Hlavní navigace

Máta citrónová, lék na kocovinu i bolavý zub

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Hodí se jako ozdoba na všechny letní moučníky, skvěle s ní vyladíte mojito, ale zmírní i bolesti zubů a dásní. Má totiž desinfekční a znecitlivující účinky.

Máta citrónová bude zajímavou obměnou klasické máty na vašem parapetu. Jedná se o mátu s citrónovým aroma vyšlechtěnou z máty peprné. Pro milovníky bylinek je skvělou trofejí do bylinkové zahrádky, zvláště v tomto letním čase. Máta má totiž skvělé účinky na organismus, ulevuje nervové soustavě a podporuje správné zažívání.

Využití v kuchyni

Máta s citrónovým aroma je vhodná na letní koktejly a na přípravu ledového čaje. Zkuste ho, do konvičky natrhejte lístky citrónové máty, zalijte horkou vodou a nechejte louhovat. Nejpozději po patnácti minutách je čaj hotov, stačí už jen ochutit medem a citrónem. Lze ho dát do ledničky a připravit tak ledový čaj, nebo si jej můžete vychutnat horký. Lístky citrónové máty se také používají na ozdobu letních dezertů. Do skleniček na víno dejte oslazenou zakysanou smetanu nebo mascarpone, posypte letním ovocem, nastrouhejte čokoládu a ozdobte dvěma lístky máty. Úžasný dezert můžete mít stále připravený v ledničce pro nečekané návštěvy.

Jak pěstovat

Máta citrónová je velmi podobná známější mátě peprné. Dorůstá do výšky až osmdesáti centimetrů a v příhodných podmínkách se velmi rychle rozrůstá. Je mrazuvzdorná a vytrvalá. Její pěstování je velmi jednoduché. Pokud mátu vysadíte na polostinný záhon, prakticky se o ni nemusíte starat, roste rychle, ale může utlačovat ostatní bylinky. Mátu nevystavujte přímým slunečním paprskům, velmi rychle vysychá, zvláště je-li pěstována v malém květináči na parapetu. Že máta trpí, poznáte podle suchých a tmavě červených listů. Zvolte jí proto vhodnější stanoviště a kontrolujte pravidelnost zálivky.

Kdy sklízet a jak uchovat

Mátu citrónovou můžeme sklízet celoročně. Lze ji pěstovat na záhonu i parapetu. Nejčastěji zpracováváme listy, které jsou vhodné ke sklizni, pokud mají vínově červený okraj. Po promnutí listů mezi prsty můžeme cítit svěží citrónové aroma. Mátu zpracujte nejlépe jako čerstvou, lístky lze uchovat v mrazničce. Sušenou mátu skladujte v neprodyšné nádobě, jinak její aroma velmi rychle vyprchá. Květenství máty citrónové připomíná malé klásky, které chutnají jako mentolky.

Babské rady

Máta má obecně osvěžující účinky. Odvar z máty může pomoci od bolesti zubů a dásní, protože desinfikuje. Má příjemnou mentolovou chuť, kterou osvěží dech. Má také znecitlivující účinky, proto je vhodná na zarudnutí kůže a štípnutí hmyzem. Částečně znecitliví a ochladí postižené místo. Vyzkoušejte letní koupel s přídavkem citrónové máty, navodí tu správnou náladu pro dlouhé večery. Může působit jako afrodiziakum.

Léčivé účinky

Máta má mnoho využití. Hodí se na ozdravné čaje proti kocovině, zastavuje totiž zvracení, mírní křeče v žaludku a zlepšuje chuť k jídlu.

Recept na letní nealkoholické mojito

Čím překvapíte návštěvu v parném letním dnu? Vyzkoušejte si velmi jednoduchou, nealkoholickou verzi míchaného nápoje mojito. Na dno skleničky vložte natrhané lístky citrónové máty, plátek limetky a zasypte lžící třtinového cukru. Vše rozdrťte v hmoždíři, až začne limetka pouštět šťávu, chutě se tak rychle spojí. Přidejte led a zalijte perlivou vodou, sklenici ozdobte plátkem limetky a lístečkem máty.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).