Hlavní navigace

Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu

15. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Medovina pomalu získává na své dávné oblibě, pije se v létě řádně vychlazená, ale i v zimě tak akorát ohřátá. Nikdy ji ale neservírujte jako „panáka“, zaslouží si víc.

Vybrat medovinu, která bude chutnat zrovna vám, není moc jednoduché. Zejména bez ochutnávky. Základem je vybírat podle toho, jaké vám chutná víno, jak nám nedávno radil majitel Muzea medoviny Jiří Pouček. A když už dobrou medovinu sobě vyberete, je třeba ji umět správně podat nebo vhodně nakombinovat.

Galerie: Tradiční medovinu poznáte podle etikety

Teplou, nebo studenou?

Medovina se obvykle podává při teplotě vhodné pro červené víno, tedy 16–18 stupňů. „Máme ale zkušenost i s řádně vyhlazenou medovinou, která je ideální v létě. Zhoustne a příjemně vás osvěží,“ říká Ivana Bakrlíková, majitelka Hřebečské medoviny. Onehdy jsme v muzeu Medoviny viděli i medovinové mojito, které se skládá z limetkové šťávy, máty, ledu, sodovky a medoviny. Ta by měla být výrazně sladká a hořká.

V zimě vás medovina zahřeje horká, resp. ohřátá na padesát pět až šedesát stupňů, ne víc, jinak by se v ní zničily příznivé látky, které obsahuje, a navíc by zpěnila a ztratila svou vyladěnou chuť. Někdo volí mikrovlnnou troubu, v níž se ale teplota těžko odhaduje. Vhodnější je ohřívat medovinu na plotýnce a teplotu hlídat za pomocí teploměru.

Medovina do panáků nepatří

Obvykle se servíruje ve sklenicích na bílé víno či portské, a to po jedné deci. Nikdy ne v odlivkách či tzv. panácích (leda při ochutnávce). Budete-li medovinu podávat zahřátou, zvolte ohnivzdorné sklo, hodí se silnostěnné sklenice na whisky nebo elegantní skleněné na kávu bez ucha.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).