Hlavní navigace

Máte častější bolesti hlavy, ale nevíte proč?

2. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Příčin bolestí hlavy může být celá řada, od velmi vážných až po poměrně banální. Se všemi se dá něco dělat. Nejznámější je migréna. Problém je, že se na ni mnohdy přijde až po letech.

Janě je třiatřicet, od svých deseti let trpěla bolestmi hlavy. Už od dětství navštěvovala různé lékaře, kteří její bolest často bagatelizovali. Odcházela bez dalšího vyšetření a s receptem na volně prodejné léky na bolest. Rodiče se jí snažili pomáhat babskými radami, například kávou s citronem, která jí spíše přitěžovala. V sedmnácti letech se přestěhovala sama do většího města, kdy jí bolesti začaly čím dál více komplikovat život; proto se rozhodla něco dělat sama a hledala lékaře, kteří by jí konečně pomohli.

K bolestem hlavy se přidružovaly další potíže – citlivost na pachy a světlo, zvracení, závratě, občas prostě jen tak omdlela. Po nějaké době jí konečně lékař stanovil diagnózu – migréna.

Co se dozvíte v článku
  1. Diagnóza byla teprve začátek úspěchu
  2. Povědomý příběh
  3. 3 bolesti hlavy bez jiné příčiny
  4. Proč jsou bolesti hlavy takový problém
  5. Kdy je důvod vyhledat lékaře
  6. Nové možnosti při léčbě migrény a dalších bolestí hlavy
  7. Jak žít co nejlépe i s migrénou
  8. Nejsem ufňukaná dámička

Diagnóza byla teprve začátek úspěchu

Ale ani diagnózou, která konečně vysvětlila její problémy, boj nekončil. Migréna je velice individuální bolest hlavy, která má i individuální léčbu.

„Zkoušela jsem preventivní léčbu, antimigrenika nebo antiepileptika. Na určitou dobu se záchvaty snížily, ale pak začaly zase narůstat,“ popisuje Jana.

Dříve měla bolesti hlavy obden, někdy bolest trvala i týden. Dokonce se i nevědomě několikrát předávkovala léky na migrénu, které, aniž by to věděla, jí ve vysoké míře projevy migrény naopak zhoršovaly.


„Migréna mi dlouho ničila život,“ říká Jana

Nyní jsou to asi čtyři roky, co s lékařem objevili takovou léčbu, která Janě opravdu pomáhá. Současně s empatickými blízkými i kolegy v práci se jí daří žít téměř normální život, záchvaty migrény mívá „jen“ osmkrát měsíčně a už pozná, že se ataka blíží, co dělat, aby jí bylo lépe a čemu se vyhnout, aby si nepřitížila.

Povědomý příběh

Nezdá se někomu z vás tento příběh povědomý? Bolest hlavy zažil někdy snad každý, může být zrádná, protože mívá mnoho příčin.

Máte častější bolesti hlavy, ale nevíte proč? Neuroložka Jolana Marková, vedoucí Centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy, vysvětluje, co k nim vede: „Základně dělíme bolesti hlavy na primární a sekundární. Sekundární bolesti hlavy jsou doprovodným projevem jiné příčiny, která je zjistitelná zobrazovacím vyšetřením (na příklad CT, magnetická rezonance a další). Takové bolesti doprovázejí například rýmu, zablokovanou krční páteř, ale i nádor mozku nebo zánět mozkových blan.“

Primární bolest hlavy je onemocnění samo o sobě, které je jiným vyšetřením nezjistitelné, a lékař se tedy v diagnóze orientuje jen podle subjektivních potíží pacienta. Zde máme tři druhy bolestí a jejich rozdíly – pozor, diagnózu vždy stanovuje neurolog.

3 bolesti hlavy bez jiné příčiny

Tenzní bolest hlavy

Poznáme ji podle tupého tlaku nebo pocitu svírání v hlavě (jako těsná čepice) v mírné až střední intenzitě. Bolest může trvat několik minut, ale i dní. Je často provázána se zvýšenou citlivostí na světlo a zvuky. „Nejčastější typ, tedy tenzní bolest hlavy, kterou zažívá osmdesát procent populace, většinou nepřivede pacienta k lékaři,“ dodává Jolana Marková.

