Hlavní navigace

Melta změnila recepturu i barvu. A je mnohem jednodušší na přípravu

Sdílet

 Autor: Melta.cz
Tradiční Melta se po osmdesáti letech mění. Snaží se být blíž mladé generaci, ukazovat plusy i možnosti různorodého využití.

Káva byla koncem devatenáctého století nedostatkovým zbožím, často i vzácností. Proto se hledaly způsoby, jak vyrobit její náhražku, aby se stala dostupnou pro širokou veřejnost. A stejně jako vznikla alternativa za rokfór (niva) nebo za rum (tuzemák), za kávu již v dobách dřívějších vznikla Melta. Jak se proměnila v čase a jaké novinky na letošní rok výrobce, společnost Kávoviny, přichystal?

Co se dozvíte v článku
  1. Historie společnosti Kávoviny, výrobce Melty
  2. Melta má nový obal i tmavší barvu
  3. Druhy Melty
  4. Meltu můžete pít i s ní připravit Meltamisu

Historie společnosti Kávoviny, výrobce Melty

Když se díky takzvané kontinentální Napoleonově blokádě přestala na začátku 19. století do Evropy dovážet káva, začalo pátrání po možných alternativách. Nejprve se používala pražená obilná směs, té však chyběla příjemná hořkost kávy. Pak ale někoho napadlo přidat do nápoje pražený kořen čekanky obecné, což chuť cereálních nápojů doladilo a obohatilo je o zdraví prospěšné látky. Například inulin.

Také v českých zemích se začala čekanka – nazývaná cikorka podle latinského názvu rostliny – přidávat do odvaru z praženého žita. Poptávka po cikorce stoupala a to bylo i důvodem otevření továrny na kávové náhražky ve východočeských Pardubicích v roce 1896. 

Z nich se následně stala samostatná kategorie, nazvaná kávoviny. Stejné jméno nesla i nově vybudovaná pardubická továrna – Kávoviny. Tehdy se tam zpracovávaly výhradně domácí suroviny, jako jsou žito, ječmen, čekanka, cukrovka, ovesné vločky, cukr a olej.

Galerie: Melta je nově rozpustná, tmavší a s pěnou

V 60. letech se závod začal specializovat na pufované výrobky, hlavně na rýžové a kukuřičné burizony. Ale vznikaly tu i prášky do pečiva, vanilkový cukr, Vitakáva, obilné kávy Žitovka a Sladovka a přísada Karo. Později nechybělo instantní kakao, ovesné kaše a šuměnky.

Dnes už jsou v portfoliu společnosti Kávoviny i sypké směsi na přípravu buchet či perníku, ale i tzv. těžký koloniál (rýže, čočka, hrách, fazole, sůl) nebo piškoty.

Nejznámějším výrobkem firmy, která funguje na stejném místě v Pardubicích dodnes, je bezesporu Melta, která spatřila světlo světa po druhé světové válce.

Z čeho se Melta vyrábí

Melta se tradičně vyrábí v pražené sypané formě čtyř základní přírodních surovin – pražené čekanky, cukrové řepy, drcených obilek ječmene a žita. U instantní verze je cukrová řepa nahrazena topinamburem.

Melta má nový obal i tmavší barvu

V poslední době se produktová řada Melty rozšířila hned o několik dalších výrobků, kterými Kávoviny cílí zejména na mladé. A to nejen vzhledově – celá řada prošla rebrandingem, ale Melta má novou recepturu jednodušší přípravu, jinou barvu a po přípravě na vás na vrchu melty čeká jemné překvapení.

„Na základě mnoha spotřebitelských průzkumů jsme se rozhodli přijít s inovacemi, které zákazníci skutečně ocení,“ vysvětluje Lea Striežencová, ředitelka produktového managementu a marketingu společnosti Kávoviny, a dodává: „Především jsme vyladili chuť Melty k dokonalosti, aby byla ještě intenzivnější, stejně jako barva, která je nyní tmavší. Tomu všemu kraluje jemná pěna.“

Druhy Melty

Original Meltu musíte před vypitím povařit

Melta Original se skládá z praženého kořene čekanky, cukrové řepy a drcených obilek ječmene a žita. Oblíbená je pro svou příjemně nahořklou chuť i nízký obsah cukru, hojnost vlákniny a obsah bílkovin. Díky obsahu inulinu a dalších látek má příznivý vliv na trávení i hladinu krevního cukru. Proto ji dnes pijí vedle nastávajících a kojících maminek také sportovci a lidé v dietním režimu.

