Hlavní navigace

Margit Slimáková: Moje kniha je tom, jak se co nejlépe starat o sebe a pohodově žít

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Uznávaná odbornice na výživu, která nešetří kritikou na výživu dětí ve školách, vydala svou první knihu nazvanou Velmi osobní kniha o zdraví. Od samého začátku měla jasný cíl, být pozitivní, inspirativní a pěkná. Povedlo se?

Margit Slimáková, jedna z nejvýraznějších českých specialistů na výživu a zdravotní prevenci, vydala po dlouholetém přemlouvání svou první knihu. Jaká je, komu je určena?

Jen letmým průzkumem jsem zjistila, že v Československé bibliografické databázi vaše Velmi osobní kniha o zdraví získala devět hvězdiček z deseti a v Databázi knih má 92 % ze sta. Gratuluji a ptám se, jaký je to pocit, vydat prvotinu, kterou lidé tak kladně hodnotí?

Já žebříčky příliš nesleduji, až můj kamarád mě informoval o tom, že ve většině z nich je má kniha mezi deseti nejprodávanějšími. Mezi naučnou literaturou je několik týdnů dokonce číslo dvě. Je to opravdu úžasný pocit, jsem z toho stále překvapená. Velkou radost mám zejména z privátních referencí, kdy mi píší muži o tom, jak knihu kupují svým ženám k výročí, a ty ženy mi pak následně píšou, že jim mou knihu muži neustále berou a čtou ji také. Jsou to milé a zábavné řádky. Jsem ráda, že kniha splnila, to, co jsem chtěla; že rozdává inspiraci.

Galerie: Křest knihy Margit Slimákové: Velmi osobní kniha o zdraví

Co vás přimělo k napsání této knihy?

Od doby, kdy jsem se vrátila ze zahraničí, posledních možná osm let, mě oslovovala různá vydavatelství, ale já jsem knihu stále odsouvala. Už proto, že na mém webu margit.cz mám pěknou návštěvnost a se svými čtenáři tam mám skvělou interakci. Ale když velmi úspěšnou knihu vydal můj podnikatelský poradce a začal všechny kolem sebe k psaní knihy také přemlouvat, tak jsem si řekla, že asi nastal ten správný čas. Před dvěma lety jsem se tedy vrhla na rešerše a sešla se s vydavatelem, s nímž jsme společně doladili mé představy o knize. Myslím si, že žijeme v úžasné době, že máme spoustu možností a můžeme dělat spoustu zajímavých věcí. Není všechno jen černé. Má kniha tak od samého začátku měla jasný cíl, být pozitivní, inspirativní a pěkná.

Co v knize najdeme?

Odpovídám v knize na ty nejčastější dotazy, se kterými se denně setkávám, přičemž nejde jen o otázky týkající se výživy, ale celkové životní pohody. V knize vysvětluji důležitost jídla, zdravotní prevence, terapie, pohybu, ale řeč přišla i na očkování a práci. Tato témata jsem pak zabalila do osobního příběhu. Nesetkáte se v knize se striktními pravidly, dělejte to či ono, tak a tak. Má kniha ukazuje různé cesty a různé možnosti.

Z čeho jste při tvorbě knihy vycházela?

Píšu o věcech, kterým se profesně věnuji už třicet let, denně pročítám desítky textů, studií a názorů zejména zahraničních kolegů. Prakticky neustále studuji, a pokud se mám znovu vyjádřit například po dvou letech k nějakému tématu, tu problematiku si znovu do hloubky prostuduji, abych vycházela z těch nejaktuálnějších informací a samozřejmě i ze znalostí, které už roky mám. Moje kniha není vědecký diskurs ani soubor rad o tom, jak žít podle nějaké poslední studie, je o tom, jak se co nejlépe starat o sebe a pohodově žít.

PharmDr. Margit Slimáková

Patří v současnosti k nejvýraznějším českým specialistům na výživu a zdravotní prevenci. Popularizuje u nás Zdravý talíř, který chce nahradit zastaralou výživovou pyramidu. Je zakladatelkou 1. českého think-tanku zaměřeného na otázky výživy a zdravotní prevence Globopol. Vydala Velmi osobní knihu o zdraví a vede svůj web Margit.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).