci kalíšku, lubrikační gel pro snadné zavedení a návod v češtině. Po vyjmutí mě trochu zarazí velikost – zdá se mi trochu velký. Je totiž dlouhý přibližně pět centimetrů.

První použití nepředstavuje žádný větší problém. Kalíšek stačí trochu navlhčit, srolovat a zavést, potom se sám rozvine a přisaje k poševním stěnám, aby veškerá krev odtékala přímo do nádobky. Na rozdíl od vložek není možné na kalíšku stejně jako na menstruačních tamponech poznat, kdy je nutné ho vylít, a proto musíte čas odhadnout.

(obrázek můžete zvětšit kliknutím)

Výrobce uvádí, že by sterilizace kalíšku měla být vždy po skončení menstruace a poté před prvním použitím v dalším cyklu, a to vložením na 2 až 5 minut do vařící vody. Pokud ale kalíšek leží tři týdny v plátěném sáčku a před dalším použitím se bude znovu vyvářet, postačí, když ho pečlivě po skončení menstruace vymyjete intimním mycím gelem.

Vyzkoušely byste mentruační kalíšek na vlastní kůži?

Také jsme napsali: Špatná výživa může za neplodnost

Zázrak se nekoná

Hned první den používání ale přináší nečekaný problém – nemám ještě ten správný grif na vyndání kalíšku. Zmáčknu ho trochu víc a krví si potřísním oblečení. Ještě štěstí, že jsem doma a můžu se hned převléknout. Jsou to ale první minusové body a rozhodně bych takovou situaci nechtěla zažít například v restauraci nebo v zaměstnání.

Na první noc si pro jistotu beru ještě slipovou vložku, jak radí některé ženy v jedné z mnoha internetových diskusí. Často je ale tento problém s protečením během noci spojen se špatně zvolenou velikostí kalíšku. Má noc však proběhla klidně a záchranná vložka nebyla potřeba. Vím tedy, že můj kalíšek dobře těsní a mohu ho použít i třeba na plavání nebo při dlouhém cestování v autě.

menstruační kalíšek

Další problém ale přichází s použitím v zaměstnání. Postup je totiž následující: umýt ruce, vyjmout kalíšek, vylít obsah, vypláchnout jej, znovu zavést a umýt ruce. Tam, kde není toaleta spojená s umyvadlem, je tenhle postup poměrně nepraktický. Musela bych čekat, až budu na toaletě sama, s vylitým kalíškem se vykrást ven, rychle vypláchnout, zavřít se znovu na záchod a aplikovat. Na internetu se objevuje doporučení chodit na záchod s lahví vody, ale takovou situaci si například v restauraci nedokážu příliš představit.

Menstruační kalíšek není pro panny

Lékaři proti používání kalíšku nic nenamítají, doporučují ho však dívkám, které už měly pohlavní styk. MUDr. Dana Hrnčiariková upozorňuje, že jeho používání by měly zvážit ženy a dívky, kterým výrazně vadí pohled na krev. Během doby, kdy kalíšek používáte, se jí zvláště při silné menstruaci nahromadí hodně a některým ženám by se při vyndání kalíšku mohlo z takového pohledu udělat špatně.

Klikněte na katalog nemocí: Menstruační potíže

Nespornou výhodou je ekologičnost výrobku – při jeho používání nevzniká žádný tuhý odpad,  jako je tomu u vložek či tampónů. Jeho cena je trochu vyšší, ale protože je určen pro dlouhodobé používání, investice do něj se vám celkem rychle vrátí. Pokud tedy použijete například šest tamponů denně a balení o 36 kusech, stojí průměrně 80 korun, investice se vám vyplatí hned po sedmi cyklech. Vzhledem k použitému materiálu se jeho životnost uvádí na 10 až 15 let.

Menstruační kalíšek jsem si koupila a vyzkoušela. Jedná se zcela jistě o hygienickou pomůcku, kterou budu občas dál používat stejně jako ostatní ženy, které si ji pořídily. Zároveň ale vím, že tampony mi připadají nejpohodlnější a zatím se jejich používání nevzdávám. Zas tolik si mě totiž menstruační kalíšek během jednoho cyklu nezískal a život se mi na rozdíl od Evy z internetové diskuse nijak nezměnil.

Tip: Vyberte si správnou antikoncepci

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).