Hlavní navigace

Ghí je máslo, které vydrží bez chlazení celý rok

9. 6. 2021

Sdílet

 Autor: České ghíčko
Přepuštěné kozí máslo je poměrně vzácné, a tak není divu, že bývá k dostání jen občas. Má jedinečné vlastnosti i chuť a vydrží bez chlazení celý rok.

Přepuštěné máslo se běžně vyrábí z kravského mléka. Ale stejně tak se dá získat i z kozího mléka, jež je dobře známé svými pozitivními účinky na lidské zdraví.

„Pití kozího mléka doporučoval již 400 let před naším letopočtem Hippokrates a pěsticí účinky kozího másla prý využívala i krásná královna Kleopatra. Skvělá pověst provází kozí mléko a produkty z něj vyrobené dodnes. Proto jsme už dlouho stáli o možnost nabízet kromě klasického ghí i ghí z kozího másla. Nyní se nám to povedlo. Kozí máslo odebíráme od Polabských mlékáren, ale je to opravdu vždy ´limitovaná edice´, protože této suroviny je málo a nikdy nevíme, kdy ji zase seženeme. Zájem je velký, a to přesto, že kozí ghí je dražší než kravské. Ale kozí ghí je zkrátka kozí – ta jedinečná chuť je tam cítit,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, kde přepuštěné máslo vyrábějí už šestým rokem, a to ručně, podle starých receptur.

Výhody kozího másla

Kozí mléko je nutričně cennější a lépe stravitelné než kravské mléko. Ve větším množství obsahuje důležité minerální látky (vápník, hořčík, draslík, fosfor, zinek, selen, fluor…) i stopové prvky – především mangan, fosfor a selen. A například vitamínu A je v kozím mléce téměř o polovinu více než v kravském mléce.

Důležité také je, že z kozího mléka se účinné látky velmi dobře vstřebávají a tělo je tak může snáze využít. „Stejně jako klasické ghíčko také kozí ghí má vysoký kouřový bod 250 °C, to znamená, že při jeho zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky. A protože neobsahuje bílkovinu (kasein) – ta se vysmaží při výrobě a ghí se pak přečistí přes dvojité filtry – mohou ho jíst už děti od šesti měsíců nebo lidé trpící celiakií. Zároveň lze ghí doporučit i lidem s intolerancí laktózy, protože ani tento mléčný cukr ghíčko neobsahuje,“ upozorňuje Andrea Zpěváková Dostálová.

Využití v kuchyni

Kozí ghí skvěle chutná a v kuchyni má rozmanité použití – můžete si na něm připravit vajíčka, podusit zeleninu, omastit jím těstoviny či brambory nebo si na něm „zdravěji“ osmažit kozí (či jiný) sýr.

Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců.

Ájurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.

Rozdíl mezi přepuštěným máslem a ghí

Ghí je zvláštní druh přepuštěného másla využívaný v Indii a některých dalších regionech jižní Asie.

Má všechny podstatné znaky přepuštěného másla, tj. vysoký kouřový bod (až 250 °C), nulový obsah laktózy a dlouhou, až roční trvanlivost.

Od běžného přepuštěného másla se liší způsobem přípravy – nevaří se jen do okamžiku, kdy se začne odpařovat voda a oddělí se mléčná sušina, ale až do doby, než sušina začne karamelizovat. Ve srovnání s obvyklou formou přepuštěného másla má ghí zlatavější barvu. Po přepuštění zachovává nutriční hodnotu másla (vitamín A, vitamín E, draslík, hořčík, železo).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).