Hlavní navigace

Máslo do mrazáku: je to chyba?

19. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Můžeme dávat máslo do mrazáku, třeba když je zrovna k mání za výhodnou cenu? A jak poznáme, že ho tam uchovával výrobce? Problém totiž nastává, pokud zmrazíme už jednou (či vícekrát) zmrazené a zase rozmrazené máslo.

Popularita a spotřeba másla je v České republice tradičně vysoká. V konzumaci tohoto mléčného výrobku předčíme řadu evropských států, i když třeba ve spotřebě mléka naopak za průměrem zaostáváme. Přesto i máslo – jako řadu dalších potravin – provázejí některé mýty a nepřesnosti.

Odborníci Jaroměřické mlékárny, českého výrobce mléčných produktů, připravili přehled těch, se kterými se nejčastěji setkávají. Patří k nim dotazy ohledně nutričních hodnot, využití i uchovávání másla.

Je pravda, že máslo obsahuje nasycené tuky a ty jsou nezdravé?

Jde o mýtus. Mnoho let se tvrdilo, že nasycené tuky obsažené v živočišných tucích, a tedy i másle, jsou špatné pro naše zdraví. Považovaly se za hlavní příčinu onemocnění srdce, obezity, cukrovky. Nedávný rozsáhlý výzkum však zjistil, že šlo o velké zjednodušení. Otázka „dobrých“ a „špatných“ tuků je daleko složitější. Například vědec Fred Kummerow, který je považován za průkopníka výzkumu transmastných tuků a jejich vlivu na onemocnění srdce, uváděl, že malé množství je dokonce tělu prospěšné. Jako vždy platí i v tomto případě „všeho s mírou“.

Lze máslo uchovávat v mrazáku?

Je to pravda, ale pozor! Máslo můžeme bez potíží zmrazit. I šéfkuchaři tvrdí, že na výsledku to nikdo nepozná. Mléčný tuk je velmi stabilní, takže při správném skladování v mrazu vydrží třeba i rok. Potíž však nastává, pokud zmrazíme už jednou (či vícekrát) zmrazené a zase rozmrazené máslo. Takovýto postup se především podle cukrářů odrazí na výsledné chuti. Jako čerstvé zkrátka máslo z mrazáku chutnat nebude.

Je máslo to nejlepší, co můžeme použít na smažení?

To je bohužel mýtus. Běžná másla obsahují zbytky vody (povoleno je až 16 %). Právě mléčné bílkoviny tvoří při vyšších teplotách různé látky, které nepříznivě ovlivňují naše zdraví. Pokud chcete na másle smažit, pořiďte si nebo sami připravte tzv. přepuštěné máslo.

Galerie: Výroba ghí a přepuštěného másla

Platí, že máslo je „nutriční zlato“?

Ano, máslo skutečně patří mezi přírodní energeticky bohaté potraviny. Právě díky vysokému energetickému obsahu nasytí a pokryje energetickou potřebu organismu i poměrně malým množstvím. Najdeme v něm celou řadu významných vitamínů rozpustných v tucích, především A, D, E a K.

Které máslo je skutečně čerstvé?

S označením „čerstvé“ se smí prodávat jen máslo po dobu dvaceti dní od data výroby. Takové máslo musí být uchováváno při teplotě do 8 °C. Použití označení „stolní máslo“ znamená, že takové máslo mohlo být skladováno při chladírenských nebo i mrazírenských teplotách delší dobu. Více v článku Hledejte spojení „čerstvé máslo“, vyhnete se mraženému výrobku.

Až si půjdete koupit své máslo, myslete na to, že jen regionální potraviny mohou být skutečně čerstvé. U potravin, které k nám putovaly přes půl světa, je pravděpodobnost, že byly zmrazené, mnohonásobně vyšší.

Galerie: Test – které máslo je měkké a které tvrdé?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).