Hlavní navigace

Mastičkářka z Korfu učí vyrábět přírodní kosmetiku

10. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Archív Evy Nechvílové
Sympatická průvodkyně a mastičkářka Eva Nechvílová zakotvila na malebném řeckém ostrově, aby byla poblíž všem kvetoucím zázrakům, ze kterých si sama vyrábí mýdla, léčebné produkty a kosmetiku.

Do Řecka ji natrvalo přivedla láska a k práci s bylinkami osobní zkušenost se zdravotními problémy. „Moje pleť už nesnesla žádný krém, ani z lékárny,“ říká Eva Nechvílová. O vyzkoušené recepty na přírodní kosmetiku se dnes ráda dělí s ostatními.

Co vás přivedlo až na Korfu?

Budete se divit, ale docela obyčejná letní dovolená před dvaadvaceti lety, kde jsem poznala svého budoucího manžela, se kterým jsme posléze střídavě žili na Korfu a v Athénách. Byla jsem s kamarádkou na dovolené na severu ostrova v letovisku Sidari, kde se nachází zátoka lásky – Canal d´Amour, a ejhle, co mi to přineslo – svatbu i narození syna, kterému letos bude už osmnáct let.

V současné době jsem tady něco přes deset let, a i když už dnes žiju odloučená od manžela, díky krásné přírodě a bylinkám jsem naprosto spokojená a mám po celý rok co dělat. Občas jezdím do České republiky, například loni jsem byla asi třikrát v Brně, kde mám rodiče a bratra. Pokaždé jsem spojila příjemné s užitečným a předem připravila nějaké přednášky s ukázkami, jak si připravit přírodní kosmetiku.

A jak jste se vůbec dostala k práci s bylinkami?

Ve všem, co člověk dělá, bývá obvykle nějaká osobní zkušenost. I já měla zdravotní problémy, které jsem byla nucena řešit. Když už moje pleť nebyla schopna snášet žádný krém ani z lékárny, rozhodla jsem se pro pomoc z přírody. Jak se říká, bylinky, které nejvíce potřebujeme, rostou v naší blízkosti. Třeba takový měsíček lékařský roste na Korfu od podzimu do jara opravdu skoro všude. Jednoduše jsem jej naložila do olivového oleje, přidala včelí vosk a zázračná mastička byla na světě. Pomáhá na jakákoliv podráždění kůže, ekzémy, akné, popáleniny, pomalu se hojící rány, modřiny či bodnutí hmyzem. Díky ní se mi nejen zlepšila pleť, ale také upravil menstruační cyklus. Zdůrazňuji, že je dobré vědět, čím svoji pokožku potíráme. Je to náš největší orgán, skrze který se všechno dostane do krve.

Máte moc pěkné stránky s mnoha zajímavými recepty. Vycházíte vždy z vlastních zkušeností, nebo třeba ze starých herbářů?

Děkuji. Abych pravdu řekla, práce na webovkách není zrovna můj koníček, jsem raději v přírodě než u počítače. Co se týká receptů – ze začátku to nebylo vůbec snadné. Když jsem se někoho zeptala, obvykle jsem se odpovědi nedočkala. Nakonec jsem si řekla, že co se mi povede, o to se ráda podělím s ostatními. Miluji staré recepty a řídím se heslem „v jednoduchosti je krása“. Opravdu stačí smíchat dohromady jen tři kvalitní suroviny a můžete si tak připravit to nejlepší pro svoji pleť. Absolvovala jsem spoustu kurzů a mohu říct, že je stále se co učit. Řídím se teď hlavně svojí intuicí.

Které bylinky nejčastěji používáte? Liší se flóra na Korfu od té naší?

Korfu, to je celoroční kvetoucí ráj. Svou nejoblíbenější bylinku měsíček lékařský sbírám ve volné přírodě převážně v zimním období. Věřím v jeho sílu. Na Korfu je i spousta bylinek, které běžně rostou i u nás, například heřmánek, třezalka, hloh, sedmikráska, jitrocel, černý bez, růže šípková, sléz lesní, kopřiva, čekanka a podobně. Na mnoha místech se nacházejí velké keře rozmarýnu, vavřínu, eukalypty lemují cesty. Jsou tady magnolie, cypřiše, myrta, kapary ve městě krásně zdobí benátské pevnosti. Dále tady roste pepřovec – růžový pepř, citrusové stromy a na nich kumkvat, ze kterého se vyrábí známý likér. Potom třeba šalvěj, cistus, tymián, fíky, oregano a opuncie. Na mnoha plážích sbírám motar přímořský a úžasný zelený jíl. A samozřejmě nemohu nezmínit olivové háje, které pokrývají největší část ostrova Korfu.

Předpokládám, že k výrobě kosmetiky využíváte převážně olivový olej…

Ano, olivový olej používám na výrobu mastiček a mýdel. Je to naše tekuté zlato! Vždy vybírám extra panenský lisovaný za studena. Maceruji v něm bylinky. Olivový olej chrání a tonizuje pokožku, zlepšuje její pružnost a zabraňuje vráskám. Je vhodný na ošetřování pleti při akné, ekzémech, tlumí bolest. Má protizánětlivé účinky, je prospěšný při péči o vlasy, nehty, díky němu jsou silnější. Je bohatý na vitamíny A, D, E, K, minerály a stopové prvky. Má přirozený UV faktor 6 až 8. Do krémů maceruji měsíček v mandlovém oleji, který je svým složením co nejvíce blíže k lidské pokožce, rychle se vstřebává a nezanechává pocit mastnoty.

Co všechno tedy dokážete připravit?

Vyrábím převážně mýdla z extra panenského olivového oleje, do kterého přidávám měsíček nebo jíl. Také mastičky s měsíčkem a krémy, do kterých používám i své květové vody.

Jaké jsou na vaši kosmetiku ohlasy?

Velmi často dostávám zprávy, jak jsou ženy mou přírodní kosmetikou nadšené a jsem moc ráda, že jí dávají přednost před chemií. Opravdu stačí malá kapka kvalitního 100% přírodního oleje na pleť, který dodá potřebnou hydrataci a ochranu. Důležitá je prevence, nejen to, co jíme, ale také všechno to, co si natíráme na pleť. Bylinky jsou skvělými pomocníky, proto je dobré naslouchat signálům svého těla a řídit se tím, co cítíme.

Máte nějaké životní motto?

Ano, mám jedno veselé motto. S úsměvem jde všechno líp. Veselá mysl je půl zdraví.

Eva Nechvílová

V současné době žije na ostrově Korfu a pracuje jako delegátka pro slovenskou cestovní kancelář Satur. Věnuje se výrobě přírodní kosmetiky z bylinek. Pořádá semináře a učí zájemce vlastní výrobě produktů a práci s bylinkami. Příležitostně publikuje v ženských magazínech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).