Hlavní navigace

Těhotné jsou pro obchodníky snadnou kořistí

14. 10. 2010

Sdílet

Budoucí rodiče jsou velmi snadnou kořistí prodejců všeho druhu. Chtějí pro své dítě to nejlepší, jenže to by je také mohlo zruinovat. Jaké věci pro novorozence nepotřebujete?

Na přelomu září a října se v Praze praly o přízeň rodičů hned dva veletrhy zaměřené na dětský sortiment – od hraček přes oblečení po nejrůznější nutnosti pro děti i budoucí rodiče. K vidění byly například kočárky, přebalovací pulty, postýlky, vaničky, dudlíky… pokračovat by se dalo snad do nekonečna. Se svým břichem jsem se šla také podívat a nasát „maminkovskou atmosféru“.

Křik dětí, ani hysteričtí rodiče, kteří chtějí urvat to nejlepší, tedy vlastně nejlevnější, mě neodradil. Odradili mě ovšem někteří vystavovatelé. Jako nastávající matka zmítaná hormony jsem totiž velmi snadnou kořistí. Podle nejrůznějších článků nebo amerických filmů bych se měla rozplakat nad miniaturními dupačkami a neřešit nic jiného, než jak nejlépe zaopatřit své zatím nenarozené dítě.

Čtěte téma: Strašák jménem porod

Ženy mají z porodů strach. Mají k tomu důvod? A lze se na porod připravit? S porodní asistentkou jsme otevřely také další témata: porody doma i přítomnost otce u porodu.

Máte břicho? Pozor na pojišťováky!


Autor: Isifa.cz

Zvláštní, v MHD si velkého břicha nikdo nevšimne, zato nejrůznější pojišťováci poznají těhotenství snad i na očích a nezdráhají se obtěžovat vás přímo na ulici, nebo právě na podobných veletrzích.

„Koukám, že čekáte rodinu!“ snaží se na mě zapůsobit čtyřicátnice a tahá z tašky lejstra. „Už jste zvažovala životní pojištění?“ 

Přeloženo: Přemýšlíte o tom, že v příštích osmnácti letech zemřete a vaše dítě zůstane nezaopatřené? Nejsem matka, která by chtěla zanechat dítě bez prostředků, ale také se nechci v sedmém měsíci těhotenství stresovat myšlenkami na smrt. Snažím se vlezlé dámě, která mi rázem připomíná ďábla, prchnout. „Ne, nedám vám kontakt a ten váš také nechci!“ Stejně mi vnutila vizitku.

Na pražských veletrzích FOR BABIES v Letňanech a na Veletrhu her, hraček a potřeb pro děti v Holešovicích bylo podobných ďáblů mnohem více. Někteří mi vnucovali nejrůznější pomůcky, bez kterých nebudu schopna kojit nebo přebalovat. „Čekáte kluka? Jen s tímto bryndákem bude fešák pískovišť!“ Nebo titěrné botičky z buvolí kůže, dražší než moje kvalitní kozačky. Co na tom, že z nich náš syn během dvou týdnů vyroste (a navíc v nich ani nebude chodit)?

Čtěte také: Dilema v MHD: Těhotná, nebo jen tlustá? 

Do tramvaje vstoupí žena a pod tričkem se jí rýsuje bříško. Dost možná, že čeká miminko, ale taky se jen mohla přecpat při obědě. Jak se tedy zachovat slušně a současně se vyhnout trapasu?

Je logické, že budoucí rodiče chtějí pro své dítě to nejlepší. Ovšem zdaleka ne všechno, co výrobci nabízejí, je nezbytné a opravdu potřebné. Největším ternem je pak nákup kočárku.

„Kočárek nám koupila babička, která cenu příliš neřešila,“ začala se mi svěřovat jiná nastávající maminka během dlouhého vyšetření na těhotenskou cukrovku (musíte dvě a půl hodiny čekat v čekárně). A jaký kočárek vybrali? „Trojkombinaci za třicet tisíc… Já vím, je to dost peněz, ale je to ten nejlepší.“ Protočily se mi panenky. Bude náš kočár za poloviční cenu vůbec stačit? Co když se v něm dítě nebude vyvíjet správně? „Rozhodně nedávejte za kočár třicet, ani dvacet tisíc korun! Je to naprosto zbytečný!“ spravila mi náladu matka dvou dětí Naďa Kubínková, která rozhodně nekoupila to nejdražší a její holky překvapivě správně rostou a nemají v oku tik.

