Hlavní navigace

Máte připravenou imunitu na podzim?

14. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Podzim, začátek školního roku a méně slunečních paprsků se podepisuje na naší odolnosti vůči chorobám. Jak otužit svoji imunitu, aniž by člověk musel do studené vody?

Už zhruba tři týdny zaznamenávají lékaři vyšší počet akutních respiračních infekcí. K hlavním důvodům patří návrat dětí do škol, chladnější sychravé počasí typické pro podzim a méně slunečních paprsků.

Situace se s postupem času bude zřejmě nadále horšit, protože se ještě ochladí. „Při nízkých teplotách se viry rychleji množí a hrozí tak vyšší riziko nákazy,“ upozorňuje Richard Rýznar, praktický lékař pro děti a dorost.

Imunitě také nesvědčí přecházení z chladna do přetopených místností kanceláří, škol a školek, kde je často suchý vzduch. „Vlivem toho vysychají sliznice, které tak méně účinně plní svou obrannou funkci, takže viry snadněji vniknou do těla. Navíc se v takových místnostech déle vznáší ve vzduchu infekční aerosol,“ doplňuje lékař.

Imunitu posílí otužování a pestrá strava

Z tohoto důvodu je zejména v zimních měsících vhodné posilovat imunitní systém. Obranyschopnost podpoří například otužování. To má ale svá pravidla: Důležitá je pravidelnost a pozvolný postup. Ale pozor, člověk musí být vždy zcela zdráv. Začít s ním mohou již batolata.

Galerie: Otužování je nový fenomén

Otužujeme se nejen studenou vodou, třeba sprchou, ale také vzduchem. Například cvičením u otevřeného okna nebo přímo venku.

Samozřejmostí by měla být i pestrá strava. V první řadě je zásadní dostatečný příjem vitamínů a vlákniny. Převažovat by měly zelenina a ovoce. „Čerstvá a lokální zelenina nebude brzy zcela k dispozici, proto není vůbec špatné vsadit na tu mraženou,“ popisuje
Renáta Sikytová, alergoložka a členka rady Homeopatické lékařské asociace.

O část vitamínů zelenina zpracováním přijde, ale pořád je v ní dost vlákniny, která je důležitá pro střeva, a ty hrají v imunitním systému důležitou roli. Vitamín C bychom měli doplňovat hlavně z ovoce. Pokud již na konci zimy není dostatek kvalitního ovoce, můžete vitamín C přidat i v různých lékových formách a síle. Denní dávka 1000 mg pro dospělého bohatě postačí.

Omezit bychom měli tuky, těžká a smažená jídla a alkohol, prospějeme tím játrům, která jsou pro správnou funkci imunitního systému velmi důležitá. Je-li střevo přetížené, imunita je oslabená. Střevní flóru podpoří také probiotika, například z fermentované zeleniny, jejíž výroba je nyní velmi populární. Dobré je kysané zelí.

Pitný režim i psychika hrají také velkou roli

Pitný režim je důležitý ve všech obdobích. Řešením je v chladnějších měsících třeba jen teplá voda, například s citronem nebo grepem, výborné jsou také domácí ovocné nebo zeleninové šťávy. Jednou z možností jsou i kvalitní ovocné čaje, často však obsahují ibišek, který může být alergenem. Vynechte rafinovaný cukr. Když sladit, tak medem, ale i tam pozor u těch, co mají pylovou alergii.

Není ale třeba trápit se jakoukoli chybou v jídelníčku, důležitá je psychická pohoda a spokojenost. „Jíst a pít s chutí a také v klidu je důležitá součást života,“ říká Renáta Sikytová. Právě v tomto směru mohou pomoci homeopatika. Jaká využít?

Doktorka Sikytová by doporučila zejména Gelsemium sempervirens 30 CH, a to dvakrát denně 5 granulí. Tento lék redukuje obavy, úzkosti a strach z neznámého.

Pokud se cítíte unavení, pak má smysl sáhnout po léku Kalium phosphoricum, a to v ředění 15 CH, opět v dávce 2× denně 5 granulí. „Tento lék podporuje centrální nervový systém. Pomáhá při stavech intelektuálního vyčerpání či bolestech hlavy z přetížení,“ vysvětluje lékařka. Druhou denní dávku užijte před 16. hodinou. Doba užívání je tři až čtyři týdny.

Stejně tak přispívá k prevenci nemocí i pravidelný spánek. Na kvalitu spánku má samozřejmě vliv celá řada faktorů. Podrobněji se tématu věnujeme v článku Spánek funguje jako prevence onemocnění i tloustnutí

Co pomáhá s posilováním imunity

  • Pestrá strava bohatá na vitamíny, tedy hlavně ovoce a zelenina.
  • Dostatek pohybu na čerstvém vzduchu nebo třeba pravidelné koupání.
  • Vystavování se slunci alespoň 30 minut denně.
  • Psychická pohoda.
  • Omezení kouření a pití alkoholu.

S posilováním imunity bychom měli začít s předstihem. Tedy ještě dříve, než onemocníme.

Posílení imunity při rekonvalescenci

Minerálem, který je dobrý pro správnou činnost imunitního systému, je hořčík.
Jednou z možností je Magnesium 300 plus, které obsahuje i další látky důležité pro nervový systém a obranyschopnost. Doktorka Sikytová by ho doporučovala užívat nejméně šest týdnů.

V případě ohrožení viry je pak jako prevence ke zvýšení imunity na místě klasická homeopatická dvojka, a to je Oscillococcinum a Ferrum phosphoricum. Oscillococcinum užívejte třikrát týdně jednu tubu, Ferrum phosphoricum v ředění 9 nebo 15 CH pak dvakrát denně po 5 granulích. Lék je důležitý i pro ty, kteří jsou fyzicky vyčerpaní. Je dobré začít jej užívat při počátku infekce. Ferrum phosphoricum prospěje i seniorům, kteří mají tradičně nedostatek železa.

Jestliže už nějakou virovou nákazu překonáte, nebo jste ve fázi, kdy jste se z ní sotva vyléčili, ale ještě cítíte bolesti kloubů, nedostatek energie a únavu, sáhněte po léku Sulfur iodatum (opět v ředění 9 nebo 15 CH, dávkování: 2× denně pět granulí). Tento lék je výborný v období rekonvalescence.

V případě akutní virové nákazy by lékařka doporučila zvýšení dávek, Oscillococcinum třikrát denně jednu tubu a Ferrum phosphoricum stále dvakrát denně po pěti granulích.

Nezapomínejte na to, že každé virové onemocnění je nutné pořádně vyležet, popíjet dostatek tekutin (bylinný či zázvorový čaj) a pečovat o sliznice dýchacích cest – zvlhčovat prostředí, mořskou vodou zvlhčovat přímo sliznice a dát tělu šanci na uzdravení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).