Hlavní navigace

Máte hlad? Omyl. Je to nuda, strach nebo vás šálí mozek

14. 3. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Hlad se často skrývá jinde než v břiše. Natolik souvisí s psychikou a s některými situacemi, že stačí vysledovat vzorec, kdy máme „hlad“, zrušit jej a jsme na dobré cestě k hubnutí.

Jen někdy jíme kvůli tomu, že máme skutečně hlad. Ale skoro všichni jíme jen proto, že je pro nás jídlo spjato s určitou kulturní nebo psychosociální situací. Podle Tamary Hrachovinové z Centra diabetologie IKEM a Katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy je nutné rozpoznat tyto důvody, a pak je možné mít i motivaci a způsob, jak vyměnit obezitu za úspěšné zhubnutí.

„Každý má individuální vzorec jídelního chování, vztah k jídlu, způsob zacházení. Totéž platí pro pohybové návyky,“ říká odbornice na jídlo. „Hlad je více regulován jinými než fyziologickými potřebami,“ dodává.

Proč lidé jedí?

  • aby zabili čas
  • ze společenských důvodů
  • aby udělali radost a neurazili kuchaře či kuchařku
  • protože neodolají nabídce
  • z nudy
  • ze zvyku
  • ze strachu
  • z nervozity
  • ze vzteku
  • a: někdy i proto, aby zkrátka zahnali hlad 

Obezita se bude vracet, pokud nezměníme vzorce chování

V naší společnosti se totiž neustále nabízejí příležitosti k jídlu. „Je nutné naučit se rozlišovat mezi fyziologickou potřebou hladu, a zajídáním stresu, únavy, negativních pocitů, smutku, napětí či jiných psychických důvodů,“ říká Tamara Hrachovinová. Bez toho totiž budou všechny pokusy o zhubnutí jen poloviční a nikdy ne zcela navždy účinné. Obezita či nadváha se zkrátka bude vracet, pokud nezměníme vzorce chování.

Samozřejmě: dál platí i fakt, že na obezitu mají velký vliv naučené vzorce vztahu k jídlu z rodiny, pohybová aktivita nebo také vliv některých léků a nemocí. A platí rovnice:  je-li vyšší příjem, musí být vyšší i výdej energie, aby člověk netloustl. Tamara Hrachovinová jen upozorňuje na to, že se při léčbě obezity málo dbá na psychické a kulturní vzorce chování, na to, co nás nutí jíst, aniž bychom měli hlad a aniž bychom to chtěli. Bez toho je podle ní efekt diety jen krátkodobý a hrozí jojo efekt.

A ještě něco: věta „chvíli to vydržím (dietu) a pak bude pokoj“, nefunguje. Obezita je totiž nemoc a vyžaduje doživotní změnu návyků a dodržování určitého „léčebného“ režimu, vysvětlila odbornice v rámci projektu akademie Všeobecné zdravotní pojišťovny Žij zdravě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).