Hlavní navigace

Máte zimní „depku“? Vhodné jídlo pomůže.

3. 2. 2010

Sdílet

Pokud jste si v posledních měsících nedopřáli dovolenou v exotické destinaci nebo na horách, pak jste si slunce asi příliš neužili. Nedostatek paprsků se nezřídka projevuje na naší náladě – zima patří mezi roční období, kdy jsme nejvíce ohroženi náhlými návaly deprese. Co s tím? Najezte se.

Nedávný výzkum britských vědců z London College ukázal, že proti depresi můžeme účinně bojovat i zdánlivými maličkostmi, například stavbou svého jídelníčku. „Výsledky naší studie prokázaly, že konzumace ovoce, zeleniny a ryb vám pomůže vypořádat se s nápory deprese, zatímco jídelníček obsahující nadbytečné množství masa, čokolády, smažených jídel, sladkých dezertů a plnotučných mléčných produktů zvyšuje náchylnost k depresivním stavům,“ prohlásila doktorka TASNIME AKBARALY pro British Journal of Psychology. Vědci došli k závěru, že právě strava bohatá na množství syrového ovoce a zeleniny a ryb chránila před depresí naše předky žijící ve středověku.

Co tedy jíst?

Pokud nechcete dát zimním splínům šanci, vybrali jsme pro vás patero potravin, které pomohou zahnat chmury.

Vaříte rádi? Zajímá vás, co jíte? Pak byste možná právě vy ocenili výhru v naší SOUTĚŽI PRO MILOVNÍKY DOBRÉHO A ZDRAVÉHO JÍDLA.

1.Špenát

Doba nevzhledné špenátové drti je naštěstí pasé, listový špenát má mnoho příznivců. Pokud patříte mezi milovníky této lahodné zeleniny, děláte dobře: špenát je bohatý na vitamín B, jenž pomáhá mozku produkovat antistresový hormon serotonin.

„Protistresové“ špenátové rizoto

  • zelenina
    Suroviny (2 porce): 400 g listového špenátu, 350 g lososa, 2 lžíce citronové šťávy, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 250 g kulatozrnné rýže, stroužek česneku, 300 ml vína, 400 ml zeleninového vývaru, lžíce maskarpone, sůl, pepř
  • Špenát očistěte, omyjte a na minutu ponořte do vroucí vody. Nakrájejte lososa na kousky, zakápněte citronovou šťávou a nechte chvilku odležet. Cibuli nakrájejte nadrobno a pak ji osmahněte na olivovém oleji, následně přidejte rýži, krátce opečte, zalijte vývarem a vínem, opepřete, osolte a nechte vařit. Po dvaceti minutách přidejte směs špenátu a maskarpone, kousky lososa a krátce povařte.

 2. Banány

Ať už si je dopřejete samotné, přidáte do ranní porce vloček, ovocného salátu či mléčného shaku, pomohou vám k dobré náladě. Jsou bohaté na vitamín B6, který pomáhá mozku produkovat výše zmíněný serotonin. Navíc obsahují velké množství přírodního cukru, který rychle přechází do krve – proto si jej oblíbili sportovci, kterým konzumace banánů před důležitými zápasy či závody napomáhá k lepším výsledkům.

Banánový shake

  • Suroviny (2 porce): půl litru mléka, banán, cukr
  • Mléko, kousky banánu a cukr vložte do mixéru a nechte rozmixovat.

3. Voda

Hydratace, hydratace a zase hydratace. Dostatek tekutin je důležitý, nejen pokud se snažíte bojovat s nadbytečnými kily, ale i pro udržení pozitivního myšlení. Dehydratace se totiž  nejčastěji začíná projevovat malátností, bolestmi hlavy či náladovostí, které bývají častým spouštěčem deprese. Mějte na paměti, že voda je pro hydrataci mnohem lepší než minerálky či sycené limonády.

Trpíte zimní depresí?

4. Ryby

Ve středověku lidé díky pravidelným postům konzumovali více ryb bohatých na 3-omega mastné kyseliny, což je podle studie London College chránilo před návaly deprese. Podle dalších vědeckých studií vykazuje severoamerické a evropské obyvatelstvo celkovou úroveň depresí přibližně desetkrát vyšší než obyvatelé Tchaj-wanu, jejichž strava je mnohem bohatší na čerstvé ryby. Zvýšené množství 3-omega mastných kyselin, které kromě pozitivního dopadu na změny nálad pomáhají snížit riziko výskytu rakoviny, obsahují například losos, tuňák a sardinky.

Zapečený losos s brokolicí

  • Suroviny: 300 g filetů z lososa, půlka brokolice, 100 ml crème fraîche (pokud se vám ho nedaří sehnat nebo do něj investovat, lze nahradit, postup popisuje např. pan Cuketka.cz), 2 lžíce hrubozrnné hořčice, hrst strouhaného parmazánu, sůl a pepř na dochucení
  • Smíchejte crème fraîche s hořčicí, lehce osolte a opepřete. Lososa naskládejte na růžičky brokolice do zapékací mísy. Pak na všechno naneste smetanovou směs tak, aby pokrývala většinu brokolice. Posypte parmezánem a v troubě předehřáté na 200 stupňů zapékejte 10 minut.

5. Celozrnné produkty

Celozrnné potraviny, ať už pečivo nebo těstoviny, podporují zvyšovat hladinu hormonu serotoninu v krvi. Navíc si díky celozrnnému pečivu udržíte štíhlou postavu, takže předejdete depresi způsobené nedostatkem sebevědomí z nějakých kil navíc.

Ilustrační foto: agentura SXC, Dreamstime

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).