Hlavní navigace

Masožravý zahradník Hugh Fearnley-Whittingstall: Poznej, co jíš!

Sdílet

 Autor: prkonektor.cz
Hvězda britské gastronomie se řadí po bok Jamieho Olivera a Gordona Ramsayho, ale jde ještě dál. Svými nekompromisními požadavky na kvalitu jídla burcuje: Pěstujte si všechno sami.

Třetím do party slavných britských kuchařů vedle Jamieho Olivera a Gordona Ramsayho není nikdo jiný než Hugh Fearnley-Whittingstall. Svými nekompromisními požadavky na kvalitu jídla propagovanými v televizních pořadech a kuchařkách proslavil chalupu a farmu River Cottage téměř po celém západním světě. Oproti svým dvěma britským kolegům jde na cestě za dokonalým jídlem a jeho přípravou ještě o kus dál. Představuje divákům život na farmě, odkud ty nejlepší suroviny pocházejí.

Poznej to, co jíš!

To je název stále více populárnějšího životního stylu, který široce přesahuje svět spjatý se supermarkety přehlcenými éčky, náhražkami, PET lahvemi a tunami konzerv. Tento životní styl vyznává i Hugh. Jako milovník pokrmů organického původu se nebojí ušpinit od hlíny a vzít do rukou zahradnické náčiní, aby dopřál zelenině a bylinkám pro svoji kuchyni to nejlepší. Totéž nasazení platí i při chovu hospodářských zvířat, z nichž neváhá v pravou chvíli připravit výborný oběd či večeři.

Z již napsaného vás tedy zřejmě nepřekvapí Hughova kritika geneticky modifikovaných potravin a jeho boj proti chování kuřat v uzavřených klecích. „Modifikované potraviny jsou zlem, které tvoří lidé sami proti sobě. Pravým smyslem takovýchto potravin je vyšší a rychlejší zisk výrobců, nikoliv kvalita a spokojenost zákazníka,“ říká slavný kuchař. V rámci boje proti „výrobcům“ kuřecího masa ze zvířat chovaných v klecích inicioval úspěšnou celonárodní kampaň propagující chov kuřat ve volném výběhu.

Čtěte také: Místo kuřete kupujete jen živočišnou bílkovinu

Komunitnímu pěstování zeleniny propadá stále více lidí

Hugh Fearnley-Whittingstall ovšem není aktivní jen v boji proti modifikovaným a nekvalitním surovinám, se stejným zápalem se věnuje i edukaci široké veřejnosti. Prostřednictvím svých kuchařek a televizních pořadů, jakým je například pořad Na chalupě – já se svou zeleninou (aktuálně vysílá stanice Spektrum Home), inspiruje všechny kolem sebe, aby nemarnili čas planým nadáváním na supermarkety, ale místo toho hledali příležitosti k co největší potravinové soběstačnosti.

Jeho nápad na komunitní pěstování zeleniny na malých pozemcích se stal hitem. Ve Velké Británii se tomuto trendu věnuje téměř 70 tisíc lidí a počet těchto mikrofarmářů stále roste. Ve svém životě normálně pracují jako každý jiný člověk, ovšem ve svém volnu se věnují chovu zvířat a pěstování ovoce a zeleniny. Ať už se přikláníte k jakémukoliv názoru, Hugh Fearnley-Whittingstall vás svými neotřelými a moderními recepty přesvědčí, že jídla z vaší zahrádky budou vždy skvěle chutnat. Ona pomyslná láska procházející žaludkem nemusí být jen vůči někomu druhému, ale také vůči sobě.

Čtěte také: Zapomenutá zelenina našich babiček

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).