Hlavní navigace

Máslo je drahé, ale levnější než na Slovensku

8. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zvyšování cen másla v Evropě neobešlo ani Čechy a Slovensko. Letos v srpnu byla cena másla v Čechách 191,10 Kč (cca 7,2 EUR) a na Slovensku 8,3 EUR za kilogram. Z másla se tak stal „prémiový“ produkt.

Cena másla je od léta tématem (nejen) českých spotřebitelů. Jak ukázal nedávný průzkum, Češi si myslí, že by máslo mělo stát kolem čtyřiceti korun, k tomu je ale momentálně ještě dost daleko. Společnost GfK, která mapuje vývoj u nás i na Slovensku, představila data ohledně cen a spotřeby másla v těchto dvou zemích.

Ceny másla v ČR a na Slovensku

V Čechách byla průměrná cena, za jakou domácnosti nakupovaly máslo, v období leden–srpen 2016 103,70 Kč za kilogram (cca 3,90 EUR), ve stejném období letošního roku to bylo už 155,90 Kč za kg (cca 5,9 EUR). V srpnu 2017 se cena vyšplhala až na 191,10 Kč (cca 7,2 EUR). To představuje průměrně 47,80 Kč na „kostku“ másla.

U našich sousedů vydají za máslo ještě víc. „Průměrná cena másla, kterou kupující na Slovensku zaplatili za kilogram, dosahovala za období leden–srpen 2016 úrovně 4,50 EUR. Průměrná cena za stejné období v roce 2017 už byla 6,63 EUR za kg,“ říká Ladislav Csengeri, Consumer Panel Services Director v GfK. Výsledky připravované studie „GfK Shopping4 Butter“ ukázaly i to, že v srpnu 2017 byla už cena másla 8,27 EUR za kilogram, což znamená, že cena běžného, tedy dvěstěpadesátigramového balení přesáhla hranici 2 EUR.

Máslo kupujeme dál, ale méně

Jak ovlivnila cena másla nákupy? Podle GfK na Slovensku cena másla kupující až tolik neodradila, stále si ho kupuje devět z deseti domácností. V Čechách je situace podobná, avšak zvýšení ceny mělo o trochu větší vliv na pokles kupujících.

V Čechách v období září 2015 až srpen 2016 nakoupila průměrná domácnost za 12 měsíců 7,7 kg másla, zatímco letos nakoupila už jen 6,7 kg, což představuje 13,5% pokles.

Ve stejném období minulého roku nakoupily slovenské domácnosti v průměru 8,5 kg másla na domácnost, za posledních 12 měsíců tohoto roku to bylo už jen 7,9 kg. Tento rozdíl představuje pokles o 7,4 procenta.

Data ukazují, že objemem nakoupeného másla se obě země dostávají na hodnoty platné před dvěma lety či níže. „Vývoj celkového nakoupeného objemu másla byl na Slovensku za poslední tři roky, pokud bereme v úvahu období od září do srpna, poměrně turbulentní. Tato turbulence byla způsobena především vlivem faktorů jako pokles DPH od 1. 1. 2016 na vybrané druhy zboží z původních dvaceti na deset procent, ale i aktuálním nedostatkem mléka na evropských trzích, které vytlačily ceny směrem nahoru,“ uvádí GfK. Na Slovensku se objem nakoupeného másla domácnostmi dostal přibližně na úroveň před dvěma lety. V Čechách celkový nakoupený objem másla klesl výrazněji a dostal se tak až pod úroveň objemů dosahovaných před dvěma lety.

Podle průzkumu agentury IPSOS šest lidí z deseti omezilo v srpnu běžnou spotřebu másla, někteří lidé současně zvažovali jeho nákup do zásoby, a to i v zahraničí. Jak ukázal aktuální test serveru Vitalia.cz, zahraniční másla se mohou od českých lišit například svojí konzistencí.

Test másel: Proč jsou některá měkčí než dřív

Zdroj: TZ GfK Consumer Panel Services

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).