Hlavní navigace

Menopauza: přírodní léčba vybalancuje hormony

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Menopauza zpravidla „neudeří“, ale spíše plíživě a postupně připravuje ženu o vitalitu a náladu. Návaly horka, pocení, únava, podrážděnost… to jsou příznaky klimakteria, které časem pozná většina žen.

Na prahu čtyřicítky nebo úderem padesátky začíná ženství tak trochu haprovat. Na vině je obávaná menopauza, kterou většina žen považuje za něco špatného. Přitom je to přirozený proces, který signalizuje, že vaječníky a schopnost reprodukce dospěly do svého finále.

Příznaky a léčba menopauzy

  • Pokud se žena potýká s návaly horka, menstruační krvácení ustává, je unavená, podrážděná a její nálady se střídají jako na houpačce, měla by navštívit svého gynekologa. Nebo zajít do lékárny, kde najde ryze přírodní preparáty, které pomohou rozkolísané hormonální hladiny vybalancovat.
  • Pokud žena nemůže nebo nechce podstupovat hormonální léčbu, má možnost vyzkoušet níže uvedené produkty. Fungují na bázi fytoestrogenů, což jsou vlastně rostlinné estrogeny, které jsou svým složením nápadně podobné těm ženským.

Přírodní pomoc při klimakteriu

  • Tyto látky obsahuje například červený jetel, sója (tofu, sójové mléko) a lněné semínko.
  • Z bylinek pomáhá odvar z kontryhelové nati, kozlík podporuje spaní, meduňka uklidňuje a šalvěj mírní pocení a návaly.

Přečtěte si: Přírodní prostředky na spaní: nezpůsobí návyk 

Hormonální jóga

  • A v neposlední řadě je tu hormonální jógová terapie pocházející až z daleké Brazílie.
  • Dinah Rodriguez sestavila cviky, které mají za úkol probudit žlázy s vnitřní sekrecí z letargie a tím povzbudit tvorbu a činnost ženských hormonů.
  • Tímto cvičením lze do jisté míry „ošálit“ tělo a tím přibrzdit nástup klimakteria.

Příklady pomocníků v klimakteriu

PM Estromenox

V pilulkách tohoto výživového doplňku určeného primárně pro ženy zralého věku najdeme fytoestrogeny ze sóji a včelí pyl. Tyto přírodní složky jsou doplněny o prospěšný koenzym Q 10, výtažky z kořene kudzu, vinné révy a vitamínu C. Nárokům ženského organismu v přechodu tak tento přípravek vychází vstříc.

Ive InkontinStop

Nástup menopauzy nebo období bezprostředně po ukončení funkce vaječníků může také přispět k nechtěnému úniku moči, což je mimo jiné také jedním z projevů klimakterického syndromu. Extrakty ze sóji, jetelu lučního, ostropestřce mariánského a lnu setého pomáhají mírnit a usměrňovat hormonální výkyvy, ale poradí si také mimo jiné s inkontinencí.

GRAV-IN

Složení obsahující látku indol-3-karbinol pomáhá regenerovat a revitalizovat ženství. Přítomnost zinku napomáhá k udržení ideální hladiny testosteronu – mužského hormonu, který také najdeme v krvi ženy. Jeho nadbytek se projevuje zvýšenou tvorbu ochlupení, padáním vlasů a také zhoršením stavu pleti nebo přibíráním na váze, kdy nejčastěji dochází k tzv. mužské obezitě (rostoucí bříško). Jakmile se vlivem přechodu sníží produkce ženských hormonů, mohou se o hlavní slovo přihlásit ty mužské. Klíčový je také obsah vitamínu B6, jenž bdí nad přirozenou funkcí hormonální soustavy.

Gynex

Tento přípravek je doslova balzámem na ženské těžkosti a obtíže. Pomáhá jak s nepravidelnou menstruací, tak s otěhotněním nebo nenáviděným klimakteriem. V jeho ryze bylinném složení nalezneme esence z hluchavky bílé, měsíčku lékařského, chaluhy bublinaté, jetele lučního, kontryhelu, fenyklu, mochny husí nebo kakostu smrdutého.

Oblíbené z hlediska menopauzy jsou také kapky Estrozin od Diochi.

Doplňky stravy určené speciálně pro ženy se zaměřují nejen na menopauzu, ale i na další ženské potíže související s věkem.

Ženy by neměly zapomínat ani na prevenci rakoviny prsu: Mamograf: kdy máte nárok na vyšetření zdarma

Tipy pro ženy v menopauze:

  • Dodržujte pravidelně pitný režim a naopak snižte příjem kofeinu.
  • Dbejte na přísun vlákniny. Vaše střeva budou v dobré kondici a vám nesebere radost opakující se zácpa.
  • Navyšte příjem vápníku, železa, zinku, hořčíku a vitamínů skupiny B, E, D, A.
  • Vlivem menopauzy se také zpomalují metabolické procesy. Tělo pomaleji pálí tuky a štěpí cukry. Je nutné jíst pravidelně a osvojit si zvyk servírování menších porcí během celého dne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).