Čtěte téma: Nextmánie ovládla Česko. Matky šílí

„Nóbl“ zboží vás posouvá mezi lepší lidi. Postačí, když svému potomkovi navléknete ty správné oblečky…

Přinášíme vám seznam toho, co nepotřebujete

O tom, že jsou výrobky pro miminka obrovským byznysem, svědčí i počet nabízených nesmyslů, které jsou na trhu. Může jít o speciální bryndáky v ceně mobilního telefonu, které snad dokážou dítěti utřít i pusu, nebo dudlíky z materiálů, po kterých bude mít dítě zaručeně zdravý chrup až do sta let.

Podobné „nezbytnosti“  ignorujeme, ale přinášíme vám seznam těch nejčastěji prodávaných věcí, které mít doma rozhodně nemusíte.

  • Přebalovací pult: Pokud máte zbytečných pět a více tisíc korun, přebalovací pult si pořiďte. Je to šikovný kus nábytku, jehož součástí bývá i odpadkový koš na použité plenky, zásuvky nebo police na čisté plenky a na další potřeby pro přebalování.
    Pokud ovšem pět tisíc a více korun nemáte, nezoufejte. Dítě stejně dobře přebalíte na stole nebo na pohovce či posteli na podložce za několik korun nebo na TETRA osušce. Později třeba i na klíně.  
  • Speciální koš na pleny: Ano, lze si pořídit speciální koš na pleny, který eliminuje zápach, protože každou plenu zabalí tak pečlivě, že už se snad opravdu nikdy nerozloží. Chcete-li ovšem ušetřit okolo tisícikoruny, vystačíte si i s obyčejným košem a igelitovými sáčky. Samozřejmě za předpokladu, že jej budete pravidelně vynášet.
  • Krásné froté osušky: Dětská kůže je velice jemná a rozhodně nevyžaduje drhnutí. Přesto je obrovská nabídka nejrůznějších froté osušek s barevnými zvířátky. Jsou hezké a měkké, ale pro miminka přesto drsné. Ideální jsou zmíněné bavlněné tetra osušky – vypadají jako větší látkové pleny.
  • Speciální dětské oleje: Na trhu je nespočet firem, které prodávají speciální oleje pro miminka. Odolejte, bohatě vám postačí třeba bio slunečnicový olej, který přidáváte do pokrmů. 
  • Oblečení à la dospělý: Někdy je opravdu těžké odolat miniaturním oblečkům. Džíny velikosti 62 s nejrůznějšími kapsami jsou prostě krásné. Ale opravdu chcete, aby váš novorozenec chodil oblíkaný jako tatínek? A myslíte si, že mu budou zmenšené „dospělácké“ oblečky pohodlné? Pro miminko vybírejte oblečení z přírodních materiálů a s co nejmenším počtem švů, výšivek a dalších maličkostí, jako jsou mašličky a podobně, které mohou (a budou) dítě tlačit. 
  • Odměrka na tekutiny: Není třeba, každá láhev má kalibraci.
  • Monitor dechu: Přístroj za zhruba dva tisíce, ale i víc, může starostlivým rodičům zlepšit spánek. Je používán jako prevence syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS), kdy dítě z neznámého důvodu přestane v noci dýchat a ráno jej najdou rodiče mrtvé. Nutno ovšem dodat, že se tak stává poměrně ojediněle. Lékaři doporučují zvážit nákup monitoru dechu až po narození dítěte. V tom případě radíme koupit skutečně kvalitní přístroj, jinak hrozí plané poplachy, což klidu rodičům jistě nepřidá.

Co naopak potřebujete?

  • Kvalitní postýlku a matraci: Přestože se jedná o poměrně jednoduchý kus nábytku, měl by splňovat určité normy. Postýlka musí mít například řádné zajišťovací mechanismy, které dítě nebude schopné otevřít. Musí být vyrobena z nezávadných materiálů a napuštěna nezávadnými látkami. Bezpečnostní normy většinou splňují jak drahé postýlky – od čtyř tisíc korun výše, tak levné postýlky v cenové relaci okolo 1500 korun. Možná ještě důležitější než postýlka je matrace. Vždy musí těsně kopírovat vnitřní rozměry postýlky.

Je něco, na co jsme v našem seznamu zapomněli? Pokud jste svému dítěti pořídili něco, s čím jste byli skutečně spokojeni, nebo co jste naopak neupotřebili, svěřte se i dalším čtenářům v diskusi pod článkem. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).