Hlavní navigace

Maso se salmonelou šlo výhradně do ČR. Jak ho poznáte?

15. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Zásilka tří tun chlazeného kuřecího z Polska obsahovala bakterie Salmonelly enteritidis. Maso se prodávalo výhradně v České republice a lidé ho ještě mohou mít v mrazáku.

Přítomnost patogenních mikroorganismů potvrdily v závěru minulého týdne laboratorní testy státního veterinárního ústavu. Státní veterinární správa (SVS) zároveň vložila informaci do systému RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva).

Přestože vzhledem k datu spotřeby (7. června 2015) již není maso v tržní síti, může se část inkriminované šarže ještě nacházet v mrazničkách některých spotřebitelů. SVS proto považuje za vhodné na tuto skutečnost veřejnost upozornit.

Jak rizikové maso poznáte?

Identifikace výrobku:

  • Název: Kuře bez drobů, sk. A, čerstvá drůbež (Kurczak schlodzony świeźy, Klasa A PN-A-86520, Kurča chladené, čerstvá hydina)
  • Číslo šarže (shodné s datem porážky): 3. 6. 2015
  • Datum spotřeby: 7. 6. 2015
  • Výrobce: TWIST Sp. z o.o., 44–210 Rybnik, ul. Pod Lasem 79, Polska
  • Původ zboží: Polsko
  • Identifikační číslo výrobce: PL 24153902 WE

Zásilka byla distribuována výhradně v České republice mimo jiné prostřednictvím řetězců COOP, Tesco, společností MP Krásno a četných drobných odběratelů, a to v různé formě porcované na díly jako: kuřecí prsní řízky chlazené, kuřecí křídla chlazená, kuřecí stehna chlazená, kuřecí čtvrtky chlazené, kuřecí steaky chlazené a kuřecí ořez chlazený.

Pokud má někdo kuřecí maso z inkriminované šarže stále ve své mrazničce, může zakoupený výrobek vrátit v místě prodeje, upozorňuje SVS.

Proč mít obavu ze salmonelózy?

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy, tedy z potravy, nádobí nebo špinavých rukou. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin, které způsobuje průjem a zvracení.

Prevence salmonelóz: doporučení pro spotřebitele

  • Umývejte si ruce v teplé vodě se saponátem minimálně po dobu dvaceti vteřin před a po manipulaci se syrovým masem a drůbeží. Horkou vodou se saponátem umyjte rovněž prkénko pro krájení, nádobí a náčiní. Důkladně očistěte zašpiněná místa.
  • Dohlížejte na to, aby syrové maso, ryby a drůbež byly odděleny od ostatních potravin, které se nebudou tepelně opracovávat. Používejte jiné prkénko pro syrové maso, drůbež a vejce, a jiné pro tepelně opracované potraviny.
  • Zajistěte, aby se při tepelné úpravě masa a drůbeže dosáhlo před konzumací bezpečné teploty uvnitř masa. Bezpečná teplota pro hovězí a vepřové maso je 71 °C, pro drůbeží 74 °C. Informace o teplotě uvnitř masa se získá pomocí teploměru určeného k měření vnitřní teploty potravin.
  • Syrové maso a drůbež zchlaďte do dvou hodin od zakoupení nebo do hodiny, pokud teplota přesáhla 32 °C. Tepelně opracované maso a drůbež zchlaďte do hodiny po tepelném procesu.

Zdroj: SVS

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).