Příprava Melty není to stejné jako připravit turka. Meltu je třeba krátce povařit a potom přecedit pomocí hustého cedníku, použít můžete také bavlněné plátýnko. Jde tak trochu o rituál, který si žádá svůj čas, ale právě vaření je podle baristky Anny Bednářové nejlepší způsob k dosažení vyvážené chuti. Přípravu si ale můžeme usnadnit použitím moka konvičky. Díky vyššímu tlaku i optimální teplotě je výsledkem vynikající horká Melta, kterou již nemusíme cedit. „Čím delší dobu Meltu připravujete, tím lépe vynikne sladkost a obilné tóny chuti,“ vysvětluje baristka.

Pijete kafe nebo meltu?

Melta už je i v rozpustné variantě

Všechny druhy Melty jsou prosté kofeinu a v instantní podobě tradiční Melty, v Meltě Top, nenajdete ani cukrovou řepu. Místo ní se v rozpustné variantě objevil topinambur. Přičemž kořen topinamburu je bohatý na inulin, stejně jako čekanka.

Instantní Melta se prodává v praktické dóze, odměříte porci, zalijete horkou vodou a nápoj je hotov.

Náhražku kávy koupíte i v čajových sáčcích

Pro ještě pohodlnější přípravu nabízí výrobce Meltu porcovanou v nálevových sáčcích. Pokud vás tlačí čas, přijdou vám vhod, stačí je jen zalít jako čaj a necháte je pár minut louhovat. Chuť ale bude o něco méně intenzivní než u Melty Original.

Absolutní novinkou je Melta french press

Jste-li milovníci kávy z french pressu, tedy stroje na louhování a následnou filtraci kávy skrze sítko umístěné v pístu, našli jste alternativu k mleté kávě, která se klasicky ve french pressu využívá.

Melta french press je určena právě pro jednoduchou a rychlou přípravu v tomto přenosném „kávovaru“. Díky inovativnímu mletí ji stačí ve french pressu zalít vroucí vodou. „Cílíme například na zaměstnance v kancelářích nebo na home officu, kteří si mohou ráno připravit Meltu do velkého french pressu a vychutnat si příjemnou kávovou chuť s jemnou pěnou bez kofeinu celé dopoledne. S kávou byste si ten požitek mohli bez následků dopřát jen stěží,“ říká Lea Striežencová.

Káva z třešňových pecek nebo z hrachu a žaludů. Tím vším se nahrazovalo kafe Přečtěte si také:

Káva z třešňových pecek nebo z hrachu a žaludů. Tím vším se nahrazovalo kafe

Meltu můžete pít i s ní připravit Meltamisu

Tradičně se Melta pije černá, případně s trochou mléka a cukru. Meltu si můžete dochutit cukrem, medem, mlékem, kakaem nebo třeba kořením.
Nejjednodušším způsobem, jak nápoj ozvláštnit, je nahradit klasické mléko ovesným. Úžasná je „irská Melta“ s jemnou irskou whiskey, zkusit můžete ale i českou žitnou. Zajímavý chuťový potenciál má i kombinace s kořením, zvolit můžete výrazné perníkové nebo orientální chai koření.

Meltu můžete připravit také jako osvěžující ledové frappé, třeba s datlovým sirupem a rostlinným mlékem. Smícháním Melty s mlékem, tvarohem a trochou medu získáte zase netradiční zdravý proteinový nápoj. Meltu využijete i při přípravě tiramisu, kdy místo kávy použijte právě bezkofeinovou náhražku kávy. Meltamisu, jak mu v Kávovinách říkají, tak můžete bez obav servírovat na dětských oslavách nebo těhotným ženám.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).