Cluster headache

Další typ primární bolesti se projevuje středně silnou až silnou bolestí trvající několik minut, maximálně hodin. Bolest je jednostranná, typicky se shlukuje za jedno oko. Může mít další projevy, jako je ucpaný nos, slzení nebo zčervenání oka.

Migréna

Je poslední a asi i nejznámější primární typ bolesti. Jedná se o pulzující bolest o střední až velmi silné intenzitě, která trvá několik hodin až dní. Ataky se opakují v nepravidelných intervalech několikrát měsíčně, v těžších případech i několikrát denně. K bolesti se může pojit přecitlivělost na zvuky, pachy nebo světlo, závratě nebo zvracení. Bolest se zpravidla zhorší fyzickou aktivitou.

Proč jsou bolesti hlavy takový problém

Opakující se bolesti hlavy, nejen migréna, jsou zátěží jak fyzickou, tak i psychickou. Když má člověk věčně strach z toho, kdy se bolest znova ukáže, udržuje tělo ve stresu, a bolest se pak může zhoršit. Stres obecně bolest hlavy zhoršuje, a to nejen ten negativní, ale i pozitivní (těšení se na něco).

Jana dodává vlastní zkušenost, kdy jí ataka migrény často přichází v době, kdy se začíná připravovat na odjezd k rodičům, kam se těší: „V rodině to bylo dříve velmi těžké, nyní už toho vědí mnohem víc. Mám u rodičů svůj speciální šuplík, kde jsou léky, které potřebuju. Můžu se účastnit i rodinných oslav. Migréna mě připravila i o svatbu mé sestry.“

Kdy je důvod vyhledat lékaře

Lidé se často ptají, kdy jít s bolestí hlavy k lékaři. „Pokud máte poprvé velice silnou a intenzivní bolest hlavy, něco takového jste ještě nezažili, tak je lépe zavolat záchranku, nebo se nechat odvézt na pohotovost a vyloučit nějakou katastrofu – krvácení z výdutě mozkové, nedokrevnost určité oblasti mozku, zánět nebo cokoliv jiného,“ říká Jolana Marková a upozorňuje, že silná, náhle vzniklá bolest hlavy, kterou člověk vlastně ještě nezažil, je varující znak. „Dále by měl jít na pohotovost vždy v situaci, kdy bolest něco doprovází (horečka, zvracení, objeví se jakákoliv neurologická symptomatologie) nebo ta bolest nepřestává.“

Pokud se nejedná o tyto příklady bolestí hlavy, ale záchvaty, které již známe a stále se vracejí, pak specialistka doporučuje začít u svého praktického lékaře. Druhým stupněm je neurolog: „Ten by měl vidět všechny pacienty s migrénou s aurou, aby se vyloučilo nějaké jiné postižení. Také by měl vidět pacienty, kteří mají četné ataky. U četných atak se uvažuje o preventivní léčbě, protože tu by měl nasazovat právě neurolog,“ popisuje lékařka.

Při migréně jsou posledním stupněm specializovaná centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy, kterých je v současné době v České republice třicet. Jejich počet narostl v posledním roce výrazným způsobem. Zde by měl být lékař-specialista, který se zabývá léčbou migrény a diagnostikou dalších primárních bolesti hlavy, které nejsou tak časté. „Například cluster headache – syndrom nakupených bolestí hlavy, kde je bolest sporadická a někdy není dlouho stanovena diagnóza. Přitom existuje specifická léčba, která by pacientům s touto diagnózou pomohla.“

Nové možnosti při léčbě migrény a dalších bolestí hlavy

Do těchto center se pacient může objednat i bez doporučení, ale odbornice radí předtím navštívit neurologa, který by v doporučení uvedl alespoň krátkou zprávu o dosavadní léčbě. Nebudete tak v léčbě začínat znova od nuly a také budete třeba mít možnost dosáhnout na biologickou léčbu migrény, kterou centra v současné době nově disponují.

„Dosud jsme mohli léčit migrénu léky, které byly primárně vyvinuty pro léčbu jiných onemocnění. Užíváme léky ze skupiny například antiepileptik, které snižují předrážděnost mozku, která je u epilepsie obdobná jako u migrény. Prokázalo se, že efekt mají i léky ze skupiny antidepresiv. Další jsou blokátory kalciových kanálů, které působí spíše na cévy a ovlivňují jejich reaktivitu. Protože při atace migrény dochází k rozšíření tepen a ke zvýšení prokrvení, a tedy i působení bolesti,“ popisuje lékařka.

