Hlavní navigace

Máslové dorty už nikdo nechce, říkají v rodinné cukrárně. Míša zůstává

27. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Nabídka cukrářských výrobků se mění, trendem jsou produkty s ovocem a lehké, nadýchané náplně. Tradiční zákusky jako věnečky, laskonky nebo kremrole jsou ale zřejmě nesmrtelné, stejně jako dort Míša. Cukrářka Adéla Žáčková z Elce Pelce prozradila i rodinný recept.

Cukrárny a kavárny s posezením u kávy a zákusku zasáhly regulace spojené s koronavirem často ještě více než restaurace, přesto zákazníci na sladké pokušení v podobě dortíků a cukrářských výrobků zatím nezanevřeli.

Trochu jiné cukrárny než dřív

Zejména v poptávce po dortech se ale někdejší nabídka postupně mění, především pak ve prospěch ovocných a čokoládových dortů, na úkor dortů máslových. „Na máslové dorty se už v současné době naši zákazníci ani neptají,“ popisuje aktuální realitu cukrářka z rodinné kavárny a cukrárny Elce Pelce Adéla Žáčková.

Elce Pelce působí v současné době ve dvou lokalitách, konkrétně ve Zdicích na náměstí a v Berouně, v obou případech navíc obohacených o dětskou herničku. Právě posezení v kavárně ve spojení s možností dětí si na místě hrát je atraktivní přidanou hodnotou, která přispívá k návštěvnosti cukráren a kaváren obecně, a možná i to lze také zahrnout do „cukrářských trendů“. 

Stále oblíbená klasika

V poptávce po dezertech jsou ale zákazníci zatím spíše konzervativní a preferují tradiční výrobky, jako jsou věnečky, laskonky nebo kremrole. „Když jsme začali nabízet nový produkt čoko tarte (větší košíček z lineckého těsta s přidaným kakaem a dvěma vrstvami čokolády), nějakou dobu to trvalo, než si na něj zákazníci zvykli,“ podotýká Adéla Žáčková, která i proto vychází při ruční výrobě cukrářských produktů z tradičních receptů.

V nabídce Elce Pelce je ale také, stejně jako u dortů, široké spektrum výrobků s čerstvým ovocem, v němž hrají dominantní roli jahody, maliny a borůvky. Mezi velmi oblíbené výrobky i proto patří ovocná tartaletka a také Krtkův dort nebo dort Pavlova, což jsou ovšem spíše „modernější“ až módní cukrářské produkty. Trendem je také zájem o ručně vyráběné vánoční cukroví připravené profesionály. Na objednávku ho nabízejí i v Elce Pelce, například vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, kokosky nebo linecké pečivo; objednané produkty je možné si odebrat těsně před vánočními svátky, orientačně od 20. prosince. 

Lehké a nadýchané

Hned několik trendů v cukrařině popisuje v letošní Ročence pekaře a cukráře mediálně známý porotce televizní soutěže Peče celá země Josef Maršálek. Podle něj lze čekat jak „návrat ke kořenům“ a k tradiční poctivé rukodělné cukrařině, ale i návrat k pečení v domácnostech, přičemž čerstvost a chuť výsledných výrobků budou důležitější než jejich vzhled.

I Maršálek potvrzuje ústup od těžkých máslových krémů, neboť náplně mají být „lehké a nadýchané“, a navíc těsto již často velký podíl másla obsahuje. Zmiňovaná cukrárna a kavárna Elce Pelce přitom značnou část Maršálkových předpokladů v praxi potvrzuje.

Nestárnoucí Míša

Jedním z nejprodávanějších současných výrobků a zároveň produktů, které nejsou náročné ani na domácí přípravu, je „Míšův dort“, kdysi inspirovaný populárním tvarohovým nanukem.

Stejně jako prakticky u každého pokrmu či zákusku jsou možné různé varianty. V Elce Pelce se s námi podělili o svůj recept, podle kterého tu Míšův dort připravují.

Recept na Míšův dort

podle cukrárny Elce Pelce


Autor: Nina Havlová

Suroviny k přípravě dortu:

  • 4 polévkové lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, ½ kypřicího prášku, 4 vejce, 4 lžíce cukru moučka

Suroviny k přípravě náplně:

  • 500 g tvarohu, 200 g moučkového cukru, 200 g másla

Suroviny k přípravě polevy:

  • 60 g čokolády, 50 g másla, dvě lžíce mléka

Smísíme mouku, kakao a prášek do pečiva. Žloutky oddělíme od bílku, bílky vyšleháme do sněhu, žloutky smícháme s cukrem. Vše jemně smícháme dohromady a vzniklé těsto pečeme po dobu asi 18 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.

Při přípravě náplně smísíme tvaroh s cukrem a přidáme rozpuštěné máslo. Vzniklou směs namažeme na upečené těsto a necháme ztuhnout zhruba dvě hodiny v lednici.

Připravenou tekutou polevu ze jmenovaných surovin na závěr naneseme na povrch dortu, který lze ještě dozdobit kousky nerozpuštěné čokolády – a je hotovo. Dobrou chuť!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).