Hlavní navigace

Mateří kašička léčí hlavně gynekologické problémy

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Waugsberg, podle licence: CC BY-SA 3.0
Včely patří mezi nejvzácnější hmyz, který žije na naší planetě. Opylují květy, dávají nám lahodný med a také vyrábějí velmi účinné přírodní léky.

Včelí mateří kašička je vlastně sekret ze žláz včel – dělnic, který je určen pro výživu larev a zabezpečuje jejich rychlý růst a vývoj. Larva včely – dělnice se krmí touto kašičkou jen první tři dny a průměrná délka života včely je pětačtyřicet dní. Matka se živí touto kašičkou celý svůj život, který trvá čtyři až pět let. Zvláštní výživné složky této kašičky (nazývané rovněž želé royal) jsou zdrojem plodnosti, velkého vzrůstu a délky života včelí matky.

Co obsahuje mateří kašička?

Mateří kašička je velmi zvláštní a výživný produkt s velkým obsahem proteinů, vitamínů (především B1, B2, B12, C, H, PP, E), železa, manganu, zinku a kobaltu.

Obsahuje nenahraditelné aminokyseliny, které si organismus nemůže syntetizovat sám a musí je dostávat v hotové formě. Mateří kašička je bohatá na kyseliny (především arginin, histidin, valin, metianin, tryptofan).

Její velkou předností je i fakt, že dovede výrazně zvýšit využití vápníku ze stravy, a tím odvrací nebezpečí osteoporózy, aniž by bylo zapotřebí vápník doplňovat jinými preparáty pro jeho ukládání.

Léčivé účinky mateří kašičky

Mateří kašička je opravdový životabudič a je určena především ženám, poněvadž tento produkt obsahuje látky podobné ženským hormonům.

Jejím podáváním se léčí hlavně ženské gynekologické problémy. U dívek pomáhá upravovat pozastavený menstruační cyklus a tišit s ní spojené bolesti. U starších žen pomáhá účinně snižovat potíže s menopauzou.

 

Dále posiluje činnost mozku, stimuluje látkovou výměnu, normalizuje krevní tlak, posiluje cévní systém, srdce a imunitní systém.

Včelí mateří kašička má také bakteriostatické a bakteriocidní působení. V tradiční čínské medicíně je mateří kašička vysoce uznávána pro svou účinnost při rekonvalescenci po nejrůznějších onemocněních.

Upozornění!

  • Mateří kašička není vhodná pro osoby s alergií na včelí produkty, těhotné, kojící ženy a děti, protože by u nich mohlo dojít k nežádoucímu urychlení pohlavního dospívání.

Užívání mateří kašičky

Mateří kašičku můžeme užívat ve formě kapslí, dražé, v medu či čerstvé (přímo od včelaře).

Tento produkt je běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy, bylinkářstvích, lékárnách či prodejnách s včelím sortimentem. Mateří kašičku doporučuji užívat formou třítýdenní kúry 2× ročně.

Foto: Dvě buňky s larvami vyplněné mateří kašičkou

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).