Hlavní navigace

Názor k článku Manipulace odpůrců GMO začínají vycházet najevo od Jarda_P - Ano, to je jiste velmi pravdepodobne. Tak nejak,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 2. 2016 9:39

    Jarda_P

    Ano, to je jiste velmi pravdepodobne. Tak nejak, jako v tom korejskem filmu, kde kriminalne nezodpovedny chemik vylil hafo jedovatych chemikalii do kanalu a v rece tam pak vyrostla petimetrova ryba s nohama, ktera si obcas zasla na vylet na breh a tam chroupala lidi, jak pes susenky.

    Ve stycnem miste roubovani nic neroste. Nejsou tam pupeny, protoze roub a podnoz byly seriznuty tak, aby tam pupeny nebyly. Kdyby tam byly, byly by rezem zniceny. Kdyby nebyly rezem zniceny, tak by pod ovazem zahynuly. Teoreticky zbyvaji skryte pupeny, ktere by rostlina nechala vyrust v pripade nouze. Ty by ovsem pravdepodobne byly rezem take zniceny. Pokud ne, tak za normalnich okolnosti skryte pupeny nikdy nevyrostou. Pravdepodobnejsi by asi bylo, ze ze srustu nekdo nahodou vyrizne kouse dreva, nahodou z nej v laboratori ve sterilnim zivnem roztoku vypestuje strom a ten pak nahodou zasadi ven. Pak ciste nahodou s pravdepodobnosti jedna ku nekolika miliardam se ukaze, ze na tom rostou jablka, po kterych lidem narostou parohy. No, zatim utekl pyl do prirody a nahodou opylil divoce rostouci jablon, z nichz nejblizsi se nachazi 20 km daleko. A nahodou zrovna semeno z tohoto zrnka pylu se ujalo a vyklicilo. A zrovna na potvoru se pri opyleni prosadil prave ten parohovy gen.

    No, tak to se hned tak nestane a kdyby se stalo, tak ovocn dreviny mnozime roubovanim a riziko, ze by nekdo zacal roubovat jablko z teto magicke jablone, je prakticky nulove. Vetsina jablek, ktere vzninou takto krizenim, je pro pestitele nezajimava. Jen malokdy vznikne dobra odruda a odrudu, po ktere rostou parohy, za dobrou nikdo neprohlasi.

    Srovnejte vyse uvedene s timto: Zaseju pole GMO kukurice. Jednoho krasneho letniho dne se zvedne vetrna boure, protoze tlakova vyse tamhle a tlakova nize tu, krome toho frontalni porucha nad Skandinavii. O par tydnu na farme az o nekolik desitek kilometru dal budou mit kukkurici geneticky znecistenou z me sadby. A zrovna na potvoru ne vsechnu zkrmi slepicim, ale cast si nechaji na osev pristiho roku.

    Vas teoreticky krizenec z roubovaneho stromu ma prakticky nulovou sanci se dale prosadit. GMO plodina se prosadi temer s jistotou, protoze siri geny pylem, ktery je prenasen hmyzem a vetrem na kilometry daleko. Takze si dejte studenou sprchu, parohy po jablkach vam hned tak nenarostou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).