Hlavní navigace

Máte lupy? Vemte vlasy k doktorovi

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Potíže s lupy, vypadávajícími vlasy a mastnou pokožkou hlavy často řešíme maximálně u kadeřnice. Někdy pomohou babské rady, prostředky z lékárny, ale závažné stavy patří do rukou lékaře.

Myjeme je, tupírujeme, natáčíme, barvíme a zastřihujeme. Jenže může přijít doba, kdy nám kartáč bude k ničemu. Kouty až na záda, zrcátka na temeni, pěkně viditelná cestička v pěšince a enormní počet lupů ale nemusí být to, s čím se musíme smířit. Jaké jsou příčiny ztráty vlasů, proč někomu „sněží z hlavy“ a jak lze vlasy léčit prozradí dermatoložka Monika Arenbergerová v seriálu o problémech s vlasy. Dnes na téma lupy a seboroická dermatitida.

Vlas je neživá struktura vyrůstající z vlasové cibulky zhruba tři milimetry pod povrchem pokožky hlavy. Hnědovlasí lidé mají asi sto tisíc vlasových kořínků, přírodně blonďatí sto čtyřicet tisíc a nejhůře jsou na tom rusovlasí, kteří mají jen osmdesát tisíc vlasových kořínků. Na kvalitě kštice se tento fakt ale podílí jen z části. Důležitá je dle Moniky Arenbergerové struktura vlasu, jeho tloušťka a průřez.

Nejčastější diagnózy, s nimiž pacienti chodí ke kožnímu specialistovi:

  • Lupy a seboroická dermatitida
  • Hormonální výpadek vlasů (ženy, muži)
  • Výpadek vlasů z jiných příčin
  • Alopecia areata

Alopecie – získaný stav sníženého ochlupení na místech, která jsou za normálních okolností pokrytá vlasy

Lupy na ramenou jsou ještě pohoda

To, že se pokožka hlavy pravidelně obnovuje a její mikroskopické částečky se odlupují, není nic, co bychom měli řešit. Je to zcela běžný jev u každého člověka. Potíž nastává až tehdy, když se buňky odlupují ve velkých skupinách. Tehdy už hovoříme o lupech. Pakliže se tedy potýkáte „jen“ se zasypanými rameny, pamatujte si obecnou poučku: Nesázejte na jeden šampon, ale kombinujte je. „Pokud má člověk problémy s lupy, je správné, že si v prvé řadě pořídí šampon z lékárny, ale je dobré vědět, že takový šampon většinou reguluje nebo potlačuje jen jeden z uvedených faktorů. Zvolte proto dva až tři šampony, které působí proti jednotlivým patologickým jednotkám, které se na vzniku lupů podílejí,“ radí Monika Arenbergerová.

S malým množstvím lupů si tedy poradí slušně vybavená lékárna, jenže někdy je lupů tolik, že ani drahý šampon z lékárny nemá šanci. „K nám od ordinace chodí i lidé, jejichž kštice je jakoby politá sádrou – je doslova zabetonovaná velkým nánosem lupů. Zde se vždy snažíme o co nejpřesnější diagnostiku, protože se může jednat jak o kombinaci lupů se špatně zvolenou kosmetikou, tak může jít o větší problém než jen lupy, například atopický ekzém či lupénku, “ říká lékařka. V takovém případě se nevyplatí sázet na babku kořenářku ani na modlení, pomůže vám jedině dermatolog, který za pomoci stěrů z kůže, laboratorních odběrů nebo mikroskopického vyšetření určí diagnózu a zacílí léčbu.Tady už jen šampon nepomůže.

Na vzniku lupů se podílí několik faktorů:

  • Androgeny – mužské pohlavní hormony
  • Zvýšený mazotok – dá se říci, že kdo má mastnou pleť, má také často lupy
  • Přemnožená kvasinka Malassezia furfur – ta se živí mazem vznikajícím ve kštici
  • Zánět – vzniká po přemnožení Malassezia furfur, kůže se stává podrážděnou, zčervená a vzniknou šupiny

Seboroickou dermatitidu byste nepřáli ani nepříteli

Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady najdete první a zatím jedinou specializovanou poradenskou ambulanci v České republice, zabývající se komplexně problematikou nemocí vlasů a vlasové pokožky. V Centru zdravý vlas diagnostikují a léčí veškerá vlasová onemocnění. I seboroickou dermatitidu, která má úzkou návaznost na lupivost pokožky hlavy. S výskytem lupů totiž souvisí množství i jakost vyprodukovaného kožního mazu, tvořeného kožními žlázkami, které máme po celém těle. Pakliže je jich příliš nebo produkují nadměrné množství mazu (kvůli genetickým dispozicím či hormonům), může šupinatá kůže pokrývat nejen pokožku hlavy, ale i obličej, zejména T-zónu.

Takovým lidem lékař sděluje nepříjemnou zprávu: „Máte chronické onemocnění zvané seboroická dermatitida.“ Jak ho jednou máte, jen tak se ho nezbavíte, i když je léčeno, často se totiž v průběhu života vrací. Své o dermatitidě vědí zejména maminky novorozenců, kteří mívají na pokožce hlavy tzv. mastné lupy. Pevně na ní lpí a nejdou vyčesat. U starších dětí se nemoc vyznačuje neostře ohraničenými kruhovitými bělavými ložisky s jemným olupováním. V dospělosti se k ložiskům v obličeji a v horní polovině trupu přidružuje kvasinková infekce.

Čtěte k tématu: Lupénka je horší než nádory a deprese

U dětí je doporučované převážně mechanické odstraňování (což se u kojenců příliš praktikovat nedá), vhodné je používání konopného šamponu na seboroickou dermatitidu, slabé kortikoidní přípravky, sirné a dehtové šampony. Stejně jako u lupů platí: Střídat, střídat, střídat. Jen tak je možné rozšířit spektrum účinku. Jestliže jsou dostupné přípravky na seboroiu krátké, vyražte k dermatologovi. Jsou bitvy, které sami v koupelně nevyhrajete.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).