Biologická léčba zatím není běžně k mání, ale je dostupná, pojišťovny ji však hradí za určitých podmínek. Tato léčba je určena pro nejtěžší pacienty, kteří vyzkoušeli alespoň dva druhy z preventivní léčby (z toho minimálně jeden druh antiepileptik) a nebylo dosaženo potřebného efektu. Léčba je dále hrazená za předpokladu, že se za tři měsíce bolesti zredukují minimálně na polovinu.

Jak žít co nejlépe i s migrénou

Léky je rozhodně třeba mít pod kontrolou. Janou zmiňované bolesti z nevědomého předávkování léky na migrénu jsou bohužel velice časté: „Jedná se o takzvané bolesti z nadužívání, proto se mají aplikovat pravidla, jak správně používat určitou skupinu léků. Pokud například triptany (léky k akutnímu zastavení záchvatu migrény, pozn. red.) používám více než osmkrát v měsíci, je to již špatně a lék nefunguje. Pokud lék nezabere, nemá cenu užít další tabletu,“ vysvětluje MUDr. Marková.

Jana hodnotí svůj život dříve a nyní, při správné léčbě: „Nyní už celkem bezpečně poznám, kdy to přijde, a vím, čeho se třeba vyvarovat, mám připravená meditační videa, která mi moc pomáhají. V aktuální práci jsou vůči mé nemoci velice empatičtí, pouští mě domů, když je třeba. V dřívější práci to možné nebylo.“ Jana vždy ráda pracovala, ale časté záchvaty migrény jí pracovní výkon ztěžovaly, v předchozím zaměstnání její bolest zlehčovali, odbíhala zvracet na záchod a pokoušela se pracovat dál při záchvatu.

Zlepšil se i její osobní život: „Zhruba patnáct let bylo nemyslitelné cokoliv plánovat, ať krátkou schůzku, nebo dovolenou. Když máte doma nešťastné klubíčko, které jen zvrací a chce být samo v pokoji nerušeno, tak to silně narušuje i partnerský vztah. Zažila jsem i takovou zkušenost, že poprvé se o mě partner empaticky postaral, jak jsem potřebovala, nechal mě na pokoji, dokud sama nepřijdu. Když to bylo již po několikáté, byl naštvaný, pak jsem naštvaná i já, a z toho se dělá další záchvat, nebo se ataka zhorší.“ Jana už také ví, na co si dát pozor, a co jí naopak dělá při bolesti dobře: „Pomáhá mi odpojit se od jakékoliv práce, vše vypnout, pustit si meditační video a pak samozřejmě pomáhají i prášky. Čokoláda mi nevadí, není pro mě spouštěč, ale zhoršila by mi záchvat. Když už záchvat mám, jím spoustu sladkého, jako třeba karamely.“ 

Nejsem ufňukaná dámička

Jana už také ví, jak k nemoci přistupovat a prezentovat ji okolí. „O migréně je vhodné mluvit i v práci, informovat kolegy, že nejsem dámička, co má bolest hlavy a chce si jít lehnout. Stále se ale setkávám s těmi, kteří migrénu zlehčují. Vysvětlovat, vysvětlovat. Řada lidí si ani možná nedokáže představit, co klasická migréna představuje. ‚To mám taky, to tě nezabije,‘ myslí si… Jenže migréna není obyčejná bolest hlavy.

„Ráda bych, aby se migréna dostala více do povědomí lidí, aby nebyla zaměňována za klasickou bolest hlavy. A lidé, kteří migrénou trpí, aby se nebáli si sami hledat informace, aby například sami nenadužívali léky na bolest. Nespoléhat se jen na doktora, když cítím, že je mi spíš hůř než líp. Nespokojit se jen s jedním zdrojem informací,“ doporučuje Jana závěrem.

Odborná spolupráce:

MUDr. Jolana Marková, FEAN

Primářka Neurologické kliniky 3. LF UK a Thomayerovy nemocnice, vedoucí Centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy, členka výboru Czech Headache Society.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petra Kolínská, DiS.

Vystudovala obor Sociální pedagogika. Řadu let se zabývá psychologickými a sociálními tématy. Díky životním zkušenostem jsou jí blízká témata duševní hygieny, psychosomatického pojetí člověka a celkového zdraví.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).