Hlavní navigace

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

11. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / pixabay
Plastové dózy, nebo krabice od bot? To, co prospívá některým druhům, například perníčkům, může uškodit třeba kokoskám a pusinkám. Jak a kde skladovat vánoční cukroví, aby mělo o Vánocích tu nejlepší chuť?

Vánoční cukroví můžete na stůl servírovat i několik týdnů po upečení. Pochopitelně jsou druhy, které podléhají zkáze dříve, jiným dodá tu pravou chuť naopak teprve čas. Ve všech případech je nutné správné uskladnění.

Obecně platí, že by se cukroví mělo skladovat v suchu a chladu. Lépe v uzavřených nádobách vystlaných alobalem. Nejlepší jsou papírové a plechové krabice nebo keramické dózy.

Cukroví skladujte na jiném místě než ostatní potraviny. Mohlo by nasát jejich vůni a výsledkem by bylo třeba linecké s příchutí lovečáku. Stejně tak není vhodné skladovat cukroví v místnosti, kde se kouří, nebo na balkoně nad frekventovanou silnicí.  

Obecně platí, že nejlépe se cukroví uchovává v klasickém suchém špajzu, kde je v zimě chladno. 

Cukroví skladujte:

  • v suchu a chladu,
  • v papírových, plechových nebo keramických nádobách,
  • nádoby vyložte alobalem,
  • nemělo by být v blízkosti jiných aromatických potravin.  
 

Každý druh cukroví potřebuje něco jiného

Suché cukroví, které musí změknout

Trvanlivostí vynikají zejména „suché“ druhy bez krémů a marmelády. Řeč je zejména o perníčcích a zázvorkách, které naopak potřebují více času, aby změkly. 

Blíží se Štědrý den a vy se obáváte, že nestihnou změknout? Přidejte k nim krajíc chleba nebo rozkrojené jablko, které pustí vlhkost. Ale pozor, nesmí se perníčků dotýkat. Pochopitelně chleba i jablko po určité době vyměňte.

Kokosky a sněhové pusinky

Nadýchané cukroví z vaječných bílků typu kokosek a pusinek naopak ohrožuje přemíra vlhkosti. Rozhodně je tedy neukládejte do lednice ani do nádob z plastu nebo plechu. Více jim prospějí papírové sáčky.

Krémové a nepečené cukroví

Nepečené cukroví, stejně jako i krémové, podléhá zkáze nejrychleji. S jejich přípravou začněte co nejpozději a raději je uchovávejte v lednici.

Mražení cukroví

Napekli jste cukroví více, než jste stihli sníst? Je to překvapivé, ale i to se někdy stává. Většinu druhů – zejména suchého cukroví, můžete na nějaký čas uložit do mrazáku a třeba na jaře si pak můžete vybavit vánoční atmosféru, až si ho dáte ke kávě.

Cukroví nezapomeňte dobře zabalit do uzavíratelné nádoby a dejte pozor na příliš tučné druhy, které by po delším mražení mohly žluknout.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).